Fullsatt seminarium om boende för årsrika
SPF Seniorerna Svalöv i samarbete med PRO Svalöv bjöd in till ett Boende-seminarium med workshop 27 februari. Intresset var stort; mellan 130 och 140 personer deltog i en givande eftermiddag och fyllde Folkets Hus i Svalöv till brädden.
Panelen från vänster: Karl-Erik Kruse, Marlene Andersson, Fredrik von Platen, Inger Sellers, Michael Jönsson samt moderator Lennart Pettersson.
Karl-Erik Kruse, tidigare kommunpolitiker i Svalöv, inledde dagen med att visa statistik för befolkningsutvecklingen i Svalöv i olika åldersgrupper. En grupp sticker ut särskilt. 2033 beräknas andelen 80–100-åringar ha ökat med 30% i kommunen, vilket tydligt illustrerar vikten av att planera boenden för äldre med större hjälpbehov.
Näst ut i panelen var Fredrik von Platen, boendesakkunnig i SPF Seniorerna. Fredrik talade varmt för konceptet seniorbostäder – vanliga lägenhetshus med god tillgänglighet och en gemensam lokal, en träffpunkt för de som vill. Fredrik anser att det pratas för mycket om särskilda boenden och att mer fokus behöver läggas på bostäder för relativt friska äldre.
Inger Sellers, sakkunnig i boendeplanering för Region Skåne, höll ett anförande om åldersvänlig samhällsplanering i ett regionalt perspektiv. Region Skåne har 2021 gjort en förstudie om Skånes åldrande befolkning kopplat till bostäder och framtida vård och omsorg där slutsatsen blev att vård- och omsorgsfrågorna och bostadsrelaterade frågor måste komma närmare varandra.
Marlene Andersson, socialchef Vård och omsorg i Svalövs kommun, redogjorde för ansökningsprocesser för de som behöver stöd, samt redovisade för särskilda boenden i kommunen.
Mikael Jönsson, VD för kommunalägda Svalövsbostäder AB med 1077 lägenheter och 30 lokaler, betonade att vikten av att se människorna i bostäderna och fråga sig vilka man bygger till.
Efter fikapausen uppstod ett intressant panelsamtal med en del fokus på praktiska detaljer om hur äldre bostadshus kan anpassas så att människor kan bo kvar i sina bostäder livet ut. T ex så har äldre trevåningshus från 60- och 70-talet nästan alltid en halvtrappa upp och saknar hiss. Det är i många fall möjligt att installera hissar i äldre hus, men det är alltid en kostnadsfråga samtidigt som anslagen till bostadsanpassning har minskat.
Vid nybyggen idag är det viktigt att inte bara tänka på ”här och nu”, utan titta flera decennier framåt, särskilt vad gäller trappor och toaletter men det gäller också att öppna upp för möjligheten att framöver kunna få avancerad sjukvård i hemmet. Om bostäder är anpassade från första början behöver folk inte flytta, vilket också sparar mycket pengar åt kommunen.
Topografin är också en viktig aspekt liksom tillgång till samhällsservice och affärer.
Avslutningsvis redovisades enkätsvaren på några frågor som ställts till seminariumdeltagarna om deras nuvarande boendeform och tankar inför framtiden. Det framkom att ca 75% bodde i egna villor. Merparten hade funderat på att byta boende men ännu inte slagit slag i saken. För de flesta var det viktigt, eller mycket viktigt, att bo kvar i samma kommun.
Många äldre bor kvar i egna villor fast de egentligen önskar flytta till ett mindre och mera lättskött boende. Anledningen till det är att många tror att det är billigare att bo kvar. Fast om man tittar på helheten blir det kanske inte dyrare att flytta till en hyres- eller bostadsrätt med tanke på bostadstillägget, som alla över 66 år har rätt till. Det har dock framkommit att många drar sig för att ansöka om bostadstillägg eftersom man inte vill bli bidragsberoende. Endast 14% av landets pensionärer får bostadsbidrag idag, fast många fler har rätt till det. Det vore därför bättre att införa benämningen ”bostadspension” i stället, påpekade Fredrik von Platen som också tipsade om sidan www.seniorboende.se
Karl-Erik Kruse var den sista som fick ordet och hade en uppmaning till alla som var där. ”Man är själv ansvarig för att planera sitt boende, så börja planera nu!”
Nättidningen Seniorern.se publicerade en artikel om Boendedagen i Svalöv 240318. Läs artikeln HÄR