Referat 181105
Månadsmöte. Agne Persson informerar om hjärt-lungräddning och hjärtstartare. Läkare Gustav Tallrot talar om diabetes.
51 medlemmar var närvarande.
Ordförande Walter Persson hälsade oss välkomna och informerade om julbordet 11 december; anmälan senast 3 december till Signe eller Monica.
Förslag ligger om utfärd till Mariavall den 22 maj 2019; handuppräckning visade att det fanns intresse för detta så styrelsen fortsätter jobba vidare med detta.
Därefter lämnade ordföranden ordet över till Agne Persson som informerade om hjärt-lungräddning och hjärtstartare. 10 000 personer drabbas av hjärtstopp om året. Av dessa räddas 600-800 st för att de fått hjälp i tid. Man ska göra en medvetandekontroll, och får man inte svar måste man ringa 112. Inom 3-5 minuter kan man rädda hjärnan om man snabbt sätter in hjärt-lungräddning; 30 tryck på bröstkorgen och 2 ggr munblåsning. Detta ska fortsätta ända tills sjukvårdspersonal tar över. Har man tillgång till hjärtstartare är det en bra hjälp till vad man ska göra, men är bara ett komplement. Agne Persson visade på en docka hur man går till väga.
Ordföranden tackade Agne Persson för den intressanta informationen och överlämnade en blombukett.
Sedan blev vi serverade kaffe, sillsmörgås och kaka.
Därefter överlämnade ordföranden ordet till doktor Gustav Tallroth som talade om diabetes. Aretaios av Cappadocia levde 200 år efter Kr och är den första som någonsin beskrivit den sjukdom vi nu känner som diabetes (sockersjuka). Diabetes typ 1 var en gång en plågsam och ofrånkomlig sjukdom som slutade med döden inom något år. Vändpunkten kom 1922 på Toronto General Hospital i Canada där JJR Macleod och Charles Best uppfann insulinet. Den förste överlevande var Leonard Thomsen. Vid sockervärde över 7,0 monol/L före frukost eller 11,0 monol/L när som helst på dagen blir diagnosen diabetes.
Av alla som har diabetes är det 10-15 % som har typ 1 och 85-90 % som har typ 2. Diabetes ökar kraftigt i världen. 1997 var det 120 miljoner och 2010 var det 218 miljoner som hade typ 2. Idag är det 33,3 % av befolkningen i Europa som har det, men det ökar allra mest i Asien på grund av livsstilsförändringar. I Sverige är det 50 000 st som har typ 1 och 400 000 st som har typ 2.
Ordföranden tackade Gustav Tallroth för det mycket intressanta föredraget och överlämnade en blomsterbukett.
Dagens möte avslutades med att vi sjöng nationalsången.