Vinprovning på Flyinge Vingård
Flyingeseniorerna lär sig om det lokala vinets historia och om hur det framställs.
"Magnus Oskarsson driver Flyinge vingård med kärlek, omtanke om naturen, och en fast tro på att man genom att följa dess nycker kan få fram riktigt goda viner."
Detta är ett citat från Googles söksida som beskriver Magnus filosofi om hur han vill framställa sitt ekologiska vin. Hans erfarenhet säger att både väder och natur måste ha mycket att säga till om för att vinet ska bli riktigt bra. Han tror mycket på att testa, gå sin egen väg och inte lyssna allt för mycket på erfarna odlares råd om att si och så måste du göra. Ibland kan det vara slumpen som visar vägen framåt.
En eftermiddag, när sommarsolen "gassade" som bäst och mest, började vi med ett besök i det svala rummet med alla jästankarna. Magnus förklarade hur processen går till - från druvklase till flaska på Systembolaget. Mycket intressant och nyttig information om hur mycket arbete som ligger bakom ett bra, ekologiskt vin.
Sedan var det dags att provsmaka tre helt olika viner, varav det första var ett mousserande. Nu när vi visste vilket hantverk som låg bakom blev provsmakningen extra spännande. Vinerna serverades tillsammans med en generös ostbricka och sedan fick vi diskutera vad vi tyckte om de olika vinsorterna. Några tyckte att det mousserande var bäst, andra föredrog något av de *stilla" vinerna. Vi blev dock överens om att det var svårt att gradera smaken på tre så olika viner. Vi var också ganska eniga om att de tre vinerna som vi smakat på fick betyget Mycket väl godkänt.
En stor fördel med en vinprovning är att man har transport som kan ta oss tur och retur. Dalby Taxi fixade detta.
Stort tack till arrangörerna Maggan och Eva.