2024 Studiebesök

Studiebesök - Mariestadsblommor november 2024

Den 14 november 2024 välkomnade Björn Niklasson, VD och odlingsansvarig, ett trettiotal medlemmar från SPF Seniorerna till Mariestadsblommor. Björn berättade om företagets historia och verksamhetens utveckling genom åren.
   
   Några av deltagarna i studiebesöket.


  Björn Niklasson berättar om blommor och företagande.

De första växthusen i Karleby byggdes 1963 av fabrikör Franzon i Mariestad och användes till en början för enbart tomatodling. År 1968 tog Bengt Gustafsson och Bengt Brunosson över anläggningen och startade företaget Mariestadsblommor. Det var då krukväxtproduktionen påbörjades, och verksamheten har sedan dess vuxit och moderniserats. Björn Niklasson tog över driften av företaget 1999, och idag arbetar här 10 personer året runt, medan personalstyrkan ökar till 30 under vårens högsäsong.
Mariestadsblommor är en modern anläggning med biobränsle, energiväv och återcirkulation av allt bevattningsvatten. Försäljningen sker till återförsäljare, främst i Mellansverige. Växtsortimentet är brett och anpassat efter säsong, med produkter som prydnadsväxter, utplanteringsväxter, julstjärnor, lökväxter, grönväxter och kryddor. Växthusytan är på drygt 20 000 kvadratmeter och produktionen pågår året runt.
Under besöket fick vi möjlighet att vandra runt i de imponerande växthusen. 
 
   Moa i julstjärnehavet

När vi klev in i det första växthuset möttes vi av ett hav av 40 000 röda julstjärnor, en imponerande syn som väckte stor beundran hos alla besökare. Björn berättade om hur man lyckas få julstjärnor att grena ut sig samt om skötseln och bevattningen av växterna. Vi fortsatte genom avdelningar med röda begonior, vita julstjärnor och kom sedan till växthuset med lökväxter, där vi såg en halv miljon nyligen planterade lökar som kommer vara färdiga för försäljning till våren.
Torbjörn Wentzel tackade Björn varmt för den intressanta visningen och för möjligheten att få besöka en så välskött och imponerande anläggning.

Ewa Colliander

Studiebesök hos Klings Glass (oktober 2024)

SPF Seniorerna i Mariestad gjorde torsdagen den 24 oktober ett besök på Klings Glass. Harry Kling startade företaget och började med glasstillverkning 1950.

Morgan Lundin, en av de nuvarande ägarna, tog emot och guidade oss runt i fabriken (på platser där vi fick vara utan att bära skyddsutrustning). Han berättade om tillverkningen, lagringen, distributionen med mera.

Klings är en relativt liten glasstillverkare i Sverige, med bara 1 % av all svensk glass - men 'den godaste'. De flesta råvarorna är lokala, t.ex. smör, grädde, mjölk och bär (ibland måste vissa bär importeras). Chokladen importeras från Belgien, och kexstrutarna kommer från Kristianstad. Ingen glassexport har tidigare skett utanför Sverige, men i år ska glass exporteras till Danmark.

De flesta maskiner i fabriken är kvar sedan Harrys tid. Fabriken tillverkar även kokosbollar, en gammal tradition som inte är särskilt lönsam eftersom flera moment görs för hand och endast några få anställda kan det jobbet.


Harry Klings "hemliga" receptbok

På kontoret finns en riktig raritet: 'Harrys receptbok' med handskrivna recept, som vi fick titta i. Vissa tårtdekorationer görs också för hand. Som avslutning bjöds vi på kaffe och färsk, ofryst vaniljglass. Mums! Nästa år är det jubileum, och det ska firas!

Tommy och John-Gunnar tackade Morgan och överlämnade en lokal gåva.

SPF på studiebesök hos Jonsac i Otterbäcken (september 2024)

På torsdag morgon samlades 9 glada och intresserade SPF:are vid Jonsac AB i Otterbäcken. John-Gunnar Nilsson hade avtalat med Jonsac att vi pensionärer skulle få ett studiebesök.

Platschefen Jan Andrén tog emot oss och vi fick till en början en intressant beskrivning av de olika påsar och säckar som Jonsac tillverkar. Mikael Karlsson, produktionschef med mer än 40 års produktionserfarenhet, beskrev utvecklingen av påsar och säckar.

Idag är det framför allt e-handeln som kräver förpackningspåsar. Denna marknad är världsomspännande och i ständigt ökande takt och med nya krav/önskemål.

Efter Jan och Mikaels beskrivningar av deras produkter fick vi ta på oss skyddskläder då många påsar/säckar går till livsmedelsindustrin och då finns det hygienkrav.

Vi delade oss i två små grupper varav Jan ledde en och Mikael den andre gruppen. Vi visades runt i de stora lokalerna och fick se hur dessa stora maskiner omvandlade en stor slät pappersrulle till de olika former av påsar och säckar som tillverkas i Otterbäcken.



Jan Andrén och Mikael Karlsson i mitten längst bak

Vi avslutade efter 2 tim. och John-Gunnar tackade Jan och Mikael för ett givande och intressant besök. 

 

SPF Seniorernas studiebesök hos Svetsbolaget Conrad & Co AB 4 april 2024

Anders Lövén välkomnade 24 seniorer och delade med sig av berättelsen om sitt företag. För 62 år sedan startade hans far Klas företaget tillsammans med en kompanjon. Idag har företaget 35 lojala och skickliga anställda, med en liten personalomsättning där vissa fortsätter att arbeta även efter att de nått pensionsåldern.

Besökarna fick möjlighet att göra en rundvandring i fabriken och få en visning av maskinparken. Det finns en tydlig Gnosjöanda även i Mariestad. Anders är optimistisk inför företagets framtid, särskilt med tanke på den pågående utvecklingen i kommunen och det utmärkta samarbetet med kommunen.

Företaget specialiserar sig bland annat på tillverkning av konstverk. Ett åtta meter högt moln har levererats till Norge. Gigantiska trollsländor har tillverkats och skickats till Danmark, och en imponerande taklampa har tillverkats för ett företag i Uppsala.

Efter en trevlig stund med kaffe och bildvisning tackade John-Gunnar för det mycket givande besöket och överlämnade en liten gåva som uppskattning.

SPF Seniorernas studiebesök hos Ullervads Handelsträdgård 29 februari 2024

20 personer deltog på torsdagen vid besök hos Ullervads Handelsträdgård. 1965 köpte Ib och Hannelore Kjaergaard handelsträdgården och började odla div växter. 1973 påbörjades bygge av butiksdel som stod klart ett år senare. Under åren har man i handelsträdgården provat en hel rad olika odlingsprojekt, det har varit allt från julstjärnor till dahlior. 1984 började sonen Mikael att arbeta i handelsträdgården och ca 8 år senare anslöt även brodern Anders. Idag driver bröderna företaget. Huvudsysslan idag har gått ifrån odling till att även inkludera diverse konsultuppdrag, landscaping och trädgårdsarbete hos kund. 

Anders Kjaergaard tar emot besökarna.

Anders tog emot oss besökare och berättade om tulpanodlingen som handelsträdgården arbetar med. De är en av få handelsträdgårdar som fortfarande arbetar med att driva upp tulpaner från inköpta lökar. Lökarna kommer från Holland i september och hanteras mycket speciellt fram till att de skall skördas. Det är viktigt med rätt avvägning vad gäller temperatur, vatten och ljus. Till jul tar man fram röda och vita tulpaner, till alla hjärtans dag tar man fram enbart röda tulpaner och till påsk övervägande gula. Varje år köper man in 83000 lökar. De planteras i rena desinfekterade lådor för att förhindra svampangrepp. Översta lagret i lådorna består av sand och därunder specialbeställd tulpanjord. Det tar ca 4 veckor att driva fram blommorna till jul med rätt temperatur och ljus och enbart en vecka i april för att ta fram blommorna. Ljus och värme är helt avgörande. Sverige är världens största konsument av tulpaner. I Holland odlas varje år 4-5 miljoner lökar. Det finns ca 1500 olika tulpansorter. Reglerna runt odling av lökar är väldigt rigorösa och kontrollerade av holländska regeringen.

När tulpansäsongen är över måste alla lådor rengöras och desinfekteras igen för att pelargoner, som är nästa säsongsväxt, inte blir smittade.

Det blev många frågor om lökar och lökväxter av de intresserade besökarna och många tog tillfället i akt och köpte med sig en stor bukett tulpaner.

Torbjörn Wentzel tackade Anders för ett mycket intressant studiebesök.

Ewa Colliander