Kafferosteriet 7 mars

Studiebesök på Lilla Kafferosteriet som finns i gamla järnverkstädernas lokaler på Södra Bulltoftavägen på Kirseberg. Företaget startade i Malmö 2006.

  • I väntan på föredrag
  • Koncentrerade åhörare
  • Filip Åkerblom berättar om kaffebönor
  • Bedömning av kaffebönor
  • Demonstration av kafferostningsmaskin
  • I väntan på föredrag
  • Koncentrerade åhörare
  • Filip Åkerblom berättar om kaffebönor
  • Bedömning av kaffebönor
  • Demonstration av kafferostningsmaskin

"Vi fick av Filip Åkerblom lära oss mycket om kaffebönan, att den
upptäcktes i Etiopien har sedan spritts till delar i syd-och
Centralamerika samt Asien. Det är den största handelsvaran efter olja i världen.

Smaken på kaffet styrs av många faktorer. Bönans sort, jordmån,
nederbörd, sol, tillvaratagandet, rostningen, malningen och
tillagningen. Vid bryggning skall vattnets temperatur vara 92- 96
grader, detta är mycket viktigt. Förvaring av kaffe i bruten förpackning skall ske sluten och svalt, dock ej kylskåp eller frys.

Vi fick provsmaka olika kaffesorter och lukta på orostade bönor från skilda länder. Tiden gick fort under ett underhållande föredrag. Men vi saknade en kaka till allt kaffet".

Tack för ett intressant studiebesök!

Manus: Bengt Martinsson