Martin Lind

Månadsmöte måndagen den 4 november kl 14.00

Martin Lindh – f d biskop – var inbjuden att berätta om Gastronomiska Akademin i Stockholm. 

Martin berättade att man vill värna alla måltider – vardag som helg- med familjen. Måltiden är samlingspunkt i familjelivet. Måltiden är demokratins vagga.

Martin blev invald i Gastronomiska Akademin – vilket är en stor ära – sällskapet har firat 65 års jubileum. Akademier finns i olika städer i Europa.

Den har enligt tradition alltid bestått av manliga medlemmar och 1980 valdes första kvinnan in – Märit Hult som givit ut många kokböcker under namnet Hiram. Många i vår generation har lagat mat efter hennes goda recept. Det finns många kockar – idag även många kvinnliga kockar så en förändring är kanske att vänta för Akademin. Eldsjälen i sammanhanget var Tore Wretman – som hade en svår barndom men en stark livsgnista. Han tog sig i unga år över till New York – erbjöd sina tjänster i hotellrestaurangen – allt från att springa ärenden till att röra i grytorna – där grundlade han sin fenomenala matkunskap vilket till slut ledde honom till Operakällarens fina salonger. Där startades Gastronomiska Akademin. Många kända profiler har valts in – man kan vara endast 20 st – så inval sker vid någons bortgång. Prins Bertil var en mycket matintresserad man och vid hans frånfälle valdes vår kung Karl Gustav XVI in. Kungen är så mycket matintresserad och deltager troget i akademins möten. Hasse Alfredsson, Karl Gerhard, Wiwen Nilsson, Povel Ramel, Fritiof Nilsson Piraten, Sten Broman har alla varit medlemmar i denna akademin – många profiler från södra Sverige. Martin berättade oefterhärmligt Sten Bromans kommentar och gester som är klassiska för hans del.

Vi tackar Martin för ett mycken mycket trevlig ”måltid” tillsammans med Gastronomiska Akademin!