190114 möte

Månadsmöte

Närvarande medlemmar 38 st

Ordförande Walter Persson hälsade oss välkomna och och sedan lämnade han över ordet till dietist Kristina Stefanovic Andersson från Ystads kommun. Kristina Stefanovic Andersson berättade om vad Livsmedelsverket rapporterat från forskning mm. För en gladare tillvaro gäller "Starkare kropp, piggare knopp och lyckligare himlakropp". Gott åldrande ger ett hälsosamt åldrande som innebär aktiv del i samhället, social gemenskap, självständigt liv med god livskvalitet och fysisk aktivitet.

Matvanor spelar roll för hälsan; bra matvanor motverkar hjärt- och kärlsjukdom, typ 2-diabetes och olika cancerformer. Upp till 30 % av cancerfallen skulle kunna förebyggas av bra mat, fysisk aktivitet och normalvikt. Övervikt och fetma är en av de största riskfaktorerna för sjukdom och död i västvärlden.

Livsmedelsverket förordar: Mer grönsaker, frukt, bär, fisk, skaldjur/nötter, frön och rörelse i vardagen 30 minuter/dag. Byt till fullkorn, nyttiga matfetter och magra mejeriprodukter. Mindre rött kött och chark, salt, socker och alkohol.

Ordföranden tackade Kristina för det intressanta föredraget och överlämnade en bukett blommor. Sedan fick vi kaffe, ostsmörgås och liten kaka.

Ordföranden informerade om ny studiecirkel som börjar den 22 januari, och då startar även kortspelet. Medlemskortet för 2019 kommer i tidningen Senioren nr 2. Hjärnkoll på Lancasterskolan 8 maj (står med i vårens program) är en frågesport som ska anmälas senare; vi återkommer om detta.

Svedala SPF har dans 6 mars.

Ulla-Britt Persson informerade från YPR:s möten.

19/11 2018 var de på Eslövs Medborgarhus och P C Jersild m fl medverkade med "Uppföljning av det nya åldrandet och nya utmaningar inom äldreomsorgen".

4/12 2018 möte med Niklas Ljungström, regionpolitiker, som bl a handlade om färdtjänsten som fortfarande fungerar mycket dåligt. De har svårt att rekrytera personal som bemannar telefoner mm. Kostnaden för färdtjänsten 2018 var 5 miljarder som Region Skåne betalat.

Nästa möte i YPR är årsmötet den 19 februari 2019.

Mötet avslutades med att vi sjöng nationalsången.