2024-05-28 Avslutning latincirkel

2024-05-28 Avslutning Latincirkel
Det var högtidligt när SPF Seniorerna Skövdes Latincirkel under ledning av Gunn Eriksson hade cirkelavslutning med utflykt till Suntaks gamla kyrka.


2024-05-28 Avslutning Latincirkel

Det var högtidligt när SPF Seniorerna Skövdes Latincirkel under ledning av Gunn Eriksson hade cirkelavslutning med utflykt till Suntaks gamla kyrka. Där mötte vår guide Ann-Katrin ”Katri” Kvarnliden och prästen Mats Löwing upp denna sköna sommardag på den nyslagna gräsplanen framför kyrkan.

Med den en fot långa nyckeln låste Katri upp kyrkan och latincirkeldeltagarna tog plats på de smala 1700-talsbänkarna och lyssnade till ett fängslande beskrivning av kyrkan och dess historia, som började för ca 900 år sedan, år 1135. Interiören är verkligen gammal med golv av löst hopfogade plankor och med vägg- och takmålningar beskrivande bibliska motiv som syndafallet och uppståndelsen. I koret står Suntaksstolen (kopia), en biskopsstol med varghuvud och fallossymbol med latinsk text på ryggen: ”Ave Maria gratia”, en uråldrig katolsk bön. 

Adliga personer från trakten ligger begravda under kyrkogolvet. Arkitektoniskt är kyrkan försedd med långskepp för församlingen och en kordel med absid för officianten och kören. Över södra portalen välver sig en romansk båge.

Mats Löwing sa att idag var en högtidsdag för honom, när han fick träffa sin lärare i latin och grekiska, vår cirkelledare, Gunn Eriksson. Det var 50 år sedan som den blivande prästen lärde sig dessa, för en präst nödvändiga språk, på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde. Det var också en högtidsstund för läraren att möta sin elev. Mats berättade vilken entusiastisk och engagerad lärare Gunn var, och med stort inflytande på hans personliga utveckling.  

Gunn har på samma entusiastiska sätt lett SPF Seniorerna Skövdes och Vuxenskolans latincirkel under 11 år. Hon började med latincirkeln för intresserade seniorer när hon var 85 år och har spridit kunskap och bildning till de hungriga seniorerna sedan dess. Latinspaningar har en central roll i cirkeln och Mats Löwing bidrog med en: ”När prästen under katolsk tid läste mässan på latin och kom till ”Hoc est enim corpus meum”, (detta är min lekamen), uppfattade den icke latinkunniga församlingen detta som ”Hokus pokus”.

Tack för ett mycket trevligt och intressant besök i Suntaks gamla kyrka och efterföljande gemytliga kyrkkaffe i Sockenstugan.

Text och bild: Jan Eric Fasth