Övriga aktiviteter

Här kan du läsa om de aktiviteter vi haft mellan månadsmötena.
De senaste aktiviteterna ligger först.
Aktiviteter från 2015 - 2023 finns under årtalsrubrikerna till vänster eller under pilen till höger i menyn om du använder mobilen.

2024

Hemlig resa till Småland.
Onsdag 10 juli gick en dagsutflykt ”mot okänt mål”. 
Resan gick mot Småland och första stopp var Gammelbyn Hultet. Ett naturskönt område norr om Tranås vid sjön Sommen.
Det blev en resa ”tillbaka i tiden” där duktiga guider berättade om och visade ett tjugotal kulturhistoriskt intressanta byggnader. En samlarbygd som härrör sig från 1700-talet, hitflyttade som bl a ett unikt lofthus i tre våningar. 
Skaparen var Arvid Jonas som föddes 1905 i Tranås och var bara 5 år när han började samla på gamla ting. Så sevärt och intressant tyckte vi. 

Lunch intogs på Hamnrestaurangen i Tranås och bestod av en läcker laxtallrik. Mycket välsmakande.

Därefter följde 2 tim med ångbåten Boxholm II, som är en vedeldad skönhet. Vi fick uppleva den vackra naturen under guidning på sjön Sommen som är ca 60 m djup och har 300 öar. 

Sista anhalt blev BrostorpsGård, ett familjeföretag i Ydre med sitt mejeri, där det ystas ost och bakas ostkaka på ett hantverksmässigt sätt. 

Vi blev serverade ostkaka med grädde och hemlagad körsbärssylt till kaffet, av Camilla och hennes två systrar i de vackra salarna i stora huset. Det smakade himmelskt.
Sist ett besök i deras lilla gårdsbutik. Kön ringlade lång och många inköp blev det av bl a ostkaka, ost, snacks, smycken m m.


Mycket trevlig och innehållsrik resa. 
Vi tackar Lasses Resor för program och busstur.
Vid pennan Britt Nyblom 
Bilder Britt Nyblom och Hans Nilsson

Årets sillest i Nedre Knalla.
Onsdag 5 juni gick vår utflykt för SPF Seniorerna Hallsberg till Nedre Knalla söder om Askersund. 47 förväntansfulla och glada medlemmar anlände till familjegården och blev hjärtligt varmt mottagna av syskonen Roland Frimodig, Anita Ljung och Marianne Tiderman.
Vi tackade syskonen med en blomma och att vi åter fick komma på denna otroliga Sillfest som blivit något av en tradition sen 2015. I den stora och trevliga logen hade Marianne och Anita dukat upp med sill, potatis och tillbehör. Så gott och vi blev alla mätta och belåtna.




Roland fixade en trevlig  tipspromenad runt tomten med 12 varierande frågor. Solen hade tur nog kommit fram och värmde upp oss. Vi kunde njuta av grönskan, blommande rhododendron och mingla runt och få en pratstund med varandra.


Roland rättade tipset och 11 medlemmar hade alla 12 rätt. Utav dem drogs 3 som fick god choklad som pris. Dessa var Rolf Heden, Lars Kvarnström och Gunilla Friberg. Innan avfärd intogs kaffe med dopp och en god pratstund. Vid 17.30-tiden rullade vi åter hem. 
Text o bilder Britt Nyblom.

Dagsutflykt till Kinnekulle.
Tisdag 28 maj fyllde 49 glada seniorrer bussen med Lasse som chaufför.
Turen gick mot Västergötland med ett första stopp vid Sandbäckens rastplats utanför Mariestad. Där intogs busskaffet i mulet men varmt och skönt väder.

Därefter gick resan vidare till Husaby kyrka där vår guide Bosse Hansson mötte upp. Kyrkan byggdes på 1100-talet och ersatte då en äldre stavkyrka.

Bosse berättade om kyrkan och Olof Skötkonung som ska ha döpts i den intill liggande St Sigfrids källa. Det har sagts att kungen skulle ligga begravd i en av stenkistorna vid kyrkans ingång men senare arkeologiska undersökningar visar att de som ligger där är från senare tid.

Takmålningarna i kyrkan ska vara original från 1100-talet.

I koret finns en Biskopsstol från 1200-talet.

Några av sällskapet vågade sig nedför den branta trappan ner till Sankt Sigfrids källa som ligger några hundra meter från kyrkan. Här ska Olof Skötkonung ha döpts år 1008 och han blev den första kristna kungen i Sverige.

Färden gick vidare genom den vackra naturen på kullen till Österplana hed vid Österplana kyrka. Heden har ett tunt jordlager över kalkberget och påminner om Ölands Alvar.

På heden fanns det gott om orkiden Sankt Pers Nycklar och Bosse lyckades också hitta och visa oss det sällsynta flugblomstret.

På väg tillbaka till bussen passerade vi Österplana kyrka som 1877 ersatte en medeltida kyrka på platsen.

Därefter blev det en god lunchbuffé på Kinnekullegården intill kullens högsta topp på 306 m över havet.
Ett utsiktstorn finns uppe på kullen men tiden räckte bara till för attt komma upp till skidliften. Utsikten var dock bra även där trots att man inte kunde se Vänern åt andra hållet.

Mätta och belåtna fortsatte resan på smala och krokiga småvägar med den stora bussen. Nästa stopp blev Hjelmsetter där ängarna i lövskogen var fyllda av Guckusko och Ramslök.

På vägen mot slutmålet Falkängens hantverksby stannade vi till vid det stora kalkbrottet där kalk bröts till cementindustrin i Hällekis. Cementfabriken lades ned 1979. Den röda färgen på kalkstenen beror på att den är järnhaltig.

Ett bergatroll vaktar kalkbrottet.

Sista stoppet i hantverksbyn bjöd på efterlängtad glass och fika i byns café.

Ett antal butiker med hantverk av olika slag lockade främst damerna i sällskapet. Butikerna är inrymda i det som tidigare var arbetarbostäder för arbetarna i cement och stenindustrin i Hällekis. Efter bygatan finns 8 hus som vardera hade 8 lägenheter om ett rum och kök. Där bodde familjer med många barn.
Nedan ses början av bygatan. 

Efter besöket i Falkängen återstod bara hemresan och vi anlände till Hallsberg som planerat strax efter kl 19 trots långt stopp vid asfaltsarbeten utanför Laxå.

Hallsbergsmässan.
Fredag och lördag 17 och 18 maj deltog föreningen med en stor monter som besöktes av många intresserade seniorer.

Förutom alla broschyrer och annan information var det vår frågetävling som drog det största intresset. Ett 80-tal svarade på tipsfrågorna och vinnaren på lördagen var Elisabeth Berglund och på fredagen var det Christer Olsson. Båda vann en varukorg med blandade godsaker.
En större korg lottades ut bland de 7 som anmälde sig som nya medlemmar, vinnare blev Bella Mannfolk. Många besökare tog också med sig information om oss och våra aktiviteter och skulle fundera på att bli medlemmar.
En mycket lyckad mässa för vår del som också fick ett trevligt slut då Tomas fick besök av en gammal klasskamrat.

Fint besök i montern med Pettsson och katten Findus. Tomas och Sven Hedman (alias Pettsson) var klasskamrater på musiklärarutbildningen.

Naturutflykt till Norra Mossby naturreservat.
Onsdag 15 maj deltog ca 20 medlemmar i en naturutflykt ledd av Sture Hermansson.

Sture inedde med att berätta om vår landskapsblomma Gullvivan som är flitigt förekommande även i Norra Mossby. Gullvivan har ett speciellt sätt att föröka sig, de finns i två varianter. Den ena har ståndarna högst upp för att besökande bin ska få med sig pollen. Den andra sorten har pistillen som en rund boll högst upp för att lätt ta emot pollen från besökande insekter.
Sture berättade och visade exempel på båda exemplaren som i en bra miljö ska ha ungefär lika många av varje sort.

Reservatet liknar alvaret på Öland med ett tunt jordlager över kalksten och består av två delar men tyvärr hann vi bara besöka den första delen, Fjärilslandskapet får vänta till en annan gång. 

Många blommor och en del fjärilar infångade med Stures stora håv fick vi information om av Sture.
Det finns till exempel många varianter av violer och i Norra Mossby var det skogsvioler.

Vi fick bland annat också veta att det bara är honorna hos citronfjärilen som är gula, hannarna är vita.
Efter en kort promenad i det vackra vädret blev fikasuget för stort och vi vände tillbaka till startpunkten med fikabord.

Vi tackar Sture för en trvlig och informativ utflykt!.
Mer info om naturreservatet hittar du här.

Eftermiddagsutflykt till Rönne trädgård.
SPF Seniorerna Hallsberg har haft utflykt tisdag 7 maj till Rönne Trädgård kl 16.


Jonas Samuelsson med personal tog emot 20 glada och förväntansfulla medlemmar. 
Som tack överlämnades boken Kärlväxter i Viby socken, författare K-G Nilsson fd trädgårdsmästare i Hallsbergs kommun.
Många fina växter och diverse trädgårds-prylar inhandlades och nöjda, glada och en aning uppiggade medlemmar vände hemåt vid 18-tiden. 

Vid pennan Britt Nyblom 

Vårmarknad.
Många medlemmar från vår förening ställde upp och hjälpte till i ståndet vid Puttlabäcken.
Bland andra tog Eva och Ove Forsberg hand om ett pass i det välfyllda ståndet.

Lyckad Träffpunkt med våfflor.
Årets andra Träffpunkt i Saronkyrkan blev välbesökt och lyckad då programgruppen stekte våfflor.

Dagsutflykt till Sparbanksbörsen i Fjugesta.
Årets första resa söndag 25 februari gick till Lekebergsrevyn Jubel På Sparbanksbörsen i Fjugesta.
56 förväntansfulla medlemmar väntar på Lasses resors buss vid Coop.


 Denna gång i form av en buss inhyrd från Enströms i Aspa.


Efter ca 40 minuters lugn färd anlände man för att skåda det färgstarka revysällskapet som firar 25 år.
Vi serverades en sprakande föreställning i två akter med sketcher och musik från orkestern O’l friends & the Brunettes. Samt en jubileumsmeny som var superb.


Några åskådare kom försent och saknade dssutom biljetter, de medhavda till Örebrotravet dög inte.


Som straff fick man fick klättra upp scenen för att arbeta av inträdesavgiften.


Ingen revy utan musik och O’l friends & the Brunettes höll måttet och mer därtill.


Många sketcher blev det och många fick en släng av sleven, inte minst TV 4 och GW Persson.


Loreen fick också vara med i Mello med lågt i tak.


Även vår Kung och hans företrädare Gustaf Wasa fick delta och vår nuvarande kung undrade hur han skulle kunna få lite mer makt och göra vad han vill.


I avslutningsnumret som handlade om de 25 år som gått sedan revyföreningen startade visades ett exemplar av de första stadgarna från 1998.


Åter i Hallsberg framåt aftonen. Såg ut som alla var riktigt glada och nöjda och med leenden efter en fantastisk show och inte minst trevlig gemenskap.
Vi tackar Lasses Resor för att han kört oss lugnt och tryggt. 

Text och bilder av Britt Nyblom och Christer Olsson.

Kollission mellan Mat på Byn och Träffpunkt.
Onsdag  14 februari drog Mat på Byn hela 23 medlemmer till Åsbro kursgård för att inta gemensam lunch.

Mätta och belåtna efter en god lunch på Åsbro kursgård i Knottebo.
Detta ledde dock till att endast 7 seniorer deltog i premiären för vår nya aktivitet Träffpunkt som startade kl 14 samma dag.
Dagens Träffpunkt var inriktade på sällskapsspel som fanns i många olika former, allt från Fia till Courronne-spel.
naturlitvis serverades också kaffe/te och bubbelvatten till deltagarnas medhavda fikabröd.
Några bilder blev tyvärr inte tagna vid detta tillfälle.