Norgeresa i augusti

Med buss till Norge och en tur på Hurtigrutten

Den 10 augusti samlades 42 resenärer för en resa till Norge med MK Bussresor, Skara. Färden gick via Uddevalla och E 6-an förbi Svinesund och Oslo till Eidsvoll.

Här besöktes Eidsvollsbygningen, platsen där Norges grundlag skrevs 1814 och där prins Christian Frederik blev vald till kung. Eidsvoll är f.ö. vänort till Skara.

Andälven rinner förbi Eidsvoll och ligger här vackert spegelblank.

Efter detta stopp gick resan vidare till Lillehammer och upp till hoppbackarna.

Det var en fantastisk utsikt över staden och över norra delen av Norges största sjö, Mjösa. Flera deltagare passade på att promenera nerför de över 700 trappstegen, något som för många kändes i benen efteråt.

Övernattning skedde sedan i Öyer vid Hafjell, ännu en OS-ort. Här tog f.ö. Pernilla Wiberg OS-guld i kombination 1994.

Nästa dag fortsatte resan genom Gudbrandsdalen till Otta och sedan västerut i Ottadalen till Lom. Här besågs stavkyrkan, som är från slutet av 1100-talet. Det var en vacker gammal kyrka med en välskött kyrkogård.

Färden gick vidare till Geiranger, förbi Djupvasshytta 1 030 m.ö.h. där fjällsidorna fortfarande hade mycket snö kvar.

Här väntade en tur med Hurtigruttbåten Nordnorge till Ålesund.

Nu var det lite ostadigt väder men det gavs ändå möjlighet att ta del av den storslagna fjordnaturen. Vi passerade vattenfallen "Sju systrar" med "Brudslöjan" på andra sidan fjorden. Efter 4 timmar var båten framme i Ålesund. Här mötte bussen upp och tog oss till hotellet för övernattning.

Nästa förmiddag guidades vi runt av en mycket kunnig lokalguide, Stein hette han. Först en busstur bl.a. upp till Fjellstua där vi kunde ta kort på staden och sedan en promenad genom stadens centrala delar.

Utanför stadshuset stannade han till framför en staty, föreställande Joachim Rönneberg, ledaren för sprängningen av tyskarnas tungvattenfabrik vid Rjukan 1943. Rönneberg är den mest dekorerade, nu levande arméofficeren i Norge. Han är 97 år och bor fortfarande i Ålesund, där han är född.

Guiden berättade vidare att nästan alla husen i centrala Ålesund var byggda mellan 1904 och 1909 och uppförda i jugendstil. Stadens centrala delar brann ner 1904 och då hade staden bara trähus.

 

De nya fastigheterna var vackra byggnader i sten och med mycket utsmyckning.

Efter lunch fortsatte resan med buss och färja till Molde. I Molde for vi upp till Vardehöjden, 407 m.ö.h. och fick en fin vy över staden.

Nästa dag gick färden vidare mot Atlanthavsvägen, en vägsträcka med 8 broar och flera vägbankar längst ute i havsbandet mellan Bud och Kårvåg. Tyvärr var det emellanåt regndis men vi fick ändå en bra uppfattning om hur detta mästerverk ser ut, korat till århundradets norska konstruktion 2005. Även utsett till den bästa turistvägen av The Guardian 2006.

Det är lätt att tro att fordonen kör ut över ett stup.

Vi besåg även befästningen/fortet i Bud, en del av den tyska s.k. Atlanthavsvallen samt minnesmonumentet "Stille rom" vid platsen där Hurtigrutebåten Irma och lastbåten Henry sänktes av misstag under kriget.

Femte dagen blev det färd genom tunnel under havet och färja till Åndalsnäs och vidare mot Trollstigen, invigd redan 1936 men sedan ombyggd och restaurerad, senast 2005. Det var en hissnande bussfärd genom de elva hårnålskurvorna upp till Stigröra 850 m.ö.h.

Väl upp passade man på att besöka utsiktsplattformarna, som hänger ut över branten. Efter någon timmas vistelse här var det dags att resa ner igen med bussen, minst lika hissnande som uppfärden.

Nästa stopp var Trollväggen och Romsdalshorn i Romsdalen - branta fjällsidor med Europas högsta lodräta bergvägg, 1 000 m.

Vid Sletteforsen gjordes också ett kort stopp och sedan gick färden vidare genom Romsdalen till Dombås för lunchpaus. Genom Gudbrandsdalen fortsatte vi sedan ner till Öyer/Hafjell för övernattning.

Sista dagen var det transport hemåt men vi hann bese Vikingskipet i Hammar, isovalen som användes för skridskotävlingar under OS och som var den första ishall med bandymått utanför Ryssland när den färdigställts 1992.

 

Elsa Hovmark Svensson tackade chaufför, reseledare och resekommitté för en trevlig resa. Nöjda och belåtna med intryck och upplevelser anlände resenärerna hem igen på sen eftermiddag.

 

Text o bilder: Leif Bertilsson