Resor och utflykter 2012

Besök i Kosta glasrike och kulturresa i fager Kullabygd, båda resorna i juni. Från Kullabygdsresan finns även bilder, klicka på länken längst ner på sidan efter referatet.

Glasbruksresan 4 juni

Den 4 juni reste vi iväg med Kiviks Buss klockan 07.30 till Glasriket Kosta. Vår chaufför Lars var påläst och underhållande. Frukosten intogs på Laxerian i Mörrum. Vid framkomsten till Kosta fick vi vandra fritt på egen hand i 1½ timme och det fanns mycket att upptäcka. Butiker i mängder som saluförde allt utom glas. Därefter guidning av glashotellet som var en stor upplevelse och inte lätt att beskriva, det måste ses med egna ögon. Väl kända formgivar 7 st har fått inreda hotellet. När man kommer in i foajén hänger en jättestor takarmatur som har 599 stycken hängande prismor och är tillverkad av Bertil Vallien. I atriumet fanns också en taklampa med stora långa färgade prismor som tillverkats av Anna Erner och fått namnet "Mina hängande trädgårdrar". Hotellet kan ta emot 220 natt- och bargäster.

Rummen är dyra, som billigast 1.900:- kronor/natt. De sju konstnärerna har fått inreda var sitt rum.

En fantastisk pool som är designad av Kjell Engman. Åsa Juvelius är en av formgivarna till SPA-anläggningen. Som alla kanske förstår var det så mycket mera att se. Glas, keramik, textil och andra inredningsdetaljer något helt underbart. En dröm av skönhet och elegans som man aldrig glömmer.

Det fanns också en glasbar med en egen historia "Tommys väska" som syftade på veckans dåliga och bra dagar. En vägghylla med en glasflaska för varje veckodag. Hyllan kunde köpas för 220.000:- kronor eller 1-flaska för 30.000:- kronor.

Lunchen, en 3-rätters meny, var till full belåtenhet. Efter matrasten fick vi en stunds fritt strövande igen. Själv besökte jag Ulrika Messings outletbutik där det fanns många trevliga saker. Efter avslutat Kostabesök fortsatte resan till Karlshamn där vi fick kaffe och kakor på "Villa Utsikten" Resan fortsatte hemåt med vår trevliga chaufför Lars som fortfarande var pigg och glad. Vi pensionärer verkade inte heller vara trötta utan fortsatte att pladdra som vanligt. Hemma i Tomelilla klockan 19.00 vid Coops parkering. Resan kan rekommenderas. Tusen- och tusen tack till Kiviks Busschaufför Lars.
/Laila Ljungblad/alla medresande medlemmar i Klubb 67

Kulturresa i fager Kullabygd 16 juni

Torsdagen den 14 juni hade en kamratcirkel jämte en del andra medlemmar inom Tomelilla SPF förening en heldagsutfärd med buss till nordvästra Skåne.

Utanför Helsingborg hämtades vår guide Lars-Göran Persson upp som följde med oss under hela dagen. Första anhalten var Hustoftagården där vi intog förmiddags-fika. Därefter visades gården av medlemmarna från Kullens hembygdsförening som berättade en intressant historia om gården som varit i samma släkt och som bott här sedan 1717 fram till 1978 då gården skänktes till Kullens hembygdsförening.

Boningshuset har en inredning som stått orörd från 1920-talet. Från självhushållets tid finns logar, kostall, vagnslider, bakugn m.m.

Nästa anhalt var Fjälastorps småskola. Här togs vi emot av två medlemmar från FjälastorpStubbarps byaförening som var klädda anno 1931. De varvade skolans historik med en smakbit av olika inslag av undervisningen och ämnen som kristen-dom, huvudräkning och sångövningar. Vi fick agera som elever. Besöket gav en härlig nostalgisk tripp tillbaka från att skolan skulle rivas till att bli Kulturminnes-byggnad. All heder åt dessa båda byaföreningsrepresentanter.

Dags för lunch som intogs på Svanshallskrog. Sallad, gott bröd, flundrafilé med pepparrotskräm och nypotatis. Mycket gott. Kaffe och kaka efteråt. Utsikten över Skälderviken är ej att förglömma.

Färden fortsatte genom kustsamhällen. Vi såg huset i Jonstorp där Edvard Persson bott. Vi åkte vidare upp mot Kullen och stannade vid Bräcke Mölla. Här kände man av blåsten. Naturliga förhållanden för en väderkvarn. Under sakkunnig ledning av medlemmar från Kullens hembygdsförening fick vi höra om Bräcke Möllas historia och insatserna som krävs för underhåll och bevarande.

Bussen rullade vidare nedåt och nu hamnade vi i Peter Nilssons keramiska verkstad. Peter berättade om sin yrkesbana som emellanåt kantats av mot- och medgång. Hans positiva och humoristiska syn på tillvaron har banat väg för framgångarna.

Innan vi steg ombord på bussen hade vi lockats av Peters "Idag-priser" och var försedda med en del keramikalster. Sista anhalten var Himmelstorpsgården. Eftermiddagskaffe med hembakat smakade bra.

Efteråt fick vi höra om gårdens historia. En av medlemmarna i Kullens hembygds-förening hade god kunskap om gårdens förflutna. Traditionerna håller man vi liv på gården genom att ordna midsommarfest, höstfest, advent etc. Inte alltid lätt i byggnader från forna dar när ursprung ej får ändras. Innan hemfärden gjorde vi en rundvandring i olika byggnader.

Väl tillbaka vid Helsingborg tog vi farväl och ett tack till Lars Göran som underhållit oss i bussen med goda kunskaper blandat med humor om Kullabygden.

Nöjda resenärer steg av bussen i Tomelilla och tackade Lasse från Äsperöds Buss för god körning.
/Hanna-Karin Persson

Till bilder från Kullabygdsresan (OBS! bildgalleriet har tre sidor)

Tillbaka till överst på sidan