Månadsträff april

SPF-seniorernas i Ljungby-Mortorp månadsträff den 3 april i Mariagården i Påryd.

Dagens begivenhet var geologen Jan Mikaelsson Nybro. Cirka 80 SPF-are hade sökt sig till Mariagården denna ljumma aprileftermiddag och de blev inte besvikna. Jan, som verkat som lärare i ca 40 år på Högskolan i Kalmar och sedermera Linnéuniversitetet, tog med sig åhörarna på en resa i vattnets universum. Han berättade om vattnets historia, dess egenskaper och kretslopp samt hur vattnet under årtusendena har format vår värld.

Det räckte för honom att titta ut genom församlingshemmets fönster för att han skulle kunna konstatera att istidens havslinje gick just där. Tidigare exkursioner med Linnéstudenter på plats hade nämligen visat detta.
Åhörarna fick lära sig var man ska leta vatten av god kvalitet, men att man kanske inte helt okritiskt ska köpa en slagrutemans argument. Källor finns i skogen, det vet vi, men att en källa alltid håller ca 8 grader Celsius visste inte så många. Temperaturen på en äkta källans vatten är nämligen medeltemperaturen för ett år. Detta och mycket mer delade Jan med sig av under den dryga timme han höll åhörarna i sitt fasta grepp.
Programkommittén i Påryd bjöd sedan på fika med bredda mackor, Stig Eriksson berättade om kommande resor och Carl-Bertil Nelson om kommande studiecirklar.
Efter kaffet blev det lottdragning och som avslutning spelade Ann-Katrin Sandgren ett eget förnämligt arrangemang av What a wonderful world på piano. Nöjda till både kropp och själ gick SPF-arna ut till aprilkvällens fågelsång och väntande bilar.

Tomas Fröler