Sammandrag Romeleträff 11 september 2019.

           Sammanfattning av månadsmöte i Genarp den 11 september 2019

En vacker sensommar dag, eller ska jag säga att det var en vacker höstdag, träffades vi på Medborgarhuset i Genarp med en ganska god uppslutning, 59 medlemmar.

Gunnar Olsson öppnar detta första månadsmöte för hösten och hälsar alla hjärtligt välkommen. Ett särskilt välkommen riktas till vår hedersmedlem John Nilsson. Och sedan riktar han sig till dagens gäst och föredragshållare Staffan Tapper och lämnar ordet till honom.

             Staffan berättar olika händelser ur familjen Tappers fotbollshistoria...
   
           Det är fyra generationer som spelat aktiv fotboll på hög nivå i Malmö.

Eftersom jag inte kan berätta allt Staffan sa väljer jag här ut några episoder ur föredraget...


MFF hade röda tröjor i början av 1900-talet och det berodde på att man på den tiden fick tigga ihop utrustningen. Och de hade egen skomakare i laget som lagade deras skor tills det inte gick att laga längre. När tröjorna inte heller gick att laga fick de tigga ihop nya och då blev de blå som sedan har varit deras färg.

Det är skillnad mot idag då man bara köper nytt antingen det är slitet eller inte. Ibland köper man nytt bara för att modet har ändrats.

Fotbollsspelarna var ju rena amatörer och hade jobb vid sidan av spelandet. Spelarna kunde möjligtvis få ersättning för förlorad arbetsinkomst.

                            Det gällde även för Staffans far Börje Tapper.


                            Han blev dock proffs i Genua CFC i Italien 1950... 
                         
    ...han fick 100 000kr i övergångssumma och det var stora pengar på den tiden.

De fick också 1000kr i månaden förutom segerpremier så det var ju helt andra för-utsättningar. Men utvecklingen har gått fort och idag kan spelare få 5 000 000kr i Italien. 

                                 Börje var specialist på att göra nickmål...

                      och hälften av de 296 mål han gjorde var med huvudet.

                               Men den förmågan gick inte i arv till Staffan...

                                                           
                                 bl a beroende på att han hade glasögon.

Staffan var enda barnet och mamman var inte det minsta intresserad av fotboll. Hon jobbade på Fougstedt i Malmö och var mer intresserad av mode och fina kläder.

När familjen flyttade tillbaka till Sverige fick pappa Börje inte spela fotboll eftersom han hade varit proffs.
Men han är alltjämt ihågkommen av Genuafansen. När han dog hade deras lokal-tidning ett helt mittuppslag om honom och två representanter reste hit och var med på begravningen och lade ner en stor krans. De glömmer aldrig en spelare och kommer Staffan ner dit och talar om vem han är så blir det extra bjudningar och prat om pappa Börje.

                                          När Staffan började skolan...
                           
berättade han om att han hade bott i Italien och fick omedelbart en lusing av fröken.
Man skulle inte komma här och berätta fantasier redan första dagen.

När pappa fick höra det gick de hem till fröken och pappa bekräftade att de faktiskt hade bott i Italien så sa fröken bara "Jaha". Och sen var det inte mer med det.

                  Staffan var den första i familjen som någonsin tog studenten...
                         
 ...farfar Tage tyckte inte om det utan ville att Staffan skulle skaffa sig ett riktigt yrke.

         Men när studentexamen närmade sig frågade Tage vad Staffan ville ha i                 studentpresent. Då svarade Staffan lite på skämt att han ville ha en segelbåt.



Något senare när Staffan kom hem till sina farföräldrar var Tage på dåligt humör och Staffan frågade farmor vad som stod på. Jo farfar hade ju gått till en som sålde båtar och när Tage fick höra vad en båt skulle kosta så höll han på att smälla till försäljaren för att han krävde ett så högt pris.
Men Tage sansade sig och snickrade själv ihop en båt som Staffan fick. Staffan döpte den till Agaton 2 efter farfar som hette Tage Agaton.

                                       Staffan har spelat lite ishockey också...

                                 ...bl a tillsammans med Sven Melander.

                      Staffan tycker att barnen idag får för mycket serverat...
Han hade träffat ett par pojkar en dag och undrat vad de hade gjort. De hade fotbollskläder på sig. De skulle ha varit på träning men det blev inget för tränaren var sjuk och de kunde inte träna själva.

                                            Här blev det en kaffepaus...
                         
                  ...då vi blev serverade gott kaffe med fantastiskt gott bröd till.

Snacket kom igång och jag tror att det pratades mycket om det roliga som Staffan hade berättat.

               Staffan fortsatte sedan en stund till och då började han med...

                               ...den berömda missade straffen i VM 1974.

När han kom hem var alla så tysta och ville inte ta upp ämnet för att de var rädda att han skulle ta illa upp. Lars-Gunnar Björklund hade en gång beskrivit Staffan på ett sätt som Staffan tyckte var bra.
Han sa att när Staffan är på plan syns han inte men när han inte är där så saknar alla honom.
1994 ringde en reporter från Expressen till Staffan och berättade att den tjeckiske målvakten hade gått för tidigt när Staffan slog straffen vilket innebär att straffen måste gå om.
Han övertalade Staffan att åka ner till Stuttgart och hade ordnat så att den tjeckiske målvakten också kom dit. Staffan hade nu lärt sig att den målvakten oftast kastade sig åt vänster så han la straffen åt höger och bollen gick i mål. Det innebär att Sverige hade kommmit på tredje plats i VM istället för femte.



Han var med i fotbolls-VM 1978 i Argentina också och då var bl a Bosse Larsson med, en av våra bästa fotbollsspelare genom tiderna. Staffan och Bosse delade ofta rum så Staffan lärde känna Bosse ganska bra. Bosse var ofta ointresserad av fotboll utanför plan men så fort spelet satte igång var han som ett vilddjur. Han behövde inte träna så mycket på spelupplägg och finesser, han gjorde alltid rätt ändå. Han kan aldrig förstå själv hur stor han var.

När Staffan skulle skriva boken om Bosse villa han åka ner till Stuttgart, där Bosse var proffs. Men Bosse tyckte det var onödigt, de skulle ju inte komma ihåg honom där. Men när Staffan kom till Stuttgart så visste alla vem Bosse var. Han jämfördes med Franz Beckenbauer som har varit den bäste fotbollsspelaren i Tyskland genom tiderna.
När de skulle möta Brasilien i VM 1978 hade Åby Ericsson noga inpräntat i spelarna att de skulle undvika att ge motståndarna frisparkar för de var duktiga på det. Men matchen hade inte pågått i många minuter förrän Bosse sparkade ner en brasse så han flög lång väg. Flera av de svenska spelarna sa till Bosse att de skulle ju undvika frisparkar så varför gjorde han så? "Nu gör han inte den finten fler gånger" svarade Bosse. Och mycket riktigt blev brassarna mycket mer försiktiga och rädda för de hårda svenskarna.

Sedan övergick Staffan till att berätta mer om sig själv. Han har tre barn och älskar hundar. Hans ena son fick en hjärntumör i 16-årsåldern och genomgick många operationer genom åren men han klagade aldrig. Han hade den kämpaglöd man kan få inom fotbollen. Han citerade ett kinesiskt ordspråk som lyder "Huvudsaken är inte att ramla i skiten utan att resa sig igen". Det lever många fotbollsspelare efter. De går inte och grämer sig för en förlust utan satsar på att göra bättre nästa match.

                                                        Hans dotter...
                                               
              ...Emma som är den fjärde generationen fotbollsspelare i familjen
                                   fick också bidra med en rolig incident.

Hon hade skadat sig i en match och tränaren tog sig an henne och satte på ett knäskydd och det kändes genast bättre men efter en stund sprang hon ut till tränaren igen och ropade "Du satte knäskyddet på fel ben!"

                                                   Vad månde bliva av...
 
                                                  ...denna generation..........

Gunnar Olsson tackade Staffan för ett fantastiskt roligt och underhållande föredrag.
                         
                              Han överlämnade en blomsterbukett som tack.

Under frågestunden som följde berättade Staffan att han spelat 400 matcher och gjort 100 mål.
Han berättade också att Erik Persson, den legendariske ledaren i MFF, en gång hade sagt att "Guld tar man men silver får man" och en gång när MFF blev tvåa var det inte alla spelarna som hämtade ut sina silverplaketter.
På en fråga om MFF spelat för många matcher eftersom de inte ligger så bra till i serien svarade Staffan att för att bli bättre måste man träna mer. Det gäller i fotboll såväl som i läsning och matte i skolan.

Sedan följde den sedvanliga informationen om vad som händer och har hänt i föreningen. Bertil Thörncrantz informerade om programbladet där det smugit in sig ett fel. Gunilla Mattsson slutade som värdinna i våras och Karin Nilsson kom in som ny men det kom inte med i bladet vilket styrelsen ber så mycket om ursäkt för.
Bertil informerar också om att han nu gjort sitt sista programblad och nu får någon annan ta över.

Sivert Gardell läste upp information han fått av Mats Rydh angående teater- resor i höst och i januari. Närmast ligger musikalen Guys and Dolls i Kristianstad den 5 okt. Nästa evenemang blir då Skönheten och odjuret på Malmö Opera den 19 nov och sista anmälningsdag är den 15 sept. I januari ska vi titta och lyssna på operan Tosca på Malmö opera och där är sista anmälningsdagen någon dag i november.

Sivert informerade också om att föreningen har åter bildat en programkommitté som redan haft ett möte. Detta möte mynnade ut i att vi ordnar en höstpromenad vid Vattenmöllan i Genarp fredagen den 11 okt kl 11.00. Det blir tipspromenad, korvgrillning och föreläsning av Eskil Larsson som kan det mesta om Häckeberga och dess omgivningar.
Om ni är intresserade av att delta så anmäl er på lista eller ring någon i programkommittén. Programkommittén består av Mats Rydh, Britt Wall Rydh, Sivert Gardell, Gudrun Gardell, Kent Persson, Yvonne Dahlberg och Ann-Mari Petersson.

Sivert fortsatte att informera om projektet "Framtida boende" som drivs av Lundakretsen inom SPF och PRO och Lunds kommun. Det ska mynna ut i en stor konferens i november där vi ska diskutera hur kommunen ska planera boende för oss seniorer.
Dessförinnan har de flesta av oss fått en enkät via e-post som vi bör besvara så många som möjligt. De som inte har dator kan få enkäten i pappersform och fylla i den med penna och sedan lämna den ifyllda blanketten till Sivert. Denna enkät kommer att ligga som underlag till konferensen.

                        Därefter informerade Karin Nilsson och Sivert Gardell...

                 om deras erfarenheter av arbetet med nyanlända till Veberöd.

Näst i tur att informera var Roland Bengtsson som tog upp lite trafikinformation.
Det är vissa problem med de nya elsparkcyklarna som nu börjar finnas lite varstans. Men vilka regler gäller för dessa fordon? Transportstyrelsen ska se över detta och komma med tydliga regler och kanske också begränsa deras framfart. Vilka regler gäller om man blir påkörd av någon på ett sådant fordon? Har fordonsägaren försäkring? Ska de ha ringklocka eller dylikt? Hur är det med belysning?

Sedan tog han upp frågan om bärgningsbilar får ha blåljus. Det får de inte enligt Transportstyrelsen men enligt Hovrätten i västra Sverige får de ha det så det råder oklarhet i frågan.

Därefter var det Alf Jivekes tur att informera. Han har varit på en distriktskurs med temat "Tillsammans mot ensamhet" och tog upp att det är många äldre personer som lider i ensamhet. Ibland behövs det inte så mycket för att bryta denna ensamhet.
Vi bör engagera oss tillsammans med PRO och kyrkan för att hjälpa till. Hemtjänsten hinner inte med att göra tillräckligt med besök och även de som bor på servicehem kan vara ensamma.
Det ska vara en kurs i Eslöv där man kan utbilda cirkelledare som sedan startar upp egna cirklar på hemmaplan. De som är intresserade kan skriva på intresselistan eller anmäla sig till Alf.
En del ensamma män kan lida av psykisk ohälsa på grund av sin ensamhet och för dem kan det vara bra med en samtalsgrupp där de kan få prata av sig och därmed lätta på problemen.
Att delta i friskvårdsaktiviteter kan också vara en hjälp mot ensamhet och fysisk och psykisk ohälsa. Actic i Veberöd har motionsgrupper för seniorer måndag, onsdag och fredag kl 9.00. Om tillräckligt många deltar kan vi få rabatt på deltagaravgiften.

Sist i informationsraden var Elisabeth Saltin och Gudrun Gardell som informerade från Veberöds lokala pensionärsråd. Det finns något som heter Senior Sport School i Lund och Södra Sandby men där är det fulltecknat. Åsa och Johanna på Medborgarcenter ska försöka påverka så att det även kommer till Veberöd och Genarp.
25 sept är det trygghetsmässa i Veberöd och är ett samarbete mellan polis, kommun och räddningstjänst. Senare blir det även en sådan i Dalby. Gå gärna dit och tyck till.

Den fördjupade översiktsplanen för Veberöd inbjuder till att tycka till om vilka grönområden i Veberöd som inte bör bebyggas. Detta kan göras via mobiltelefon, dator eller på medborgarcenter. Gå in på länken https://arcg.is/19efnS så kommer ni till kartor där ni kan pricka i de grönområden ni vill bevara.
LPR i Veberöd inbjuder representanter från Genarps LPR till ett gemensamt möte i Veberöd 8 oktober kl 10 på Medborgarcentret. Där ska diskuteras vad de olika LPR-grupperna kan göra gemensamt.

Sist i programmet kom det sedvanliga lotteriet och fördelningen av vinsterna blev denna gång ganska jämn vad jag kunde se även om vissa gick fram och hämtade mer än en vinst. Men vissa har ju också köpt betydligt fler lotter än andra.

                             Intresset var stort inför de olika erbjudanden... 

                                  ...på anmälningslistorna som var utlagda.

Gunnar Olsson avslutar mötet med att tacka alla som deltagit och särskilt tack till värdinnorna som gjort så fin dukning och serverat så gott tilltugg till kaffet.

Vid pennan           Foto och redigering
Sivert Gardell        Bertil Thörncrantz