3/6 Hemlig resa

Måndagen den 3 juni gick ett 50-tal förväntansfulla Seniorer ombord på Tomasbuss, chauffören Sofia Sundås hälsade välkommen. Idag hade hon sällskap av Jennifer Olsson som presenterade sig och omtalade att hon var med för att ta foton, försäkrade sig om att det var Ok då det skulle användas till en kort reklamfilm. 

Vi färdades mot Ölandsbron och vi beundrade utsikten och gladde oss åt det fina vädret. Många Seniorer försökte sig på att gissa: Vart är vi på väg? Första stopp blev efter ett par timmar på den, sedan ett år, nya parkeringsplatsen i Eriksmåla, här intogs kaffe och det gavs tid för en bensträckare. Det omtalades att vi skulle äta vår lunch kl.12.00 och gissningarna om resmålet fortsatte.

Färden fortsatte mot Värnamo och VANDALORUM, som är ett museum för regional, nationell och internationell samtidskonst och design. Efter den goda lunchen fick vi en guidad tur av Ida Olsson, guidningen började utomhus och hon visade Piet Oudolfs trädgård. Detta var Oudolfs första trädgård vid en nordisk kulturinstitution och innehöll bl.a. en 3500 kvadratmeter stor Perennäng.

Därefter besökte vi de olika rummen där huvudutställningen Garden Futures, är den utställningen som ur ett globalt perspektiv utforskar första trädgårdens historia, samtid och framtid. Vi såg och beundrade många verk, jag visar guiden Ida Olsson stående vid Finn Ahlgrens trädgårdsstol av återbrukat trä, med temat: Det Duger! Peter Korns bild: Odla utan vatten skymtas bakom Ida. Signe Perssons verk fanns att se i mellangången där olika odlingskärl presenterades med temat: Möblera med växter. 

   
    Bildtext: Ida Olsson, Finn Ahlgrens trädgårdsstol

Tiden gick fort, Shop och hygienrum besöktes, utanför hygienrummen fanns en sittgrupp med en bild på väggen över soffgruppen med följande text: 

”Jag bejakar en idé idag, tvivlar på den imorgon, och lever med den i övermorgon, och jag kan alltid ha fel” Voltaire.

Vårt goda eftermiddagskaffe intogs i Ör på det trevliga Systrarna Skogströms Lantcafé. Många av oss han därefter också handla blomster på Klockargårdens Produkter och prova och köpa linnekläder på Uddabutiken.

Nöjda och belåtna ställdes färdades tillbaka till Öland och vår chaufför Sofia fick tack med varma applåder när hon i Eriksmåla överlämnade ratten till sin pappa Torbjörn som förde oss till våra olika avgångsplatser där han fick vårt tack för en trevlig och givande dag.

Text och foto: Gun-Britt Sjöblom