Aerö - en äkta dansk sagoö

Tre dagar med SPF-seniorerna

Ja - att Aerö är en speciell liten ö kan alla vi 34 som var där intyga! Pittoreskt, intressant, vackert, historiskt, genuint är andra adjektiv som passar in på det vi upplevde där 29 augusti - 1 september. I arla morgonstund gick färden via Klippan-Åstorp-Billesholm-Bjuv med deltagare från alla orterna. Vi hälsades välkomna i bussen av  chauffören och guiden Lotta som tog utomordentligt väl hand om oss under hela resan. 

Vi fortsatte över Öresundsbron och Stora Bältbron till Svendborg på Fyn (med en Fikapaus på vägen), där vi tog färjan till Aerö. På färjeturen fanns möjlighet att njuta av smörrebröd, räkmacka eller annat gott. Väl framme i Aerököbing fick vi lite tid att promenera runt i centrum bland de fina gamla men mycket välbevarade och välhållna husen. På Hotel Aerö bodde Elvira Madigan och Sixten Sparre nästan en månad innan de gav sig iväg utan att betala. Kärlekssagan fick kort därefter fick sitt sorgliga slut, som framgår senare.    

Bussen förde oss sedan till Marstal och den s k Eriks Hale - en lång, smal udde som är populär bad- och vindsurfingplats med fina badhytter. Därefter till hotellet där vi kunde ta igen oss en stund, bada i poolen eller ta oss till havet för ett dopp - alla varianter fanns. Kvällens middag bestod av rödbetscarpaccio först och sedan kycklingballotine till varmrätt. Mycket gott!

Nästa dag var utflyktsdag - och oj vad mycket vi hann med! Först Bregninge Kirke från 1200-talet - både vacker och med en intressant historia, som vår guide berättade om. Obs! takmålningen av Hin Håle med ett hål i munnen där repet till kyrkklockan gått igenom. Söbygaard, Danmarks minsta herrgård hyser numera konstutställningar och hantverksbutiker. Där skojade vi till det lite grand med grodan som blev prins (nåja!) och en som fick stå i “skampålen”. Turen gick sedan till Skjoldenäs fyr. När man klättrat uppför de många trappstegen  hade man en vidunderlig utsikt. Men det blåste hårt däruppe! 

Aerös eget bryggeri, Rise Bryggeri, var nästa anhalt. Där fick vi oss en grundlig lektion om öltillverkning och fick provsmaka fem olika sorter. Till lunch köpte vi delikata smörgåsar och naturligtvis en av ställets egna öl till dem. Och visst handlade vi med oss några flaskor hem!

Sedan bar det av till Voderup Klint med en fantastisk utsikt över havet. Klinten är 33 m hög och består av stegformade terrasser ner mot havet, som bildats under milliontals år. Sedan åter till hotellet och middag! Idag Laxmousse till förrätt och oxkött till varmrätt - lika gott som gårdagens middag! 

Sista dagen - avfärd kl 09.15 och första stopp vid Marstal Kirke, där vi beundrade  gamla skeppsmodeller som smyckar kyrkan. Sedan en promenadtur med vår kunniga guide genom de äldsta delarna av Marstal. Med bussen vidare till hamnen och en kort färjetur till Rudköbing på Langeland och vidare över bron till ön Tåsingen där Elvira Madigan och Sixten Sparre bodde ett par nätter innan dramat i Nörreskov. Vid Landet Kirke har de fått sin gravplats. Sista lunch i Danmark - Bregninge Mölle, där vi undfägnades med diverse danska specialiteter: ett par sorters sill, friterad spätta, “lun” leverpastej, frikadeller etc. Och efter det var det dags att påbörja bussfärden hemåt. 

Det kan man väl säga var en “god tur”!

Text o bild: Titti Nilsson