Besök på F7, Såtenäs

I mitten av september var vi 50 SPF-are från Ardala som besökte Skaraborgs flygflottilj F7 i Såtenäs.

Färden dit gick i egna bilar och utanför grindarna tog Dag "Dagge" Kjellberg emot och tog sedan täten för intransport till Gripen-hangarerna. Här anslöt Håkan Brandt och vi delades upp i två grupper, en där Håkan visade och berättade om JAS Gripen och alla dess möjligheter o finesser och en grupp där Dagge berättade om pilotens utrustning och olika säkerhetsattiraljer. Håkan och Dagge är tidigare piloter och de hade mycket att berätta med sakkunskap och en god portion humor.

Inne på flottiljområdet råder fotoförbud men alla deltagarna blev fotograferade framför ett Gripenplan. Halva styrkan härovan och andra hälften härunder.

Därefter förflyttade vi oss till en samlingssal och Håkan berättade mera om flygvapnet och dess utveckling och olika plantyper med hjälp av ett bildspel. Här fick man bl. a. se Flygande Tunnan, Lansen, Viggen och JAS Gripen m.fl. plan vid en gemensam flyguppvisning. På F7 utbildas alla Gripenpiloter och i dagsläget är det också två damer som genomgår utbildningen. Vi fick också veta en del om Hercules-planens olika uppdrag över världen och F7:s internationella verksamhet.

Avslutningsvis visades en film, inspelad på flottiljen, där man fick en uppfattning om hur det är att vara pilot och vad Gripen kan prestera. Hissnande upplevelse.            Håkan och Dagge tackades och fick varma applåder.

Efter besöket på flygflottiljen förflyttade vi oss till Mäjens Glass och Maräng i Håle för eftermiddagsfika.

Hos Mäjens passade dottern i huset, Elin, på att berätta om deras verksamhet alltmedan gästerna intog sitt kaffe med kaka och glass.

Leif B