Referat 2016
Sommarutfärd till Samsö i Danmark
Samsöresan
55 medlemmar i SPF Seniorerna Wä-Skepparslöv steg på bussen klockan 5.20 en augustimorgon för en dagsutfärd till den danska ön Samsö. På färjan från Kallundborg serverades det kaffe och rundstykke. På Samsö möttes vi av en lokal guide som tog oss med på en tur runt Sydön. Första stoppet var Kolby och Samsö Sylfabrik där vi fick provsmaka snapsen "Hal eller". Snapsen har fått sitt namn eftersom folket på ön intog denna snaps klockan halv elva. Under dagens lopp blev det tillfälle att smaka både lokal öl och flera olika sorters snaps och även vin.
En mycket god lunch/dansk frukost med råvaror från Samsö intogs på restaurang Perlen i Saelvig. Därefter var det dags för en rundtur på Nordön. Tyvärr satte regnet stopp för en promenad till öns högstas punkt (68 möh). Synd, för det lär vara en fantastisk utsikt därifrån, enligt var guide. Man ser både Jylland och Själland.
Senare på eftermiddagen återvände vi till hamnen i Ballen och färjan som tog oss tillbaka till Kallundborg. Vi var alla nöjda med dagen. Samsö är en liten ö med en gammal genuin bebyggelse med vackra hus och trädgårdar. Ön är så gott som självförsörjande vad gäller frukt och grönsaker, men även kött och fisk. Vindmöllorna producerar el, tillräckligt för öns behov, men också för "export" till Jylland. Tack vare en mycket kunnig och trevlig guide fick vi veta mycket om denna lilla danska ö.
Se foto från Samsöresan i Bildgalleriet!
Studiebesök med varierande innehåll våren 2016.
Rådhuset
SPF Seniorerna Wä-Skepparslöv har under våren gjort fyra studiebesök. Intresset har varit så stort att några dubblerats. Årets första besök gick till Rådhus Skåne. Kvarterets skal andas till stora delar förra sekelskiftet. De flesta av oss har nog följt ombyggnaden utifrån. Nu var det intressant att se det hela i drift från insidan. En modern och funktionell arbetsplats för cirka 700 tjänstemän och politiker inom kommunen och Region Skåne. En del av konsten i rådhuset är placerad så att allmänheten kan beskåda den. Utsikten från personalmatsalen, som ligger högst upp, kan däremot bara njutas av de som är verksamma i byggnaden och vid arrangerade besök som vårt.
Silversmedjan
Under mars månad var vi hos Grönroos Silversmedja med anor från 1680. Att kliva in i verkstaden var som att förflytta sig mer än hundra år bakåt i tiden. Ingmar Grönroos berättade entusiastiskt om hur han arbetar och utnyttjar smedjans resurser. Han använder än i dag samma teknik och verktyg som man hade för mer än hundra år sedan. Vi tittade även på hans utställning av vackert designade bruksföremål i silver. Denna silversmedja kommer förhoppningsvis i framtiden att vara en guldgruva, när man vill visa hur hantverket gick till!
ÖSPAB
Nästa månad samåkte vi till ÖSPAB Musteri i Östra Sönnarslöv. Under rundvandringen i de stora, ljusa sorterings-, produktions-, och förpackningslokalerna fick vi se hur mycket man kan utvinna av äpple. Äppelmust är huvudprodukten, men man tillverkar också äppelcider, vinäger, äpplemos , senap och torkar äpple till snacks och mussli. Arbetet med att utveckla nya produkter pågår ständigt. Besöket avslutades med provsmakning av must och ett besök i plantskolan.
Räddningstjänsten
Till Räddningstjänsten i Kristianstad gick vårens sista studiebesök. Kristianstad är en heltidsstation, medan Åhus, Arkelstorp, Tollarp och Degeberga är deltidsstationer. Verksamhetens effektivitet är mycket beroende av kommunikation och samarbete med övriga stationer och med polis och ambulans. Det handlar om så mycket mer än att släcka bränder. Ibland gäller det mer att rädda liv än att rädda egendom. Vi fick en inblick i vad som händer när larmet går. Det var också intressant att se all den teknik bilarna är utrustade med. Trots all den avancerade utrustningen är det personalens kompetens som är det viktigaste.