Tredje vinprovningen - Cabernet Sauvignon – en druva för världen

En av de mest spridda och mångsidiga druvorna. Odlas alla delar av världen, där vindruvor odlas och i varierande klimat. Främst känd som ”Bordeaux-druva”, men på senare tid ansetts som härstamma från antikens Rom, kanske även Rioja. Blandas ofta, och fördelaktigt, med Merlot och Cabernet Franc. Trots allt är den ganska sent etablerad i industriproduktion, det vill säga inte förrän på 1600-talet och i sydvästra Frankrike.

  • Cabernet Sauvignon - alla utom en

Druvan är förhållandevis lättodlad, klarar flera typer av jordarter men föredrar inslag av kalk, gärna inslag av klappersten, vilket gör jorden väldränerad och värmehållande.

Druvan är tjockskalig, rankan härdig, kommer igång sent och därmed frosttålig och ursprungligen lågavkastande, resistent mot vinodlingsproblem av olika slag. Klassiskt har druvan mycket kropp, är rik på tanniner och har bra lagringpotential.

Klimat och andra odlingsförhållanden påverkar druvan i hög grad, som att syrahalten i kallare klimat ger något högre inslag av paprika, mint, cederträ, med mera i aromen. I mer balanserat klimat betonas ofta pepparsmaken kombinerat med körsbär, svarta oliver, medan i varmare klimat mer blommig karaktär framträder. I varmare lägen i Australien fångas även eucalyptus upp i druvan. Sitter det kanske i jorden, för vad rötterna har för sig vet vi inte så mycket om – ännu – men det handlar inte om någon aktivitet att förringa.

Lagras med fördel i ekfat, ofta 225 liters, vilket ger ton av vanilj i aromen. Blandas ofta med Merlot i Frankrike och med tempranillo i Spanien.

Provade viner

  1. Gato Negro; Cabernet Sauvignon 2023. Nr 7564/69 kr. Fyllighet klockan 06; Strävhet klockan 06; Fruktsyra klockan 09. Passar till Buffemat, fläsk, fågel, grönsaker.
  2. Don Simon; Cabernet Sauvignon. Nr 53343/66 kr. Fyllighet klockan 06; Strävhet klockan 06; Fruktsyra klockan 10. Passar till fläsk, grönsaker, lamm. 
  3. Las Moras Love; Cabernet Sauvignon 2020. Nr 79608/105 kr. (Ordervara) 
  4. Apothic Cab; Cabernet Sauvignon 2019. Nr 71771/129 kr. Fyllighet klockan 09; Strävhet klockan 09; Fruktsyra klockan 09. Passar till lamm och nöt. 
  5. Ken Forrester; Cabernet Sauvignon 2019. Nr 2502/119 kronor. Fyllighet klockan 08; Strävhet klockan 06; Fruktsyra klockan 08.