Resor vi gjorde 2024

SPF Seniorernas resa till Oslo 15–17 maj 2023

Tidigt på onsdagsmorgonen startade resan med 38 medlemmar till Oslo. Första stoppet var vid Grums Rasta där reseguide Mart Saar steg på bussen. Resan fortsatte genom ett soligt och vackert landskap. Vid Örje passerade vi gränsen till Norge.

När vi kom fram till Oslo åkte vi direkt till operahuset. Byggnaden, ritad av arkitektbyrån Snøhetta, stod klar för 16 år sedan. Vi fick en rundtur och lyssnade på repetitionerna av operan The Rake’s Progress i den stora salongen. Utanför operan, i vattnet, finns en staty av Monica Bonvicini inspirerad av en tavla av Caspar David Friedrich.

Efter en lång dag checkade vi in på Thon Hotell, bredvid Slottsparken. Efter lite vila njöt vi av en god trerättersmiddag. Efter middagen kunde de som ville gå till slottet och se när flaggorna halades.

 
På torsdag morgon träffade vi dagens guide Rikard Klingspor. Vi tog bussen upp till Holmenkollen, en välkänd skidanläggning, där vi med skräckblandad förtjusning såg den enormt höga hoppbacken. Efter ett gruppfoto fortsatte resan till Frogneparken, där vi kunde se Gustav Vigelands livsverk med mer än 200 skulpturer.

Bussresan fortsatte mot Bygdøy. Vi gjorde en paus vid museerna för Kon-Tiki, Fram och vikingaskeppen, och det blev tid för att köpa glass och sträcka på benen. Åter i bussen passerade vi en stavkyrka och många stiliga villor i området. Vi passerade även Rådhuset, där Nobels fredspris delas ut.

Nästa stopp var vid Bjørvika, Oslos största stadsutvecklingsprojekt, där vi besökte Munch-museet och hade gott om tid att utforska det sju våningar höga huset. Efter besöket återvände vi till hotellet för ännu en god trerättersmiddag.

Fredagen började med hälsningen "Gratulerer med dagen" vid frukosten - det var ju Norges nationaldag, syttende maj. Efter en stadig frukost var det tid för utcheckning och vi gick i samlad grupp till slottet för att se paraden. Kl. 10 började evenemanget med ridande polis och dansare, följt av tiotusentals barn som marscherade klassvis med musikorkestrar. Paraden pågick i över tre timmar och feststämningen var smittsam.
 
Att delta i nationaldagsfirandet var en stor upplevelse

 

Till slut återvände vi till bussen för hemresa. De intensiva dagarna och värmen tog ut sin rätt. Vi passerade Sarpsborg, Halden och åkte över bron vid Svinesund. Vid Tanumshede finns fortfarande det gamla gästgiveriet kvar.

Gunilla tackade Mart för hans intressanta guidning under resan. Hon tackade även vår trevlige busschaufför Anders och resekommittén som anordnat resan. Vi återvände som nöjda och glada resenärer till Mariestad och ser fram emot fler trevliga resor.

Ewa Colliander

 

teaterresa till Frukostklubben i Vara 26 mars 2024

Frukostklubben var en uppiggande föreställning som tog oss tillbaka till det trygga folkhemmet med folkhemsfamiljen både till vardags och fest. Tillsammans mindes de företeelser och berättade anekdoter, spelade upp scener och presenterade en hel radda melodier och slagdängor från 50- och 60-talet. Det blev en riktig nostalgisk eftermiddag. Ensemblen bestod av mor och dotter Solveig Bergqvist Larsson och Cecilia Kyllinge samt musikern Jan-Olof Jonsson.
 

Inredningen på scenen var från ett vanligt kök på 50-talet med gammaldags elspis med knappar, på väggen fanns en rad med behållare för kryddor, mjöl, socker mm och på bänken stod en svart backelittelefon med snurra. Föreställningen började med att radion sattes på och vi fick höra Sigge Fürst sjunga ”God morgon, god morgon, hör fåglar sjunga glatt”. Därefter följde en rad musikaliska örhängen som publiken kunde sjunga med i. Vem minns inte ”Alla har vi varit små”, ”Sov lilla Totte” och ”Till nordliga landen vi foro om våren”. På scenen blandades äggtoddy och bakades tårta av hemmafrun. 

När programmet går över i 60-tal får vi TV. Noteras kan att då var Tv:n svartvit och vi var klädda i färg. Numera är Tv:n i färg och vi går klädda i svartvitt. Nu blev hemmafrun yrkesarbetande utanför hemmet och barnet blev ett ”nyckelbarn”. Helt plötsligt skulle mannen i huset försöka laga mat om han kom hem först. Det stackars barnet levde på smörgåsar, fick vitaminbrist och fula tänder av järnmedicin. Och publiken sjöng med i ”Jag måste ge mig av” och ”Kärlek på lasarett”. 

Solveig berättade att hon som ung 18-åring blev solochvårad. Solsemestern på Kanarieöarna blev en mardröm. Hon har skrivit boken Kärleksbluffen och därmed lämnat skammen bakom sig. Varför är det den som har blivit utsatt för övergrepp som skall skämmas? Publiken sjöng tillsammans med Solveig ”Leva livet, nu ska jag leva livet”. Föreställningen avslutade med varma applåder från den mycket nöjda publiken.
 

På vägen hem var det fortfarande ljust och de 45 deltagarna kunde se 75 tranor på ett gärde, samt 25 rådjur som var utspridda lite här och där utmed resvägen.

Stort tack till resekommittén genom Kauko Hokkinen som anordnat denna trevliga resa.