Äldrepolitiska gruppen

Göra kommunala äldrepolitiska frågor synliga för politiker, beslutsfattare och tjänstemän i kommunen.
Start 16 jan 2025 Kl. 13.30, därefter enligt överenskommelse.
Plats: Studieförbundet Vuxenskolan, Rådmansgatan 24, Skövde
Ledare: Wivianne Johansson 070-259 44 55, johansson.wivianne@gmail.com
Frågor eller synpunkter kontakta gärna någon av oss  Dina erfarenheter, idéer och tankar om hur det är att vara äldre i Skövde är viktiga! Vill du vara med och påverka de äldrepolitiska frågorna? Skicka ett Mail till: johansson.wivianne@gmail.com

 johansson.wivianne@gmail.com 070-259 44 55, Gunnar Hedberg toguhed@gmail.com 0706-53 27 77, Sture Ljungqvist sturelj@hotmail.com 0705-45 54 40 Iris.comari@gris.com Saari@gris.com Saari@gris.com 80 Rune Kjernald rune@kjernald.se 0733-96 01 3 0

Äldredpolitiska Gruppen SPF Elin bjuder in Vård och Omsorgsnämnden

 Äldrepolitiska Gruppen har bjudit in vård och Omsorgsnämndens ordförande för en dialog kring beslutet om kommunens och regionens gemensamma satsning i projektet ”Trygg Hemma”. Syftet är enligt en artikel i SLA (den 4 mars i år) att färdigbehandlade patienter inom slutenvården ska kunna komma direkt hem och inte som oftast idag behöva slussas via ett korttidsboende. Tanken är att istället öka insatserna i hemmet och alltså erbjuda full rehabilitering i hemmiljö.

 Enligt kommunen kommer man att stänga ner ett antal korttidsplatser och som man uttrycker det ”spara på en stor del av kostnaderna, men i första hand att sätta individen i centrum”. Personal kommer att erbjuds andra tjänster inom vård och omsorg.

Vi efterlyser en helhetsbild, behov både inom korttidsvård och äldreboende, hur bedöms behoven, hur kommer teamen att byggas upp som ska ge vård och rehabilitering i hemmiljö mm. Inte minst viktigt blir hur anhörigvården kan komma att påverkas! Kommer patienter utan anhöriga i hemmet att uppleva osäkerhet och ökad ensamhet?

Andra frågor som vi i gruppen har högt på agendan är Försäkringsfrågorna när man flyttar in till ett äldreboende, se artikel hemsidan Tips

Planering för krishantering på äldreboende är en annan aktuell fråga. Möjligheter till mobila generatorer för el finns och tankbilar för vattenförsörjning. Planering pågår inom kommunen och vi följer vad som kommer fram ur detta.

Välfärdstekniska lösningar för att underlätta för personal att föra journal över de hembesök man gör pågår. Kommunen deltar också i ett nationellt arbete där man söker lösningar för att underlätta införande av tekniska lösningar i hemmiljön. Digitala samtal, sensorer, nattkameror mm.

Nu finns också möjligheten att få ett mobilt larm i Skövde Kommun med förenklad biståndsbedömning. Här är målet att alla med behov ska ha ett sådant.

Vi deltar också i ett forskningsprojekt via Skövde Högskola, om social robot i hemmiljö. Finns behov, vilka är problemen, vilka är möjligheterna? Interjuver och kartläggning av äldres vardag och hemmiljö pågår som ett första steg. Mars 2025/wj 

Äldrepolitiska gruppen har träffat Aktivitetslotsen i Skövde Kommun 

 I strävan att främja social kontakt och aktivitet bland seniorer i samhället erbjuder Skövde Kommun stöd genom Aktivitetslotsen Kristina Andersson.
Syftet är att hjälpa personer över 65 år att hitta gemenskap och delta i olika aktiviteter. Aktivitetslotsen Kristina Andersson Kristina Andersson fungerar som Aktivitetslots för seniorer som önskar få kontakt i sociala sammanhang.
Hon erbjuder personligt stöd och matchar deltagare med befintliga aktiviteter. Om samtycke ges, ringer Kristina upp intresserad av att diskutera deras behov och önskemål. Tips på personer som får samtycke får hon genom olika vårdgivare, såsom närhälsan, sjukgymnaster och hemtjänstpersonal. För att underlätta kontakten finns informationsmaterial tillgängligt på bibliotek, äldreboenden och på kommunens hemsida. Det är viktigt att notera att Kristina har tystnadsplikt, vilket skapar en trygg miljö för deltagarna.

 
Stöd vid Aktiviteter När en överenskommelse om en aktivitet har gjorts, får deltagaren sällskap vid första tillfället. Antingen följer Kristina med eller så kan en frivillig medhjälpare agera som vän under det första besöket.
Om behovet finns kan ytterligare stöd erbjudas.

 I Skövde finns det 40-50 frivilliga medhjälpare som kan ge stöd både vid boenden och genom enskilda hembesök. Dessa medhjälpare skriver under ett kontrakt som inkluderar tystnadsplikt och är försäkrade under sitt uppdrag.
De träffas två gånger per år för att få information om bestämmelser och lagar, och Kristina erbjuder stöd via telefon om problemet skulle uppstå.

 
 Vi ser en stor potential i att samverka och sprida information mellan våra olika verksamheter.
Genom att tipsa om aktiviteter och vår hemsida kan vi nå fler seniorer.
Kristina och medhjälpare är alltid välkomna att delta i våra aktiviteter och medlemsmöten.
Mer information kommer till våren 2025 då vi planerar att bjuda in Kristina till ett medlemsmöte.