Stavgång 2024
Våra stavgångs utflykter
Stora Lund 07/10
Vid stora Lunds naturreservat kan man vandra vid berghällarna intill Vättern. Vi valde dock att inte gå hela vandringsleden. Det är en vacker vy över Vättern och vi hade vädret med oss. Att gå över berghällarna kan vara prövande, några valde att vända. Fikat är ju en del i stavgången då kan vi lyfta både det ena och det andra.
Hästholmen
Höstens första småkyliga dag, vi tar oss till Hästholmen för en promenad vid hamnen. Vi tar trapperna upp till fyren och beundrar utsikten, man kan se bort till Ellen Keys strand över Vättern. Runt hela sjön finns stolar utplacerade, där kan man sitta och lyssna och njuta av stillhet. Det obligatoriska fikat intogs i lä vid hamnen.
Borghamn
Vi möts som vanligt på parkeringen vid Kungsvägen, dagen börjar med lite moln som efter en stund övergår till sol. Vår tur denna måndag går till Borghamn över Omberg. En vacker väg där vi njuter av utsikten. Tyvärr får vi se förödelsen av två sönderslagna toaletter. Väl framme i Borghamn går promenaden till Bockyrkogården där de begravdes ca 80 man ur kronoarbetskåren. På vägen dit finns ett dass med en gubbe, han ser ut att ha suttit där rätt länge. Här finns mycket att titta på. Efter vårt efter längtade fika. Ser vi oss om kring bland alla fruktträd innan det är dags att åka hemåt.
Kleven och Idas Ankor
En lite annorlunda dag, vi började hos Ida i Porsarp som berättade om sina ankor. Vi fick veta att hon har en fem sex olika raser. Cayugaanka, Löpanka, Kjesaranka, Myskanka, Pekinganka och en Blåanka. Ida berättade också att hon hade några Påfågelduvor och att två av hennes löparankor är Tv-kändis i Farmen. Färden fortsätter en liten bit till Kleven och en promenad vid Klevens naturstig. Och såklart fika vid den fina utsikten över Vättern.
Häggesta Heda
Hos Inger I Häggestad fick vi 10 stavgångare en handritad karta att följa. Efter ca 3km intog vi vårat fika i Ingers trädgård, Inger berättade om Häggestads järnåldersby. Fornlämningsområdet vid Häggestad består av flera olika fornlämningar. Här finns tre gravfält, ensamliggande stensättningar, hålvägar och en runsten. Här passerade den urgamla vägen från den östgötska slättbygden vidare ner mot Hålaveden och Småland.
Sverkers Kapell
10 glada stavgångare promenerar från Utsikten på Omberg förbi Ellen Key till Sverkerkapellet en sträcka på ca 2km tur och retur. Vid Sverkerkapellet intar vi det obligatoriska fikat. Läser informationsskyltar om att Sverkerkapellet är en ruin efter, vad man enligt traditionen antagit vara, ett kapell från 1100-talet. En vacker tur nära Vättern.
Stavgång 2024. 08. 26
Nu är vi i gång igen!
Vi startar upp med en promenad till Vindskydd vid Svanshals Kyrka. Ett gäng på tio personer promenerade naturstigen nertill vindskyddet genom högt gräs på spångar genom vass och en stark och ljummen vind. Efter en välförtjänt fikapaus med trevliga samtal och lottskrap och en olycklig förlust där vinden stal en lott vänder vi kosan hemåt, en trevlig dag och en promenad som blev cirka 2 km lång. Nöjda med dagens utflykt men trötta.
Röttle by med gamla anor. Flera kvarnar och annan industri har funnits. Nu är det många sommarstugor, kålgård och mycket att se. Vi avslutade på Grännaberget med fin fika och trevlig samvaro.
Till Brodderyds slåtteräng, som sköts på gammalt sätt och slås efter blomningen. Många sorters blommor och fina gammaldags gärsgårdar. Fika i naturen.
Tåkern och Naturum. På spången ut på strandängarna till majvivorna och de olika orkideerna.
Omberg - vindskydd vid Klinta. Byte av dag till onsdag och löfte av Sveaskog att ta bilarna en bit på väg till det nyligen byggda arkitektritade vinskyddet på Ombergs östra sida. Mycket intressant med fantastiskt utsikt över den blommande rapsen.
Besök på Ur Natur i Sjögetorp med lång vandring och intressant guidning av Håkan Strotz. Många utrotninghotade växtarter på marken bl. a. kattfot. Husen i träden var spännande.
Kråkeryd naturreservat, gullvivor i blom. Vi går på leden, det mulnar på, utsikten över Vättern är otydlig. Det börjar regna. Vi åker hem till Laila och tar fikapausen.
Heda kullar med fornminnen och massor med backsippor i full blom. Varken vi eller övriga besökare hade någonsinn sett så riklig blomning.
Naturreservat Sätra ängar med hasselbuskar och vitsippor. Promenad i ängen och fika på rastplatsen.
Omberg Stocklycke och sippornas berg. Nu fårde resa på sig efter senaste omgången. Tibasten blommor också.
Pilgrimscenter i Vadstena
Varje tisdag träffas en grupp seniorer för stavgång och utflykter. I påskveckan var vi fjortonstycken, som träffades och styrde kossan till Vadstena. Målet var att se klosterliljorna med mera. Vandringen bjöd på tusentals klosterliljor, där man också kunde följa en påskvandring och gå runt i Örtagården. Vi beundrade muren runt om som inhägnat platsen sedan tidigt 1500-tal. Vi kunde förnimma historiens vingslag ända frän Gustav Vasas tid och t.o.m. innan han kom till Vadstena. Vi besökte också lilla Esmeraldas grav och kunde läsa flera kända namn på gravstenarna, som t.ex. syster Patricia, som vi alla hört talas om och många har träffat i Klostret i Vadstena Vi tittade också in i den vackra Klosterkyrkan. Dagens fika intog vi på Pilgrimscentrum, där husmor Ulla berättade för oss om Pilgrimscentrums historia och det dagliga arbetet. Det var en trevlig och lärorik utflykt Kommande tisdagar kommer vi att besöka Tåkern och Omberg. Det blir också många utflykter under våren till övriga östgötska naturreservat, allt för att stärka hjärta och hjärna
Ingrid Staaf sekreterare
Sprängtickan är en aggressiv parasit som får trädet att utveckla knotor och växer på björk. Sprängtickan kallas också chaga
Fagerhulta tall har ett dominerande läge där två basvägar korsar varandra i Holaveden. Tandtallen I forna tider, da skrock och vidskepelse var vanliga företeelser, förekom det ofta att man vid värk av olika slag försökte flytta over smärtorna på en trad. Det gick till sa att man tillverkad en sticka med vilken man vidrörde det onda stallet, varefter man stack stickan in i trädet. Otta var det fråga om tandvärk som man trodde sig kunna bli av med på detta satt. Fagerhulta tall i Trehörna ar en sådan gammal tandtall.
Sjöbo blocksänkor Trehörna, Ödeshög För att blocksänkan skulle uppstå måste terrängen bestå av många fuktiga sänkor, som är omgivna av små kullar. Jordarten är en morän, som är rik på block och stenar klimatet har haft stor betydelse for blocksänkans uppkomst. Blocksänkan bildats genom att block och stenar har lyft upp mot markytan genom tjälning. Under tjällossningen faller inte blocken och stenarna tillbaka i ursprungligt läge.
Smessorna Här finns ett flertal gravar från äldre järnåldern, ca Kristi födelse till 500 år e Kr. En informationstavla berättar mer om gravarna. Namnet Smesserna kommer troligen från torpet Smedstorp som ligger en bit bort. På dialekt säger man Smestorp. Smesserna ligger högt och erbjuder en imponerande utsikt över bygden. Vid klart väder syns såväl Omberg som Västergötland. I området finns även spår efter en gammal hålväg. Källa: Trehörna Byalag
Se fler bilder