Stjernsunds Slott 12 juni 2019

Resa till Stjernsunds Slott 12 juni 2019

 

Längst ut på en udde i sjön Alsen ligger Stjernsunds slott. Det var huvudmålet för SPF Seniorernas resa den 12 juni.

Med vår "slottsfru" Margareta som guide fick vi vara med om en intressant tidsresa från mitten av 1600-talet då godset grundades av Johan Oxenstierna, som också gav det dess namn. Över den ståtliga nyklassiska byggnadens portal, uppburen av fyra kraftiga pelare, står årtalet MDCCXCVIII (1798). Ägare var då den adliga familjen Burenstam, men de sålde godset till familjen Bernadotte i början av 1800-talet.

Den mest kända ägaren till slottet är prins Gustaf, känd som sångarprinsen. Han lät inreda slottet med de möbler vi ser idag. Möbler, textilier och övrig inredning är till stor del från ca. 1850. Tänk möbeltyger, tapeter som är 170 år gamla, ja till och med ett handbroderat tylldraperi på drottning Josefinas säng finns i original från 1852. Sångarprinsen fick tyvärr inte se sitt slott färdiginrett då han dog endast 25 år gammal. Hans mest kända musikaliska alster är Studentsången och Glad såsom fågeln.

Efter prinsens död köptes slottet av familjen Cassel. De bedrev här en omfattande kreatursavel och den vanliga rödbrokiga svenska kossan, SRB, har sitt ursprung här. Sista ägaren, Augusta Cassel, dog 1951 och donerade slottet som byggnadsminne till Kungliga Vitterhetsakademin, som sommartid visar slottet.

Efter slottsturen blev det båttur på norra Vättern och samtidigt intog vi en god måltid på Vätternlax. I Askersund gjorde vi ett uppskattat besök på Venus Chokladfabrik med sina handgjorda praliner.

Eva Olsbo som var reseledare för gruppen av SPF Seniorer tackades med en varm applåd.

Text och bild Jan Eric Fasth