2024-05-27 Stavgång till Rhododendrondalen

Den sista måndagen i maj var det avslutning på vårsäsongen för SPF Seniorerna Skövdes ”Stavgång med Inger”. Denna populära aktivitet med både motion och trevlig gemenskap vars vårtermin startade i januari med snö och kyla och avslutades med sommarvärme.

Den sista måndagen i maj var det avslutning på vårsäsongen för SPF Seniorerna Skövdes ”Stavgång med Inger”. Denna populära aktivitet med både motion och trevlig gemenskap vars vårtermin startade i januari med snö och kyla och avslutades med sommarvärme. För den avslutande stavgången hade Inger satt Rhododendrondalen som mål.

Vägen till målet gick genom Ulveket och Ekängen upp genom Källtorpsområdet, där kommunen just nu bekämpar den invasiva arten parkslide med att gräva och täcka marken med flera lager filtermattor. Stavgångarna strävade vidare uppför Billingen och anslöt till Trollstigen, som genom lövskogen ledde fram till Rhododendrondalen. Det blev en ordentlig pulshöjande del, men belöningen var stor då vi på vägen kunde njuta av försommarens alla färger och dofter som midsommarblomster, rödblära, smörblommor och hundkex. Ja, vi såg även den ståtliga gula ängshaverroten, som bara de som är ute på förmiddagen kan se.

Väl uppe vid målet kunde vi njuta av vårt naturfika och samtala om mänskliga ting, allt till en ljudkuliss av koltrastsång och svarthättetoner. Ingvar Fredriksson passade också på att berätta om Rhododendrondalen och dess skapare Karl Magnusson. Redan som ung hade pojken Karl gått i lära i plantskola i Tyskland och så småningom slagit sig ned i Skövde, där han startade Convallaria, som många äldre Skövdebor känner till. Detta var för cirka hundra år sedan. Det blev en plantskola känd över hela landet. 

Odlingarna låg på Billingesluttningen och här anlade Karl Magnusson också bevattningsdammar och planterade exotiska träd såsom korkalm och ginkoträd och massor av rhododendron, som nu är så höga att man går genom dem som i en tunnel. Just idag var det många blommor utslagna på de lila rhododendron. Numera har kommunen kompletterat med andra arter i vita, röda, och gula färger. Det blev en somrig upplevelse passande för stavgångens examensdag. 

Hemvägen gick utför och det gick snabbt att ta sig tillbaka till Billingehovsparkeringen och den efterföljande stretchen. Nu blir det uppehåll i ”Stavgång med Inger” tills mitten av september. Stavgångarna tackar Inger för alla de fina motionstillfällen som hon generöst bjudit på under vårterminens fem månader.

Insänt av Jan Eric Fasth