Skagenresa

SPF-Seniorernas resa till Skagen
13 augusti – 16 augusti 2019

  • Grenen

Ett sammandrag för de som var med, men också lite läsning för ni som inte kunde åka med.

Start mitt i natten den 13/8 för att kunna hinna till Göteborg och färjan Stena Danica, som avseglade till Fredrikshamn redan kl 09 00 på morgonen. Vi hann dessutom med en frukostpaus strax innan Göteborg.

Fyrtio förväntansfyllda, men lite trötta SPF-are gick ombord på den vackert vitmålade färjan för en tretimmars resa över Skagerak. Kaptenen lovade lite sjögång, men det märkte vi inte mycket av. Shopping, fika, samvaro och lite slummer gjorde att de tre timmarna bara försvann.

Danmark mötte oss med växlande molnighet och ca 18 grader i luften. Fredrikshamn är inte särskilt stort, men några av oss lyckades trots detta i hamnens virrvarr av transporttunnlar försvinna från det övriga sällskapet. Stig E, vår reseledare och vår chaufför Torbjörn S blev lite skärrade, men allting ordnade sig till slut.

Bussen satte kosan mot Hirtshals och dess berömda Nordsjö Oceanarium, nybyggt sedan 2010. Störst i norra Europa med ett jätteakvarium som rymmer hela 4000 fiskar, mest krill, men också den sällsynta och märkliga Klumpfisken (Månfisken på svenska) i tre exemplar. Största begivenheten för besökarna var när en dykare, simmande i akvariet presenterade dess olika fiskar och sedan matade Klumpfiskarna.

Oceanariet ligger tvärs över gatan till vårt hotell, Skaga Hotell, så det var bara att knalla över gatan för att checka in, byta till en ren skjorta och sedan inta middagen, fläskstek till huvudrätt och rökt lax till förrätt, riktigt gott. Den tidiga uppstigningen (vid tvåtiden natten innan) borgade för tidig sängläggning denna kväll och vid niotiden snarkade nog det flesta av SPF-resenärerna i sina sköna hotellsängar.

Frukostmatsalen fylldes sakta med SPF-are vid åttatiden på onsdagen. En hotellfrukost kräver sin man och kvinna så ingen gick hungrig från den tillställningen.

Nu skulle Grenen beskådas, yttersta spetsen av Norra Jylland där Kattegatt och Skagerak möts. Vi fick en regnskur på vägen dit, men väl framme vid Grenen strålade solen från nästan klarblå himmel och det blåste en del så vågorna från de båda haven stötte verkligen ihop från väster och från öster, så som vi hade hoppats, kanske till och med lite mer än vad vi trott och somliga av oss lämnade Grenen med något fuktiga strumpor och skor. Fast det var det värt, Två skummande hav som krockar, det ser man inte var dag.

Lunch serverades sedan i staden Skagen. Pakhuset, som restaurangen heter, har mycket riktigt varit ett packhus för varor som levererades båtvägen till Skagen en gång i tiden. Stekta spättor med den där goda remouladsåsen som danskarna är så duktiga på att tillaga.

Nu väntade Skagenmuséet med alla vackra målningar som Skagenmålarna producerade mellan 1870 -1890 med Bröndums Hotell som utgångspunkt. Det går knappast att se sig mätt på dessa fantastiska friluftsmålningar. Till slut måste vi dock åka vidare, nu till den Tillsandade kyrkan (bara tornet återstår dock) som ligger två km söder om Skagen. Kyrkan fick stängas i slutet av 1700-talet eftersom sandflykten fyllde kyrkogård och kyrka. Originellt och sevärt.

Dagen avslutades med gemensam middag på hotellet och vacker brandgul solnedgång över ett stilla Kattegatt.

Tredje dagen i Danmark styrde vi kosan mot Ålborg, Danmarks fjärde stad storleksmässigt och en av de mest sevärda städer i världen, åtminstone enligt New York Times. Det är verkligen en vacker och trevlig stad, gammal också. Ända sedan 700-talet har det bott människor i Ålborg vid den imponerande Limfjorden. Vi strosade längs huvudgatan, Boulevarden och några av oss hittade ett charmigt fik, Penny Lane där vi lät oss väl smaka av godsakerna och färskbryggt kaffe.

Efter några timmars fönstershoppande längs gågatorna i staden vankades det smörrebröd och vin eller öl på Mortens krog, ett familjeföretag som huserat i samma lokaler sedan 1977. Här fick alla smakriktningar sitt lystmäte, godare och mera varierade smörrebröd får man nog leta efter.

Mätta och belåtna satte vi oss sedan i. bussen igen för att låta vår eminente chaufför Torbjörn ta oss norrut till Örnreservatet i Bindslev eller Falkonergården som det också heter. Här har man i 40 år tränat falkar och örnar att flyga helt utan begränsningar i det fria och på falkenerarens uppmaning fånga bytet i luften och sedan återvända med det till falkeneraren. En jakttradition som går hela 4000 år tillbaka i tiden.

En utställning i anslutning till utomhusscenen visade på ett föredömligt sätt falkenerarjaktens historia och alla fåglars historiska utveckling sedan dinosauriernas tid för mer än 400 miljoner år sedan. Vi fick lära oss, att vandringsfalken är den snabbaste av rovfåglarna och kan komma upp i mer än 200 km/h under störtdykningen mot bytet. Cirka 250 besökare fick njuta av en timmas fascinerande luftakrobatik från både falkar och örnar med bl a den Sibiriska steppörnen som mäter hela 3 meter mellan vingspetsarna.

Nästa mål för vår resa var Lökken, en turistidyll på Jyllands västkust, med milslånga sandstränder nedanför höga sandklitter där sandstranden är så hård att de badandes bilar kunde köra längs stranden till de bländvita badhytter som kantade stranden.

Kvällen avslutades på Lökkens Kro, en gammaldags dansk gästgivargård, där vi blev serverade ryggbiff, legymer, potatis och riktigt god brunsås på varma tallrikar. Det var många som fick vibbar av forntida söndagsmiddagar över generationsgränserna, när vi avnjöt denna meny. Riktigt gott var det!

Fredag var hemresedag. Vi behövde inte stiga upp lika tidigt som vanligt, eftersom bussfärden till Fredrikshamn inte skulle gå förrän kl 10 00. Båten gick strax efter 12 00 och ca 15 30 efter en behaglig sjöresa anlöpte vi Göteborgs hamn.

Lite strafikstrul i Göteborgs innerstad, men väl ute ur stan rullade det raskt på. Ett stopp i Värnamo för bensträckare toalettbesök och eventuellt en hamburgare och sedan var vi plötsligen, ca 23 00 i Ljungbyholmstrakten. 

En härlig tredagarsresa, som nästan blev fyra, var till ända med många fina minnen från vackra platser och härlig gemenskap att ta med sig ut i sommarnatten och framöver, när höstmörkret sänker sig över nejden.

TF

OBS Fler bilder finns i bildgalleriet.