Lördagsträffen i Lundsbrunn 29 juni

SPF:s sommaraktiviteter inleddes med att 16 st ”lördagsträffare” deltog i firandet av Lundsbrunns 300-årsjubileum. Studieförbundet Vuxenskolans och SPF Seniorerna Götenes gemensamma satsning på projektet ”Mötesplats Gemenskap” blev den här dagen till en teatervandring anordnad med den äran av Lundsbrunns Samhällsförening.

Historien började förr som nu vid järnvägen, vandringen fortsatte förbi trädgårdar i färggrann blomsterprakt och välskötta ställen i den pittoreska orten och kantades av diverse figurer i tidsenliga kläder. Positivhalare, cyklist på höghjuling, repslagare och dockteater hörde till bilden. 

 

Hela tiden fick man av kunniga guider lära sig vad som har förekommit i kurorten både vad gäller järnvägsstation, badhus, apotek och sjukstugor. Härligt dråpliga sketcher framfördes utanför husen på ett kreativt och inlevelsefullt sätt och framställde kurortslivet som det kunde vara i äldre tider – både på gott och ont.

 

Vid brunnsdrickningen, som alla fick prova på, framgick t ex tydligt vilka som tillhörde samhällets olika skikt; societeten, allmogen och de fattigaste, ”uschlingarna”. Ingen fick heller beblanda sig med människor ur annat skikt än det egna. Detta var strängt förbjudet och belagt med böter!

Man fick också ta del av den gripande berättelsen om greve Gustaf Piper på Mariedals slott och om hur han till minne av sin älskade hustru år 1817 grundade Jaquette du Rietz´s fattigförsörjningsinrättning, ”Piperska”, idag en sammansättning av flera stiftelser. Syftet var att alla utan pengar och med olika behov av vård, mat och vila skulle få möjlighet att komma dit. Ännu idag erbjuds detta till människor i alla åldrar oberoende av religion och politisk åskådning.

Denna mycket trevliga och minnesvärda eftermiddag i lagom varmt och soligt väder avslutades i Brunnsparken med fika till musik framförd av Westbo Messingsextett.

Stort tack till alla medverkande!

Text och bilder: Gunilla