Vinprovning - "Ett urval av spanska viner"

Ann-Kristin och Leif, Elsy och Ingemar kunde hälsa 36 kunskapstörstiga Willbattingar välkomna till kvällens vinprovning den 7/12. Därefter lämnades ordet till Leif för närmare botanisering av kvällens viner

Vid ankomsten till vår vinprovning på Engelsfarm fick alla ett glas Cava.

Vi började med en historisk tillbakablick av Iberiska halvön. (nuvarande Spanien)
Grekernas expandering västerut ca år 600 före kr förde med sig kunskapen att göra sherry. De slog sig ner i området runt nuvarande Jerez. Ca år 200 före kr f expanderade det Romerska riket och blev väldigt stort och härskade i ca 600 år. I början av 400-talet erövrade Goterna halvön. År 755 landsteg en morisk krigshär från söder och erövrade stora delar av halvön. Deras huvudstad blev Cordoba där man bl a byggde den enorma moskén Mezquitas ca 23 000 kvm stor.
Det sista moriska fästet var Al Hambra i Granada. Det intogs av Ferdinand och Isabell år 1492 och därmed kristnades så småningom hela Iberiska halvön. Idag finns det 17 autonoma regioner i Spanien, alltså lite av det som grundades av romarna för ca 2000 år sedan.

Leif på bästa provningshumör     Gästerna uppvisar absolut största koncentration

Nu till vinprovningen. Regionerna som vi provade vin från var Galicien, Katalonien, Aragonien och Rioja.
Vinet från Galicien var från druvan Albariño. Det är en druva som ger ett vitt vin med bra syra och passa bra till skaldjur, kyckling och varför inte små Tapasrätter.
Nästa vin kommer från druvan Tempranillo från Katalonien. Denna druva odlas nästan bara i Spanien. Den har en doft av mörka röda bär som t ex björnbär och passar framför allt till fläsk o nötkött. Det tredje vinet kom från druvan Granacha och regionen Aragonien. Denna druva ger ett fruktigt vin och doftar lite skogshallon. Det är ett bra buffévin.
Nästa region var Rioja vars vin också kommer från Tempranillodruvan, men ett betydligt mer fylligt vin. Rioja är den mest kända vinregionen i Spanien. Passar utmärkt till lamm och kalvkött.

Efter att vi provat ett vitt och tre röda viner kom vi till kvällens måltid som bestod av Kalvytterfilé med tryffelmajonäs och ärtskott, potatisgratäng och sallad med lite olivolja. Därtill serverades ett rött vin från Katalonien

  Mingel och eftersnack  

Efter någon timmes samvaro med trevliga spörsmål om allehanda ting vände alla hem, förhoppningsvis nöjda med kvällen.

/Leif A