Spännande rundtur i framtidens Lund
Lund går en spännande framtid tillmötes. Inte minst när det gäller byggnation. Det fick ett 60-tal medlemmar i SPF Lund Öster höra mycket om under en tretimmars rundresa med buss i kommunens centrala delar. Inspirerande och entusiastisk guide var byggnadsnämndens 2:e vice ordförande, Björn Abelson.
Hösten 2019 genomfördes en motsvarande rundtur. Gensvaret den gången var så stort att ännu en resa planerades in – nu den 10/2 2020. Även den blev snabbt fulltecknad. Vilket betydde att reseledaren Birgitta Danielsson kunde pricka av deltagarna i en, i stort sett, full buss från Thells bussar i Södra Sandby.
Björn Abelson representerar Socialdemokraterna i Lunds kommun, vilka numera är i opposition. Han betonade dock att samstämmigheten mellan partierna i frågor om byggnationen i Lund är mycket god. Det är endast i några få frågor som det skiljer sig åt politiskt. Av detta följde att guidningen inte blev partipolitisk.
Bussen startade från Thulehem och körde Dalbyvägen in mot centrum. På vägen passerades koloniområdena Öster 2 och Öster 1, som båda hör till stadens äldsta – Öster 2 fyllde 100 år 2019. Björn Abelson berättade i det sammanhanget att kommunen vill värna koloniområdena. Och även eventuellt kunna skapa fler. Dock inte säkert att alla befintliga områden kan ligga kvar på samma plats som i dag, men i så fall skall ersättning skapas. Att flytta kolonistugor och skapa nya lotter är inte så svårt. Värre är det då med stora träd som vårdats i generationer.
Innan bussen nådde Dalbyvägen passerades även det enda åkerområdet inne i staden, väster om Sandbyvägen, norr om Dalbyvägen och i anslutning till koloniområdet Solhällan. Denna åkermark skall bebyggas. Björn berättade hur.
Vid spårvägens ändstation möts gammalt och nytt - väderkvarn, solcellsstaty och världens mest kraftfulla mikroskop.
Strax intill ESS stannade bussen för ett länge stopp, där Björn fick tillfälle att mer i detalj berätta om MaxIV, ESS, Brunnshög och spårvägen.
Ett intressant faktum är att mycket av marken som skall bebyggas i Lund inte tillhör kommunen utan privata markägare. Dessa är ofta mycket angelägna om att få sätta spaden i marken. Inte minst längs spårvägen som kommer att utgöra ett stråk med mycket arbetsplatser, det s k Kunskapsstråket.
Mycket mer fick vi veta.
Bl a att Stångby skall byggas ut ytterligare och därmed blir en stor ort inom Lunds kommun. En ort med mycket snabba tågförbindelser till Lunds centrum, Malmö och Köpenhamn. Stångby är en av de orter som växer mest i kommunen.
Björn konstaterade också att stadsplanerarna och politikerna kan ha en del att lära av saker man gjort. Bl a av hur det blivit på Arenaområdet. Jättefina lägenheter, men husen kunde utvändigt planerats och utformats bättre.
Sockerbruksområdet fick däremot god kritik och skall utökas norrut över Kung Oskars väg.
Ett viktigt inslag i den kommunala planeringen av bostäder och arbetsplatser är att spara den goda jorden. I första hand gäller förtätning. Det kan t ex vara att bygga i grönstråk längs en väg och på p-platser. Men i vissa – få - fall får även jordbruksmark tas i anspråk.
Det låter sig inte göras att i detalj gå in på allt som presenterades. En del kan man själv läsa sig till på Lunds kommuns hemsida, t ex Sammanfattning av Översiktsplanen 2018 (klicka här för att komma dit). Då missar man dock den visualisering, som en rundtur ger och de kompletteringar och svar på frågor som Björn Abelson lämnade.
Text och bilder: Lars-Gösta Jardevall