Medlemsmöte den 7 oktober 2024
Vid SPF Seniorerna månadsmöte i oktober höll limnologen från Vätternvårdsförbundet i Jönköping, Friedrike Ermold en mycket intressant föreläsning om Vätterns unika vatten och om vilka ev. faror som kan hota sjön.
Vättern är mycket djupare än tex Vänern, har ett litet avrinningsområde, inga stora tillflöden, omsättningshastighet på 60 år och utgör ett unikt ekosystem. Man kan kalla Vättern en stor ”badbalja”.
Idag är Vättern dricksvattentäkt för 300.000 människor och det finns planer på att utöka detta till fler kommuner. Vätternvårdförbundets uppgift är att kontrollera att sjön haren fortsatt god status vad gäller tex siktdjup, växtlighet i sjön, fiskars hälsotillstånd osv.
Friedrike menar att det finns 3 stora utmaningar för Vättern, nämligen klimatförändringar då det är risk för ökad vattentemperatur, bakterietillväxt i vattenverken, ingen is på sjön. Naturliga habitat med invasiva arter, byggnation nära stränderna. Miljögifter tex läkemedelsrester, PCB. Dioxiner, Pfas, metaller. Ekosystemet i Vättern är extra känsligt eftersom sjön har lång omsättningstid på vattnet, långa näringskedjor och kallt vatten.
Men idag är många medvetna om de faror som finns och många går att åtgärda med god vilja. Vad vi kan oroa oss för är de faror, tex nya föroreningar nya invasiva arter nya plaster som vi ännu inte känner till och det regn som faller och som redan idag innehåller många gifter.