Givande introduktionskurs i Artificiell Intelligens

Studieförbundet Vuxenskolan anordnade den 17 maj en digital föreläsning om grunderna i AI (artificiell intelligens) med Gabriel Eliasson, kunnig föreläsare inom digital kompetens. Föreläsningen hölls för SPF-medlemmar i sju olika orter samtidigt.

AI är en revolutionerande teknik som har kommit för att stanna. Programmet kan på egen hand analysera data och på ett ”mänskligt” sätt förstå informationen. Den imiterar mänsklig intelligens men utan medvetenhet. AI lär sig av tidigare erfarenheter av data vilket innebär att den blir bättre över tid och att programmet kan fatta beslut på egen hand. AI är väldigt användbar t ex inom vården – utifrån en enorm mängd information, bilder och journaler kan AI på mycket kort tid hjälpa läkare att ställa en diagnos och analysera vilken behandling som behövs. Vården är bara ett exempel –  användningsområdena är gigantiskt många.
AI används redan idag, t ex i sökmotorer på Google, Siri och av streamingtjänster. På många hemsidor finns redan idag AI-genererade chatrobotar som tolkar frågor och svarar.

AI-programmen är helt gratis att använda och utformade för att vara tillgängliga och lätta att använda för alla. Vem som helst kan gratis ladda ner ChatGPT på sin telefon eller dator och ställa frågor till den. Generativ AI är program som kan skapa bilder, text och musik baserade på instruktioner (som kallas ”promptar”) eller frågor från användaren.  

Gabriel Eliasson är en duktig och kunnig föreläsare och förklarade på ett begripligt sätt. Han visade exempel på hur det fungerar när man chattar med en AI-robot eller skapar egna bilder, och det är häpnadsväckande. AI kommer ihåg allting för alltid och kan t ex läsa en tjock bok på några sekunder och sedan komma ihåg innehållet. Den kan också läsa stora dokument och sammanfatta dem blixtsnabbt. Möjligheterna är enorma men Gabriel tog också upp farorna. Fejkade bilder skapade med hjälp av AI (s.k. ”deepfakes”) dyker upp på internet och används för att vilseleda och bedra. Desinformation är ett nytt vapen i den digitala tidseran. I denna tid måste man alltid vara uppmärksam och källkritisk.

Men nu finns AI här – en revolutionerande teknik som kommer att påverka allas liv framöver till stor nytta inom oändligt många användningsområden.

Ett stort tack till SV och Gabriel Eliasson för en givande och bra kurs!