Månadsträff oktober

Månadsträffen i Påryd 19-10-02

Vår ordförande Bo hälsade de ca 80 SPF-are, som tagit sig till Mariagården i Påryd denna soliga höstdag, välkomna.

Elin från Vuxenskolan tog vid och informerade om villkoren för Vuxenskolans kurser. Man behöver inte vara mer än tre personer för att starta en studiekurs och SPF-are har tio procents rabatt på alla kurser som finns med i Vuxenskolans katalog.
Carl-Bertil fortsatte och berättade att bridgekursen kommer att avslutas till jul och ersättas sedan av mat och miljö kursen.

Dagen huvudattraktion var Ann-Marie Peterssons föredrag om dop- och bröllopstraditioner från vikingatid och fram till våra dagar. Ann-Marie underhöll/undervisade sitt auditorium på ett alldeles förnämligt sätt i drygt en timme. Det blev många skratt och mycket lärdom under den timmen. Vi fick dessutom se fem olika dopdräkter och fem olika bröllopsklänningar. Allt ifrån sent 1800-tal fram till våra dagars modeller.

Inte visste vi att bröllop kom av orden brud och löpa, men det vet vi nu och varför.
Ann-Marie strödde visdom omkring sig och årtalen haglade. Bröllopet i Vassmolösa 1874 t ex mellan en fröken Lindgren och Wilhelm von Tell gick inte av för hackor. Matsedeln liknade mest en hel meny på en välrenommerad restaurang och bröllopskalasen höll oftast på länge. De kunde vara i flera dagar. 

Numera har brudarna oftast vita klänningar. Förr var klänningarna svarta. Det kan dagens brudar tacka drottning Viktoria för. Hon införde den seden 1840, när hon gifte sig. Många ord som förknippas med bröllop förklarade Ann-Marie, t ex hemgift, friargåva, brudgåva, böneman, trolovning och mycket mer.

När timmen var slut var det dags för gott fika, som Påryds SPF-are bjöd på.
Bo informerade sedan om kommande aktiviteter bl a om Digitalverkstaden i Påryd den 9/10 och om höstens parentationsmöte, som är flyttat från Trekanten till Påryd pga ombyggnadsarbeten i S:t Olof. Han flaggade också för Distriktskonferensen i Oskarshamn den 21/10 och kommunens Träffpunkter som pensionärer kan besöka när som helst under dagen för en fika och en pratstund.

Sedvanlig lottdragning och vackert pianospel av Ann-Katrin Sandgren avslutade oktober månads SPF-träff.