Resa Toscana
Reserapport SPF:s Toscanresa 6-11/10-2022
Vår resa startade med flyg från Kastrup till Bologna, där vår reseledare Christina Bengtsson tog emot oss och visade oss till vår Buss för att åka till Toscana och vårt Lunchställe. Där fick vi en riktigt god lunch under bar himmel i fantastisk miljö. Efter lunch åkte vi till vårt boende Borgo di Vescine, en by från 1200-talet som var helt övergiven och igenväxt, men återupptäcktes och restaurerades under andra halvan av 1900-talet. Här bodde vi i de gamla husen som gjorts om till fina hotellrum. Miljön var helt fantastisk mitt ute i det backiga skogslandskapet. Vi kunde sitta ute och äta frukost och middag där vid flera tillfällen, liksom sola och ta ett dop i den fina poolen.
På fredagen var det utflykt till Siena som är en mycket intressant stad, då man inte får köra in i centrala staden fick vi en lång promenad till och från bussen.Efter lunch på egen hand nära Campon som torget kallas mötte vi vår svenska guide där. Hon tog oss runt och berättade om stadens historia samt bankväsendet där. En bank där är världens äldsta ännu fungerande bank. Hon berättade också om den fantastiska Domen där , som det tyvärr inte blev tillfälle att komma in i. Åter på vårt boende dukades det upp med två runda bord utomhus där vi fick pizza som kom från egen vedeldad ugn.
På lördagen, efter ledig förmiddag åkte vi på eftermiddagen till en plats som kallar sig Opera in the Kitchen. Där fick vi laga vår egen pasta och hacka grönsaker och förbereda kycklingköttet. Maten serverades vid långbord i en arkad där en man underhöll med saxofonspel. När vi kom till desserten blev det Operasång av en fantastisk kvinnlig Operasångerska. Hon sjöng lätta sånger av Puccini, bl. annat. Il Mio Babbino Caro men även Volare. Mat och musik uppskattades mycket.
Söndagens utflykt gick med vår buss söderut till Bagno Vignoni där torget är en bassäng som ständigt fylls på med vatten från en varm källa. Här fick vi se oss omkring och en riktigt god lunch alldeles intill torget.
Färden gick vidare till Vinprovning på Poggio Landi. Högt uppe på en kulle låg denna lyxiga vingård.Vi blev guidade där av en man som berättade hur de tillverkar sitt vin bl.a. Brunello ett prestigevin gjort på 100% Sangiovese, Toscanas mest kända druva. Ett kraftigt mustigt vin, detta och ytterligare två sorter fick vi prova. Montalcino en liten stad mitt i Brunello distriktet var nästa mål. En promenad i den mysiga staden blev det innan det var tid för middag i utkanten av staden på restaurang Boccon Divino, trevlig miljö och god mat.
På måndagen tog bussen oss till Florens, vid Santa Croce kyrkan mötte vår svenska guide Maria oss och visade runt till olika hantverkare. Hantverket har varit ett signum för Florens. Vi besökte läderskolan där man gjorde massa olika saker ,väskor och kläder verkade locka mest intresse.Vidare till parfymeritillverkning som gjordes till 100% på naturliga dofter. Ett tredje besök var hos en man som restaurerade antika saker, möbler ljusstakar m.m.
Ett intressant besök, som avslutades med att vi fick några timmar på egen hand i Florens. Väl åter på vårt boende väntade sista middagen där, som avslut på en intressant dag.
. Tisdag och hemfärd, på vägen till flyget i Florens mellanlandade vi i Greve in Chianti ett favoritställe. Här fick vi tre timmar på oss för att strosa runt i de små mysiga affärerna samt en lunch på egen hand. Charkuteriet Falorni är ett måste då man är där, skinkorna hänger i långa rader där för att lufttorkas. Goda korvar köptes m.m. På väg till bussen gjordes de sista fynden i en väskaffär.
Flyget hem gick som på räls och på Kastrup väntade våra Taxi som tog oss till vårt kära Vellinge.
I mitt tycke en händelserik och trevlig resa med bra boende och många goda måltider.
Bertil Bengtsson