Besök på Arla Götene

SPF SENIORERNA PÅ FÖRETAGSBESÖK ARLA GÖTENE 12 MARS 2025

  • Vi var 35 deltagare som samlades utanför anläggningen i Götene
  • Vi fick ta på oss skyddsutrustning eftersom vi skulle vara i livsmedelslokaler
  • Sveriges äldsta ost
  • Provsmakning av smör & ost
  • Efter rundvandringen avtackades besöksvärdinnan Ann-Sofie Berg av Jonas Abrahamsson
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Efter lunch som åts i Arlas personalmatsal, med det fyndiga namnet ”Arla Carte”, fick vi en introduktion om företaget och en säkerhetsgenomgång. På anläggningen producerar 550 anställda mjölk, smör, margarin, ost, vassle. Även mjölkpulver som produceras i Sempers gamla anläggning. Man tar in, nästan ofattbara 330 000 ton mjölk/år till anläggningen. 55 ton ost produceras varje dag och 290 ton smör och margarin. Allt som produceras är av svensk mjölk.

Vi fick en rundvandring med massor av information som pågick hela eftermiddagen. Vi fick se osttillverkningslokaler, förpackningslokaler, mjölkmottagning och 35 meter högt kyllager med helautomatiserad hantering.

En provsmakning av en del av Arlas produkter ingick i besöket. Några olika bordssmör och ostar provsmakades. Det var Munkens Svarta och Billinge-ost och en gammal sort som förr hette Dragon men som nu heter Delikata. Delikata-osten visade sig vara en favorit hos många av SPF-arna.

Sveriges äldsta ost fanns i en monter i kyllagret. Den är tillverkad på Normlösas mejeri i Östergötland i juni 1931. Det är inte längre ätbar, ska sägas. Totalt smaklös och innehållet liknas vid sand enligt de borrprover som tagits på den

En mycket trevlig, intressant och lärorik onsdagseftermiddag.