Romprovning 25/1 -19
Romprovning med Eva Weckström blev väldigt populärt!
För ett år sedan hade vi en mycket uppskattad whiskyprovning med Eva Weckström.
När Eva nu återkom för att lära oss mera om rom så blev det väldigt snabbt fullbokat och mer därtill!
Vi fick smaka 3 goda sorter från Barbados, Guatemala och Venezuela. Till detta hade Eva valt ut några olika godisbitar som passade väl till respektive rom.
Vi fick behövlig hjälp med att identifiera dofter och smaker plus att vi fick veta mera om historik, råvaror, tillverkningssätt osv. Mycket påminner om whiskytillverkning där man bränner de finare sorterna i kopparpannor medan de något enklare kolonndestilleras. Så kommer ju rom från sockerrör till skillnad från whisky.
Eftersom romen görs i dessa tropiska länder blir det också en skillnad i lagringstid då den i detta klimat "mognar" väsentligt snabbare än whiskyn från t ex Skottland.
Detta kallas "tropical aging".
Som kuriosa fick fick vi också veta att det i mindre omfattning tillverkas rom i Sverige, t ex på Gotland har man "Råm" som göres på sockerbetor!!
-Den smakade vi INTE!
Vi är glada att kunna anlita Eva som expert vid provning lite då och då, vem vet vad och när det blir nästa gång??
-Det är bara att hålla utkik här på hemsidan och föreningens övriga forum!