Månadsträff mars -23

Månadsträff med SPF-Seniorerna i Ljungby-Mortorp

Måndagen den 13 mars samlades SPF-Seniorerna från Ljungby-Mortorp i Sockenstugan i Ljungbyholm för att lyssna till berättaren Sigrid Oldenburg.

Ett åttiotal medlemmar hade mött upp. Stora salen i Sockenstugan var i det närmaste fylld.

Mötet inleddes med välkomsthälsning av nyvalde ordföranden Stig Eriksson. Stig informerade också om den kommande långresan till Dalarna, där det ännu fanns några lediga platser kvar.

Sigrid Oldenburg, som i många sammanhang har trollbundit sina åhörare med spännande berättelser, hade denna gång valt att berätta en historia hämtad från Den poetiska Eddan. Den handlade om vandraren Jebb, som vid sin födelse, av en ondskefull Völva, spåtts att endast få leva så länge som det ljus som var tänt vid hans vagga kunde brinna.

Genom att en god Völva genast släckte ljuset och såg till så att det inte tändes mer, blev Jebb i stället i det närmaste odödlig. Han blev en vandrare. Under sina vandringar, främst i Småland, fick han uppleva otaliga äventyr. Det ena värre än det andra. Hans liv sträckte sig över åtskilliga århundraden, innan han själv till slut tände ljuset och lät det brinna ut.

Kaffeservering och lotterier följde och träffen avslutades med att Ann-Katrin Sandgren spelade Flickorna i Småland på piano.

Se det var en eftermiddag, som man sent kommer att glömma.

Tomas Fröler