Ett referat från vinprovning med fransk buffé
Referat från vinprovning 7 november -24
Det var 12 vinintresserade från SPF Seniorerna Skara, som samlades hemma hos Tuija Kaskamo på torsdagskvällen. Under ledning av sommelieren Camilla Åhlin blev vi guidade om tre utvalda franska röda viner.
Provningen började med en Beaujolais Village där druvan var Gamay. Ett lätt vin med hög syra som passar till allt. Som exempel gavs allt som passar med lingonsylt, pga syran. Kanske inte till gröt…
Det fortsatte med en Le Coq de la France från Bordeaux-regionen, som innehöll fyra olika druvsorter. Ett kraftigare vin lagrat på ekfat. Passar till grytor och vällagrade hårdostar.
Det tredje vinet var en Koudiat Côtes du Rhône. Ett medelfylligt, lite kryddigt vin gjort på Grenache- och Syrahdruvor.
Vi fick många bra tips på kombinationen mat-vin, med sammanfattningen ”sött vill ha sött, syra vill ha syra och salt dämpar allt”
Efter provningen hade Tuija dukat upp smakrik buffé à la Frankrike, av ostar, kex och tunnbrödssnittar med smarrig fyllning, att avnjutas till kvällens viner.
En väldigt trevlig, lärorik och lyckad kväll som också lovade en fortsättning till våren, då med mousserande viner från olika länder. Cava, prosecco med mera.