Utflykter
Här presenteras höstens dagsutflykter
Ta med ditt medlemskort när du ska delta i någon aktivitet!
Uppåkra Arkeologiska Center
Torsdagen den 26 september
Första anmälningsdag måndagen den 19 augusti
Uppåkra utgjorde en imponerande syn i landskapet. Långhus, verkstäder, ugnar, förråd och fähus låg utspridda över en yta som täckte minst 44 hektar. Här möttes folk från när och fjärran för att utbyta varor och idéer. I Uppåkras jord hittas långväga fynd som mynt, smycken och glas från olika delar av kontinenten och till och med från platser som exempelvis Ryssland, Irak, Uzbekistan och Tunisien. Metalldetekteringarna av det översta ploglagret som gjordes i slutet av 90-talet och tidigt 2000-tal har resulterat i hisnande 28 000 föremål av silver, guld, koppar och brons, vilket gör Uppåkra till en av de mest fyndrika fornlämningarna i Skandinavien. Framför allt var Uppåkra ett politiskt maktsäte för en härskande aristokrati. Om detta vittnar generationer av imponerande hallbyggnader som kan liknas vid träpalats i boplatsens centrum, där de styrande i Uppåkra har bott.
Buss avgår från Bangårdsgatan 09.45, och vi är hemma igen c:a 14.00.
Pris för buss, guidning vid Uppåkra Arkeologiska Center och lunch är 495:-, som sätts in på SPF:s bankgiro 399-3292 när du fått bekräftelse på att du kommit med. Märk inbetalningen med ”UPPÅKRA”.
Anmälning via mail till hansblarsson@gmail.com eller sms 070 926 88 33. Har du inte mail eller sms anmäler du dig till Hans Larsson på telefon 070 -926 88 33.
Järnvägens museum och ”Tura” mellan Helsingborg och Helsingör
Tisdagen den 7 november
Första anmälningsdag måndagen den 30 september
Järnvägens Museum i Ängelholm startade 1998. I motsats till de flesta andra järnvägsmuseer hamnade inte fokus på lok och vagnar utan på infrastrukturen kring järnvägen. Järnvägens Museum i Ängelholm är ett nationellt museum, som visar järnvägens historia – hur Sveriges järnvägar byggdes, vilka människor som låg bakom och hur bantekniken har utvecklats fram till i dag. Efter besöket i Ängelholm kör vi till Helsingborg och ”turar”. Att tura innebär helt enkelt att man stannar ombord på båten och äter, dricker och shoppar i lugn och ro. Vi äter deras lunchbuffé med det bästa från Sverige och Danmark. Vi seglar 14.00 från Helsingborg och åker två gånger över sundet och går i land 15.50. Buss avgår från Bangårdsgatan 09.45, och vi är hemma igen c:a 17.00.
Pris för buss och guidning vid Järnvägens Museum, båtbiljett och lunchbuffé är 535:- som sätts in på SPF:s bankgiro 399-3292 när du fått bekräftelse på att du kommit med. Märk inbetalningen med ”TURA”.
Anmälning via mail till hansblarsson@gmail.com eller sms 070 926 88 33. Har du inte mail eller sms anmäler du dig till Hans Larsson på telefon 070 -926 88 33.
Limhamns kalkbrott
Tisdagen den 7 maj besöker vi Limhamns kalkbrott
Första anmälningsdag måndagen den 25 mars
Limhamns kalkbrott är ett unikt naturreservat i Malmö som har präglats av sin industrihistoria och förhistoriska natur. För att kunna besöka kalkbrottet måste man boka in guidade turer. Vi ska besöka kalkbrottet med vår buss, så vi slipper att gå ner. Sedan 2011 är Limhamns kalkbrott ett naturreservat, förvaltat av Malmö stad. Dess främsta syften är att bevara platsens unika biologiska, geologiska och kulturhistoriska värden. Dagbrottet invigdes år 1866, men kalkbrytning hade förekommit i Limhamn sedan 1600-talet när man tillverkade murbruk och puts. Kalkbrottet har under sin 130 år långa historia drivits av en rad olika bolag, såsom Annetorps kalkbruk, Förenade Kalkbrotten, Skånska Cement och Scancem. Limhamns kalkbrott har ett rikt naturliv med över 2000 olika djur- och växtarter. Detta trots att platsen har använts för industriell kalkbrytning i mer än 100 år – från mitten av 1800-talet fram till 1990-talet, men i den speciella och kalkrika miljön trivs sällsynta djur och växter.
Buss avgår från Bangårdsgatan 12.45, och vi är hemma igen c:a 17.00.
Pris för buss och guidning med vår buss är 425:- som sätts in på SPF:s bankgiro 399-3292 när du fått bekräftelse på att du kommit med. Märk inbetalningen med ”LIMHAMN”. Anmälning via mail till hansblarsson@gmail.com eller sms 070 926 88 33. Har du inte mail eller sms anmäler du dig till Hans Larsson på telefon 070 -926 88 33.
Malmö
Torsdagen den 16 maj gör vi en historisk vandring i Malmö och besöker Stadsteatern
Första anmälningsdag måndagen den 8 april
Vi startar vid Sankt Petri kyrka där vår guide Jeanette Rosengren möter upp och vi börjar en promenad på c:a 1½ h., där Jeanette berättar om när sillen gick till och staden växte. Vi vandrar i spåren av det medeltida Malmö och lyfter fram olika personer som verkat i staden samt hus och byggnader som fanns då – och nu. Efter lunch får vi någon timma själva i Malmö, innan vi kl. 15.00 ska göra en rundvandring på Malmö Stadsteater, f.d. Hipp. Det officiella namnet vid invigningen 1899 var Hippodromen. I början var Hipp en cirkusbyggnad och imponerande i sin storlek, 30 meter i diameter och över 19 meter i takhöjd. En tolvkantig kupol täcker lokalen. Cirkusgolvet kunde omvandlas till en vattenfylld bassäng med plats för sjölejon och cirkusartister. Förutom cirkus visades här teater, varieté, revy, opera och balett, och Hippodromen rymde även restaurang, festsal, café, biljardrum och butiker. Här anordnades även idrottsevenemang där både brottning och boxning förekom. Här har Nils Poppe och Edvard Persson spelat, och här debuterade den unge Jan Malmsjö. 1950 gavs den sista teaterföreställningen i byggnaden, Elimförsamlingen tog över lokalerna och byggde om Hippodromen till kyrka. 1992 köpte Malmö stad lokalerna. Hipp återinvigdes efter omfattande renoveringar våren 2023. Ombyggnaden är utförd av brittiska arkitekter som är specialiserade inom byggnader för kulturverksamhet. Hippodrom är deras första ombyggnadsprojekt i Sverige.
Buss avgår från Bangårdsgatan 08.45 och vi är hemma igen c:a 17.00.
Pris för buss, stadspromenad i Malmö med personer och händelser medeltida Malmö, dagens lunch på Kajuteriet i Limhamn, besök Stadsteatern är 635:-, som sätts in på SPF:s bankgiro 399-3292 när du fått bekräftelse på att du kommit med. Märk inbetalningen med ”MALMÖ”. Anmälning via mail till hansblarsson@gmail.com eller sms 070 926 88 33. Har du inte mail eller sms anmäler du dig till Hans Larsson på telefon 070 -926 88 33.
Ut i det blå
Tisdagen den 28 maj blir det Utflykt i det blå
Första anmälningsdag måndagen den 22 april
Vi hoppar på bussen för en härlig heldagstur. Vart är vi på väg? Häng med så får du se!
Buss avgår från Bangårdsgatan 08.30, och vi är hemma igen c:a 17.30. Vi kan avslöja att det blir lunch och förmiddagsfika, resten är en väl bevarad hemlighet.
Pris för en heldag är 620:-, som sätts in på SPF:s bankgiro 399-3292 när du fått bekräftelse på att du kommit med. Märk inbetalningen med ”BLÅ”. Anmälning via mail till hansblarsson@gmail.com eller sms 070 926 88 33. Har du inte mail eller sms anmäler du dig till Hans Larsson på telefon 070 -926 88 33
Kurt Wallanders Ystad
Torsdagen den 13 juni besöker vi Ystad Studios Visitor Center
Första anmälningsdag måndagen den 6 maj
Miljoner läsare världen över har följt kommissarie Kurt Wallander när han jagar mördare genom de trånga kullerstensgränderna i Ystad, vilar på Mariagatan, eller när han fikar på Fridolfs konditori. Nu ska vi uppleva miljöerna från böckerna och filmerna om Kurt Wallander på riktigt. Se och hör spännande historier om inspelningarna i Ystad av en riktig Wallanderexperter, vi skall göra en spännande och lärorik stadspromenad i Ystad på c:a 1,15 h. Efter lunchen ska vi besöka Ystad Studios Visitor Center, där du kan ta steget rakt in i polisstationen från den allra första filmatiseringen, kontoret från de brittiska filmerna och inte minst kommissarie Kurt Wallanders privata vardagsrum. Här tar du samma steg som Wallander gjorde i originalscenografierna, provar hans kavaj och bläddrar i en gedigen samling manuskript.
Buss avgår från Bangårdsgatan 09.15, och vi är hemma igen c:a 16.00.
Pris för buss, stadspromenad i Ystad med "Wallander on Tour!", dagens lunch på Grändens Mat, besök på Ystad Studios Visitor Center är 575:- som sätts in på SPF:s bankgiro 399-3292 när du fått bekräftelse på att du kommit med. Märk inbetalningen med ”WALLANDER”. Anmälning via mail till hansblarsson@gmail.com eller sms 070 926 88 33. Har du inte mail eller sms anmäler du dig till Hans Larsson på telefon 070-926 88 33.
RESOR
RESEVILLKOR FÖR RESOR ANORDNADE I SPF:s REGI
Anmälan görs till den som enligt programhäftet är ansvarig för resan.
Avanmälan
Anmälan är bindande efter sista anmälningsdag. För aftnar, studiebesök, utflykter och andra endagsarrangemang gäller att vi vid återbud måste debitera dig din del av kostnaden, såvida vi inte har kö eller du själv kan ordna ersättare.
Reseförsäkring
Det är viktigt att du är rätt försäkrad. Gå igenom ditt försäkringsskydd innan du reser så att du vet om du behöver en extra reseförsäkring.
Avbeställningsskydd
Kontrollera om avbeställningsskydd ingår i hemförsäkringen.
Du kan även ha avbeställningsskydd via ditt kortföretag om du betalar resan med kontoeller kreditkort. Kontakta ditt försäkringsbolag och ditt kortföretag för att få information.
Olika regler kan gälla för olika försäkringsbolag samt för olika kortföretag.
Sjukförsäkringskortet (det europeiska sjukförsäkringskortet)
Ta med detta när du reser inom EU. Kortet erhåller du hos Försäkringskassan.
Frågor
Har du frågor kring resan, önskar specialkost eller är osäker på om det är möjligt att ta med rullstol eller rollator, kontakta den person som anordnar resan. Vi vill givetvis att alla ska kunna delta i våra resor och vi kommer att på bästa sätt försöka ordna detta, men vi behöver informationen i så god tid som möjligt.
Beslut
Beslut om dessa villkor har tagits av styrelsen 2021-12-14