Koberg 21 nov 2019

 

Julmarknaden på Koberg slott var målet för ett fyrtiotal resande SPF Seniorer från tre olika SPF Seniorerna-föreningar i Skövde: Skövde, Elin och Sventorp-Forsby. På vägen till Koberg avnjöts en mycket god lunch på Ronnum Herrgård.

Kobergs julmarknad, som är en av de mest exklusiva i landet, äger rum på anrika Kobergs slott, som numera bebos av Carl Silfverschiöld och hans mamma prinsessan Désirée.

Julmarknaden var förlagd till slottets ekonomibyggnader med ett enormt utbud av hantverk såsom smide, halmslöjd, ljus, keramik, yllevaror, smycken, glas och en och annan tomte. I matboden kunde vi provsmaka och köpa alla slags läckerheter, bl.a. varor från Kobergs egen gårdsbutik.

Det fanns två kaféer att välja på, det ena med levande musik och det andra i nuvarande stallet - man passerade faktiskt boxarna med hästar på väg in till kaféet. Det gamla stallet, byggt 1905 i nationalromantiskt stil, är idag ett vagn- och seldonsmuseum. Vem kunde tro att ett stall kunde vara så vackert!

På sen eftermiddagen återvände vi hem till Skövde, nöjda med våra inköp. De många kassarna var väl bevis på en bra julmarknad. 

Text och bild Jan Eric Fasth