Månadsmöte mars

Ljungby-Mortorps SPF-Seniorernas möte den 7 mars 2018

Vintriga vägar utgjorde inget hinder, när ett 60-tal av Ljungby-Mortorps SPF-medlemmar samlades till månadsmöte i församlingshemmet Mariagården i Påryd onsdagen den 7 mars för att lyssna till diakon Björn Wennerström, numera ansvarig för RIA i Nybro.

Nyvalde ordföranden Bo Henrysson hälsade välkommen och poängterade inledningsvis SPF-Seniorernas betydelse för opinionsbildningen kring äldreproblem, låga pensioner bl a, innan han överlämnade ordet till Björn Wennerström.


Björn berättade engagerat om sin tid i Thailand 2014 – 2017, då han tillsammans med sin hustru Maria, som också är diakon, på utrikesdepartementens och Svenska kyrkans uppdrag hjälpte strandsatta och utslagna svenskar på olika sätt.
Till Thailand åker ca 370 000 svenskar varje år och ca 900 av dem råkar på ett eller annat sätt ut för problem, som blir ett sk konsulärt ärende.
Det var bland dessa olycksbröder/systrar, som Björn och Maria hade att jobba. Utgångspunkten var Bangkok, men de hade också verksamhet i Pattaya och i Hua Hin. Framför allt är det alkohol- och drogrelaterade problem som dessa svenskar, företrädelsevis män i 65+, har att kämpa med.
Nöden kan vara skriande, och det händer inte så sällan att svenskar till och med dör där nere. Slarv med att förlänga uppehållstillstånd kan leda till fängelse och då talar vi om gamla tiders fängelser med trånga celler, där 14 personer får tränga ihop sig och i övrigt urusla förhållanden. Allt ska dessutom fången själv betala, mat, kläder hygienartiklar mm. Har man inga pengar eller släktingar och vänner som hjälper en, får man stå sitt kast.
Björns berättelse engagerade verkligen åhörarna och när ordföranden Bo avtackade honom med en vacker tulpanbukett applåderades det ljudligt.


Programkommittén och SPF-medlemmar från Påryd serverade sedan hemkokt ärtsoppa, som fick högsta betyg av medlemmarna.
Information lämnades av reseansvarig Stig Eriksson. Dagsresan till Gränna mm den 14/5 har ännu några platser kavar och långresan till norra Tyskland den 17 – 21 juni har också några platser kvar.
Gudrun Engdahl, som besökt den nybyggda skolan i Halltorp berättade om den.
Bo Henrysson flaggade för kommunens satsning på samhällena utanför Kalmar och möjligheten att få del av den sk Bygdepengen, 300 000 kr vardera för varje mindre samhälle, totalt 5 miljoner.
It-ansvarig Ingemar Eriksson presenterade SPF-appen, en möjlighet att snabbt och enkelt komma över SPF-information av olika slag.
Mötet avslutades traditionellt med dragning på olika lottringar.

Tomas Fröler