Referat medlemsmöten 2023

Referat från våra medlemsmöten 2023

Årets sista månadsmöte 4 december 2023

 

SPF- seniorerna i Mariestad hade måndagen den 4 december årets sista månadsmöte. Mötet inleddes med ett mycket  fint luciatåg.Det var eleverna i klass 9 på Ekhammraskolan som arrangerade detta. Ordförande H-B Fransson tackade eleverna och överlämnade ett litet bidrag. Därefter severades en god jullandgång med dryck ,kaffe o pepparkaka .Mätta o belåtna fick vi sedan lyssna på vår "egna poet " Irene Skoog, som läste tre olika berättelser; ljuset, garderobstädning och  strövtåg i granskogen.

Ordförande Hans-Bertil tackade Irene för alla fina dikter och berättelser hon framfört under det gångna året. Som tack överräckte han en liten precent i form utav en blomma. John-Gunnar berättade om ett studiebesök han ordnat till nästa vecka och han tog som vanligt anmälningar till det. Resekommiten meddelade att allt var under kontroll inför resan till  Stockholm och musikalen Änglagård i helgen. Mötet avslutades med lotteri och en önskan om ett gott slut och ett gott nytt år. Nästa möte blir 8 jan 2024.

 

Månadsmöte 6 november 2023

Det var ca 115 medlemmar som deltog i SPF-seniorerna månadsmöte i Pingstkyrkan.
Gäst idag var Marie Gustavsson, driftchef på Vänerhamn AB i Otterbäcken, som berättade om sjöfarten på Vänern.I bolaget Vänerhamn AB ingår flera stora hamnar, Karlstad, Kristinehamn, Otterbäcken, Lidköping, Vänersborg och dessutom flera små hamnar. I alla hamnarna är numera hamnområdena inhägnade med lås och stängsel, en effekt av den terrorism som drabbat världen. 
Vänern är Europas tredje största sjö och här är det Vänerhamn AB hanterar export-import, isbrytning, lotsverksamhet(en dyr kostnad) och miljöhantering,.

De hanterar varuflöden till 72 hamnar i 28 länder över hela världen.  det är t ex Skogsprodukter, jordbruksprodukter, zink, järn, stål, metallskrot, gammalt glas, gödningsmedel och bränd kalk. Godstrafiken har på senaste tiden ökat. Båtar som går på Vänern kan idag högst vara 88 m långa 13,2 m breda och med ett djupgående på 5,4 m. För att öka kapaciteten och kunna ta emot större fartyg har man beslutat bygga om slussarna i Trollhättan. Hur ombyggnaden skulle ske var ett svårt beslut att ta och länge såg det ut som att Vänersjöfarten skulle behöva upphöra under flera år då slussarna i Trollhättan skulle vara stängda för ombyggnaden. Dettta skulle i princip ha tagit död på Vänersjöfarten.

Nu blir det inte så. Man har beslutat att att ge Trollhätte kanal en ny sträckning och därmed behövs ingen stängning under ombyggnadsarbetet. Det här innebär att Vänerhamn kan expandera.

 Ett stort tack till Marie för en intressant och bra information.
   
  Hans-Bertil Fransson och Marie Gustavsson

Efter kaffepausen inleddes andra halvlek med diktläsning av Irene Skog, där dagens tema  var Gustav II Adolf (det var ju  den 6 november) Ordf talade om att föreningen fått flera nya medlemmar och vi är nu 850 st. Valberedningen vädjade om medlemmar till olika kommiteer. John-Gunnar gjorde en tillbakablick över studiebesöken de senaste åren. Han kunde inte redovisa några inplanerade nya besök, men han har ställt sig "på kö till Batterifabriken"  som han sa.
Bengt Josefsson gav information om veteranvetartävlingen ,och resekommiten meddelade att Stockholmsresan i december är fulltecknad.
Mötet avslutades med lottdragning som vanligt.

ChristinaWidepalm

 

 

Månadsmöte 2 oktober 2023

Som gäst idag var kommunens näringslivschef Peter Jonsson inbjuden och vi var ett 100-tal medlemmar som hade nöjet att höra honom berätta om de stora förändringar som Mariestad står inför.
  imagebt4p11.png
  Peter Jonsson berättar
Han informerade  i både ord och bild om den stora förvandling som väntar vår stad de komande åren. 
Den  "3 augusti 2022" är enligt honom ett datum att minnas. Det var nämligen då Mariestad vann kampen om var Volvos batterifabrik skulle byggas. Inget blir lätt arbete för kommunen de kommande åren, mycket skall planeras, förberedas, betalas och fungera innan intäkter kan väntas.
Befolkningen väntas öka från 25000 till 40000. Inte nog med batterifabriken ,Metsä Tissue och Kriminalvården står också för stora utbyggnationer.
Två nya stadsdelar planeras. Kranskommunerna är också involverade. Flera specialistkompetenser kommer att behövas, och dessa får man söka över hela världen..
Skall lilla Mariestad ro detta iland? Ja den som lever får se!

Ordförande tackade Peter Jonsson för en intressant och givande information om utvecklingen i vår stad. Efter kaffepausen informerade ordf. om den väl genomförda seniormässan och berättade att man där lyckades värva flera nya medlemmar. 24 nya medlemmar hälsades välkommna. Vi är nu 842  medlemmar. Torbjörn Wentzel informerade om ett kommande studiebesök på Airguns luftvapenfabrik den 24 /10.

Mötet avslutades  som vanligt med lotteri.

 

månadsmöte 4 september 2023

 

Ordförande Hans-Bertil Fransson hälsade 125 medlemmar välkomna till september månads möte. Inbjuden till mötet var Gunnar Svensson som är dansbandssångare från Grums. Gunnar sjöng och berättad historier. Han spelade också saxofon med bravur. Visor som framfördes var idel kända melodier som, Kärleken är evig, Dagny, Torparvisa mm.
  imageqzaq.png
  Gunnar Svensson

Hans-Bertil tackade Gunnar för en mycket trevlig musikstund och överlämnade en blomma.

Innan kaffepaus läste Irene Skoog dikten Visst borde man…

Efter paus informerade John-Gunnar Nilsson om kommande studiebesök, Bengt Johansson informerade om resor och om hemsidan där man kan läsa om SPF:s verksamhet och även hitta tidsangivelser.
Bengt informerade också om hur man får kunskap i att hantera dator, mobiltelefon och surfplatta och om det återuppväckta IT-cafét.
Gunilla Ekeroth informerade om kursverksamheten och att den 18/9 kl 10 kan man delta i balansövningar utomhus på Karlsholme. En nog så viktig punkt för att förhindra fallskador som är ett stort bekymmer bland äldre personer.
Hans-Bertil påminde om att utegångsfårens verksamhet är igång och att Seniormässan är på onsdag 6/9. Slutligen efterlyste han ledare till bowling och bridge.

Lotteridragning avslutade månadsmötet.

Ewa Colliander

Månadsmöte 8 maj 2023

SPF seniorerna i Mariestad hade den 8 maj månadsmöte i Pingstkyrkan. För underhållningen svarade 8:e klassens elever i Ekhammraskolan, som sjöng och spelade under ledning av sin musiklärare Mats Pethrus. Trots att de var lite ovana vid att spela inför en så stor grupp klarade de det ändå bra. De avtackades med applåder och en blomma. 

Därefter var det dags för Irene Skog att läsa några av sina dikter, som idag lämpligt nog handlade om våren. Därefter serverades kaffe med dopp.

Information om kommunens äldreomsorg stod sedan på programmet och det var tre medarbetare från kommunen som ansvarade för detta. Selma Bandic, informerade först lite övergripande om vilken hjälp som finns att tillgå för äldre i kommunen. Hon berättade också om personalrekrytering och några av de utbildningar som personalen får för att höja sin kompetens. 

Eva Wassen Davidsson berättade om träffpunkt Sonja, en plats dit man kan gå för att träffas o fika. Hon berättade också om ett aktivitetspaket som delats ut till dagverksamheterna och äldreboendena för att träna både kropp o knopp, viket varit väldigt uppskattat.

Sist ut var kommunens IT-strateg, Jonny Samuelsson. Han berättade om några av alla de digitala hjälpmedel som finns och som är på gång. Det handlade om olika typer av larm och annan teknisk utrustning som kan underlätta de äldres kommunikation med omsorgspersonal, och kanske framför allt, med nära och kära.

Det var en mycket uppskattad information och de avtackades med en blomma.

Därefter avslutades mötet traditionsenligt med lottdragning.

 

Månadsmöte 3 april 2023

100 medlemmar deltog på SPF-seniorernas månadsmöte. Vår ordförande, Hans-Bertil Fransson hälsade välkomna och presenterade så dagens underhållare, Moa Andersson. Moa, som tidigare har bott i Mariestad, sjöng flera egna sånger om kärlek, sommar och vardagliga ting. Publiken fick även delta med lite allsång. Moa var glad o lättsam att lyssna till och  bjöd verkligen på sig själv. Ordförande tackade henne med en blomma "Årets pelargon". 

Efter kaffet var det så dags för Irene Skoog att läsa en av sina dikter, som den här gången handlade om ord. Ett säkert vårtecken berättade hon också om, hon hade nämligen sett att Strömstaren kommit till Mariestad. Därefter välkomnade ordförande nya medlemmar genom att läsa upp deras namn. Med viss stolthet berättade han sedan att SPF nu är Mariestads största pensionärsförening med 850 medlemmar. Det informerades också om flera saker t ex att Piperska imbjuder äldre ensamboende att tillbringa en några dagar hos dem med helpension för 750 kr, att hälsoveckan med många aktiviteter kommer att äga rum 8 till 12 maj och att studiebesöken återupptas till hösten. Dessutom gavs tillfälle för de som önskade att anmäla sig till hemliga resan. Detaljer om allt detta finns på hemsidan och vissa av aktiviteterna kommer det också att annonseras om i Mariestadstidningen.

Mötet avslutades sedan med lotteri och de som behövde ha hjälp att få igång SPF-appen fick det.

Månadsmöte 6 mars 2023

SPF Mariestad hade den 6 mars månadsmöte i Pingstkyrkan. Ca 110 medlemmar deltog i mötet. Tomas Jiglind, som förestår Bildarkivet på Stadsbiblioteket stod för underhållningen. Han har besökt oss tidigare och då visat bilder från det gamla Mariestad.  Idag var det så återigen dags för en rundvandring i det förgångna.
  imagek1wx.png   imagejnt1u.png 
Tomas Jiglind i färd med att lösa de tekniska problemen och på den andra bilden ser vi en nöjd Tomas efter att han så föredömligt rett ut problemen. 

Efter en del tekniska problem, kunde bildvisningen börja. Förra gången visade Tomas bilder mest från centrala stan, men Idag utgick vi från Drottninggatan och han började med det gamla lasarettet som revs 1982 för att ge plats åt Regionens hus. Han fortsatte sedan Drottninggatan fram. Visade bilder och berättade om alla stora fina hus som funnits och som fortfarande finns kvar. Varje hus har sin egen historia. Även några hus inne i staden nämndes som till exempel Stationshuset, Stadshotellet, Gamla flickskolan, Hotell Kung Karl, Jämmerdalen och Residenset.
  imagetktip.png  imagenykzj.png
Jämmerdalen på Nygatan och Villa Manilla på Drottninggatan. Några av byggnaderna som Tomas berättade om.
Bilden på Villa Manilla är färglagd i efterhand av Bengt Johansson.

Residenset byggdes på en holme mitt i Tidan. Holmen var ofta utsatt för översvämningar vilket fick till följd att huset förstördes och fick byggas upp igen. Man frågar sig varför man alls ville bygga ett pampigt hus på en holme mitt i Tidan, det var ju både kostsamt och osäkert? Förklaringen är nog att man ville markera sin särställning och visa att man hade status, det var helt enkelt fint att bo avskilt från resten av befolkningen. Domkyrkan nämndes också, som den enda domkyrkan utan biskop. Den började byggas på 1500-talet, förstördes av flera bränder, men byggdes upp igen. Tornet, som en gång blåste ner i en storm, har haft många olika utseenden genom åren och det nuvarande tornet är den femte i ordningen.
  imagezw5eq.png
Mariestads domkyrka, med gamla tornet, på en bild tagen från hamnen runt sekelskiftet 1900

Ordförande Hans-Bertil tackade Tomas för en intressant och mycket uppskattad förevisning och överräckte en blomma som tack. Dags för kaffe. Efter det läste Irene Skoog som vanligt en dikt som idag handlade om en vandring med betraktelser i gamla stan. Ordförande påminde om studiecirklar och andra aktiviteter som finns - allt står i Programbladet som kommer ut i veckan. Han hälsade också nya medlemmar välkomna. Jan och Tord informerade om kommande resor och John–Gunnar informerade om ett studiebesök på Electrolux. Mötet avslutades med lottdragning och därefter kunde de som ville anmäla sig till både resor och studiebesök.
  imagehiuv.png
     Iréne Skoog läser en av sina dikter

 

Årsmötet 13 februari 2023

Ca 100 medlemmar hade hörsammat inbjudan till årsmöte med SPF Seniorerna. Mötet började med parentation över de medlemmar som avlidit under föregående år och de hedrades med en tyst minut. Därefter vidtog sedvanliga förhandlingar under ledning av Axel Sandahl ordförande för mötet och Birgitta Ribbstedt sekreterare. Hans-Bertil Fransson omvaldes som ordförande för 2023. Den omfattande verksamhetsberättelsen, resultat- och balansräkning, verksamhetsplan och budget godkändes och styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Gunilla Ekeroth och Bengt Johansson valdes in som nya i styrelsen. Övriga i styrelsen omvaldes. Därefter utsågs ett antal medlemmar att arbeta i föreningen med olika verksamheter. Avgående styrelseledamot och övriga som lämnat sina uppdrag avtackades med blommor.
  image5czf.png
Birgitta Ribbstedt, Axel Sandahl och Hans-Bertil Fransson

  imagehexae.png imagedbxqk.png
Göran Norberg och Ann-Brith Gustavsson

Föreningen bjöd medlemmarna på kaffe med dopp i Arken. För dagens musikunderhållning svarade Niño Ferraz. Niño kommer från Brasilien och spelade panflöjt. Han berättade att panflöjten kommer från Bolivia, Peru och Ecuador. Panflöjten tillverkas av bambu som växer runt Titikakasjön som ligger högt upp i Anderna. Niño hade också med sig diverse andra instrument, bl a en flöjt, kastanjetter, gurka, ett långt rör som innehöll snäckskal. När han vände på röret lät det som regn som faller. Detta instrument använde indianstammar för att få regnet att falla.
  image9g34k.png 
Niño Ferraz med instrumentet som kunde frambringa regn enligt indianer i Sydamerika.

  imageofqajt.png
Här använder han sig av diverse olika ljudeffekter samtigt som han spelar på panflöjten.

Han hade också ett antal små fågelfigurer av jakaranda. Av de sistnämnda kunde han åstadkomma otroliga fågelläten. Med lite fantasi kunde man föreställa sig hur det låter i djungeln.  Niño spelade på ett antal olika panflöjter och musiken var mycket blandad. Vi kände igen melodier som ”I natt jag drömde”, ”Jag hör hört om en stad” och Leonard Cohens ”Halleluja”. Den vackraste var ändå ”El condor pasa”. Hans-Bertil tackade Niño Ferraz för den fina musikstunden vi fått vara med om.
  imagen5et.png
Niño Ferraz mottar en blomsterkvast som tack för sitt mycket uppskattade framträdande.

Iréne Skoog läste sedan dikterna ”Från gräsrotsnivå” och ”Förväntan i februari”.

Jan Rosander och Ella Johansson berättade om kommande resor och tog också emot anmälningar till Stockholmsresan med Ålandskryss som hade utannonserats inför mötet.

På sedvanligt vis avslutades årsmötet med lotteridragning.

 

Ewa Colliander

 

 

 

 

SPF Seniorernas månadsmöte 9 januari 2023


OBS! att broschyren Studecirlar våren 2023, som delades ut på mötet finns upplagd på hemsidan under menyvalet Studieprogram.

Ett 90-tal medlemmar hade samlats och ordförande Hans Bertil Fransson inledde med att hälsa alla välkomna och presenterade så dagens artist. Därefter fick vi lyssna till Ulf Henningsson, en lokal artist med rötter i Töreboda och Hasslerör som när han uppträder ensam kallar sig The Beatulfs.

imagezvvjg.png
Ulf Henningsson i ett av sina mellansnack där han delar med sig av kunskap vi inte visste att vi saknade.

Han underhöll oss med Rock o Popmusik från 60-talet och spelade faktiskt igenom hela listan av låtar som låg på Tio i topp just 9 januari 1963, alltså för exakt 60 år sedan. Mellan låtarna delade han med sig på ett mycket underhållande sätt av sitt enorma vetande i stort och smått kring de artister vars låtar han spelade. Tio i Topp var ett populärt program som fanns i Sveriges Radio på 60-70 talet och där spelades mest amerikansk och engelsk musik.

”Där fick vi lära oss en hel delvärdelöst vetande och inte bara sång o musik” som vår ordförande sa i sitt tacktal till Ulf. Efter detta serverades kaffe med dopp.

Irene Skoog, vår egen poet, läste som vanligt en dikt. Idag handlade den om det nya året. Bengt Johansson som ansvarar för vår hemsida, informerade oss om hur och var vi kan finna information på den. Han visade på storbild för att vi alla lättare skulle förstå hur man kan och bör använda den. Därefter refererade Eva Colliander från senaste KPR mötet och ordförande tipsade om studiecirklarna för våren 2023. En broschyr som kort beskrev vårens kursutbud delades också ut. Den kommer senare att finnas med i vårt nästeProgramblad och redan nu finns den på hemsidan under rubriken Steudieprogram/ Studiecirklar 2023.

Mötet avslutades med det sedvanliga lotteriet.