2024-05-20 Stavgång till "Ängen"

SPF Seniorerna Skövdes ”Stavgång med Inger” denna annandag pingst i hänryckningens tid gick i ett strålande solsken i en sagolikt vacker natur.

SPF Seniorerna Skövdes ”Stavgång med Inger” denna annandag pingst i hänryckningens tid gick i ett strålande solsken i en sagolikt vacker natur. Inger hade bestämt att idag var det dags för de båda grupperna att stråla samman på ”Ängen” för gemensam fika. Gruppernas vägar dit blev olika långa beroende på om det var den snabba eller den långsamma gruppen.

Vägen till målet gick först genom Ulvekets villaområde, där några villaägare var ute och skötte om sina prydliga trädgårdar. Vidare längs Inga Karls väg, upp förbi Hasselbackens grillplats till den gamla militära skjutbanan. Den har genomgått en tydlig förändring sedan beväringarna hade skjutövningar på 1950–60-talet. Idag hade de höga stående skyddsväggarna förvandlats till konstobjekt – prydligt graffittimålade. Vidare över Åsenbäcken genom granskogen till Ryds ängar, som börjar med en öppen plats där Lilla Åsens torp ligger övergivet. Stigen fortsätter genom lövsalar av hassel, fågelbär, alm och lind med marken bitvis täckt av ramslök. I de soliga gläntorna stannade vi upp för att beundra de första blommande jungfrulinen. Det fullständiga gamla namnet är ”Jungfru Marias lin”, alltså Jesu moders lin, från Sveriges katolska tid, då dyrkan av Maria var vanlig. I de soliga gläntorna flög redan fjärilarna: Den svarta, röda och vita amiralen och den lilla vita med orange vingspetsar, som vi kallar Aurorafjäril, efter morgonrodnadens gudinna i romersk mytologi. När vi korsat Rånnavägen var vi strax framme vid målet.

Här på ”Ängen” finns ett liggande träd – en torraka, som är utmärkt sittplats för stavgångare som behöver vila och fylla på med naturfika - energi från ryggsäcken. En välsjungande svarthätta uppskattade besöket och sjöng från närmsta träd.

Denna plats, ”Ängen”, besökte vi första gången redan hösten 2019, på den tredje ”Stavgång med Inger”, alltså för fem år sedan. Inger har troget lett stavgångarna varje måndag sedan dess, förutom under sommarlovet. En synnerligen uppskattad trivsel- och motionsform.

Hemvägen följde vi Rånnavägen och genom Ulveket tillbaka till Billingehovsparkeringen. Då hade vi fått en rejäl dos motion och alla var belåtna med sig själva och sin insats. Nästa måndag, den 27 maj, blir den sista före sommarlovet.

Insänt av Jan Eric Fasth