Novembermötet gav fascinerande inblick i munkstaten Athos

En pappkartong med faderns dokument och bilder från sitt arbete i Grekland 1944 blev upptakten till Mats Liebergs intresse för den autonoma munkstaten på halvön Athos. Mats har besökt Athos flera gånger. På månadsmötet den 28/11 berättade han för ett 40-tal SPF Öster-medlemmar om sina besök där. Om du nu är på Start-sidan – klicka på rubriken, så kommer du till en sida med bilder och mer text om mötet.

å denna sida finns:

Ett kort referat av föredraget
Bilder från mötet

(klicka på länkarna ovan så kommer du till rätt del av sidan)

Referat

Mats Lieberg är nu pensionär och tidigare verksam som professor vid Lantbruksuniversitetet i Alnarp och Lunds Universitet. Han förlorade tidigt kontakten med sin far, Jean Lieberg. Efter faderns död hittade Mats en pappkartong med dokument och bilder från faderns arbete i Grekland 1944. Detta ledde till att han började forska efter vem hans far egentligen varit och vad han hade gjort.

Fadern var stationerad i Thessaloniki men hade i sitt arbete besökt den autonoma munkstaten på halvön Athos. I kartongen fanns många bilder från de besöken. Bl a baserat på detta material skrev Mats Lieberg en bok som gavs ut av ett grekiskt förlag.

Athos är en av tre halvöar som sträcker sig ut i Egeiska havet från Haldikihalvön i norra Grekland. Halvön är en autonom munkstat. Där finns 20 öst-ortodoxa kloster som befolkas av ungefär 2 000 munkar. Athos är listat som ett världsarv.

Det är inte lätt att besöka munkstaten. Man får ansöka om tillstånd hos en myndighet i Thessaloniki. Endast män får beträda området. Kvinnor är alltså helt bannlysta, vilket bl a signaleras med gula skyltar vid landstigningsplatserna (man kan endast komma dit med båt). Om någon kvinna skulle komma i land hotar man med stänga straff.

De män som tillåts besöka munkstaten är pilgrimer (och personer som utför tyngre arbete åt munkarna). Bara ett visst antal pilgrimer får samtidigt vistas där, vilket kontrolleras av myndigheten i Thessaloniki.

Mats Lieberg kunde visa ett stort antal mycket intressanta bilder från sina besök klostren – såväl interiört som exteriört. Intressant var också att han i flera fall kunde visa samma vyer tagna av fadern med dennes kamera.

Som pilgrim deltog han även i klosterlivet, vilket krävde sin man. Bl a kallades till tretimmarslånga mässor kl 3 på natten; frukosten varade i 5-6 minuter; dörren i gästrummet ledde ut till en trägång utanpå huset 90 meter över marken m m.
Mötesdeltagarna fångades av framställningen och belönade denna med intresserade frågor och en kraftig applåd.

Bilder från mötet

 

SPF Lund Östers ordförande, Inga-Britt Larsson, hälsade välkommen till det välbesökta mötet om munkstaten Athos.

Bilder: Ingrid Nilsson
Text: Lars-Gösta Jardevall