När olyckan är framme

Vad gör jag i väntan på ambulans?

  • Marianne ser till att hjärtstartarens elektroder placeras rätt under överinseende av Mathias

Torsdagen den 8 februari anordnade SPF Willbattingen utbildning och fortbildning i ämnet. Inbjuden föreläsare var Mathias Wittgren som driver det egna företaget Akutinsats.

Mathias inledde med att berätta för 40-talet åhörare hur han som fd ambulansförare hade mött olika olyckstillbud som stroke, epilepsi, diabetes, blödning, hjärtinfarkt, m.m. Med hjälp av en willbatting-statist visade Mathias hur man på ett smidigt sätt placerar patienten i stabilt sidoläge. Viktigt för fria andningsvägar. En annan statist som fick agera patient hade fått något i halsen med luftvägsstopp som följd. Här fick vi lära hur upprepade ryggslag och buktryck går till.

Mathias beskrev mycket naturtroget olika symptom, sittande på stol eller liggande på golv, hur en patient reagerar. Det kan handla om kraftiga ryckningar, ojämn och rosslande andning, läten, hjärtstillestånd. m.m.

Vi fick också noggrann förevisning om Hjärta Lung Räddning (HLR). De närvarande fick prova på att ge återkommande 30 kompressioner och 2 inblåsningar på dockan Anne. Kan vara riktigt tröttsamt. Finns hjärtstartare inom räckhåll :"Använd den" i väntan på ambulans

Övningen avslutades med förevisning av hjärtstartare. Frivillig willbatting som aldrig tidigare jobbat med hjärtstartare kallades fram. Den inbyggda rösten i startaren gav tydlig anvisning var och hur elektroderna skull appliceras och när det var dags för "stöten" Förfaringssätet är enkelt och kan inte bli fel. Mathias är övertygad att denna livräddare kommer att finnas i många hem inom kort.

Allt vad som sagts och mycket mera finns att hämta på www.akutinsats.se . Du kan också ladda ner appen i din mobiltelefon. Efter denna nyttiga övning kände sig deltagarna mera beredda att möta olyckan. Stort Tack till Mathias.