Äldrepolitiska gruppen
Påverka opinion, politiker och tjänstemän för att på bästa sätt hävda pensionärernas intressen i Skövde.
Äldrepolitiska gruppen har träffat Aktivitetslotsen i Skövde Kommun
I strävan att främja social kontakt och aktivitet bland seniorer i samhället erbjuder Skövde Kommun stöd genom Aktivitetslotsen Kristina Andersson.
Syftet är att hjälpa personer över 65 år att hitta gemenskap och delta i olika aktiviteter. Aktivitetslotsen Kristina Andersson Kristina Andersson fungerar som Aktivitetslots för seniorer som önskar få kontakt i sociala sammanhang.
Hon erbjuder personligt stöd och matchar deltagare med befintliga aktiviteter. Om samtycke ges, ringer Kristina upp intresserade för att diskutera deras behov och önskemål. Tips på personer som gett samtycke får hon genom olika vårdgivare, såsom närhälsan, sjukgymnaster och hemtjänstpersonal. För att underlätta kontakten finns informationsmaterial tillgängligt på bibliotek, äldreboenden och på kommunens hemsida. Det är viktigt att notera att Kristina har tystnadsplikt, vilket skapar en trygg miljö för deltagarna.
Stöd vid Aktiviteter När en överenskommelse om en aktivitet har gjorts, får deltagaren sällskap vid första tillfället. Antingen följer Kristina med eller så kan en frivillig medhjälpare agera som vän under det första besöket.
Om behov finns kan ytterligare stöd erbjudas. I Skövde finns det 40-50 frivilliga medhjälpare som kan ge stöd både vid boenden och genom enskilda hembesök. Dessa medhjälpare skriver under ett kontrakt som inkluderar tystnadsplikt och är försäkrade under sina uppdrag.
De träffas två gånger per år för att få information om bestämmelser och lagar, och Kristina erbjuder stöd via telefon om problem skulle uppstå.
Samverkan och Framtid Vi ser en stor potential i att samverka och sprida information mellan våra olika verksamheter.
Genom att tipsa om aktiviteter och vår hemsida kan vi nå fler seniorer.
Kristina och medhjälpare är alltid välkomna att delta i våra aktiviteter och medlemsmöten.
Mer information kommer till våren 2025 då vi planerar att bjuda in Kristina till ett medlemsmöte.
Noteringar från politikersamtalen på Seniormässan 240924
SPF Seniorerna Elin och Kommunala Pensionärsrådet hade lämnat in frågor till politikersamtalet vid mässan. Två av våra frågor hann man med: Vilka frågor anser partierna är de viktigaste att prioritera för att ge äldre en god livsmiljö? Hur vill man komma till rätta med den ofrivilliga ensamheten, existentiell och emotionella ensamhet?
Svaren varierade naturligtvis mellan partierna men en röd tråd var frihet att välja, delaktighet, samverkan och tillräckligt med kompetent personal. Mötesplatser, kultur och idrott samt ökad samverkan med frivilligorganisationerna och fler volontärer, men också vikten av ett generellt medborgarstöd, fanns också med i samtalen.Stöd till frivilligorganisationer med syfte till samverkan och fler volontärer, ser man som en viktig komponent. Tryggheten i samhället, en bra infrastruktur och fler trygghetsboenden. Skapa möjligheter till att våga ta en promenad, veta vem man släpper in från ex. hemtjänst eller hemsjukvård och personal som hinner med ett samtal, ser man som ytterst viktiga delar för en god livsmiljö.
Några tips från Seniormässan 240924
Kan du tänka dig att ge lite av din fritid? Måndag den 14 oktober kl 17.000-19.00 på Trygghetsboendet Bagaren kan du ställa frågor, bli inspirerad eller dela erfarenheter med andra. Anmälan till kristina.I.andersson@skovde.se eller 0500-498000. Kaffe/the och smörgås bjuder man på.
Med Trygghetslarm kan du vara trygg med en knapptryckning. Du kan ansöka om mobilt – eller stationärt trygghetslarm på biståndsenheten. Ring Kontaktcenter på kommunen 0500-498000 och begär att få prata med en biståndshandläggare.
Lär känna andra och få nya vänner över en fika. Äldrekontakt är en ideell förening med fikagrupper runt om i länet. Föreningen är politiskt- och religiöst obunden. Man träffas en gång i månaden och fikar gemensamt hemma hos någon volontär. Alla som är äldre än 75 år kan vara med, ingen medlemsavgift. Du kan vara med som gäst utan kostnad. Ring 076-0526800 eller skicka mail till info.aldrekontakt.se.
Länsförsäkringar informerar om att man har en passus i Hemförsäkringen som täcker ev. förlust, när du lämnar ut nyckeln till Hemtjänsten eller Hemsjukvården. Kolla vad som gäller i din hemförsäkring!
Frågor eller synpunkter kontakta gärna någon av oss
Wivianne Johansson johansson.wivianne@gmail.com 070-259 44 55, Gunnar Hedberg toguhed@gmail.com 0706-53 27 77, Sture Ljungqvist sturelj@hotmail.com 0705-45 54 40 Iris.comari@gris.com Saari 7 imail.com Saari -743 59 80 Rune Kjernald rune@kjernald.se 0733-96 01 3 0
SPF Seniorerna ELIN arbetar bl a för att påverka opinion, politiker och tjänstemän för att på bästa sätt hävda pensionärernas intressen i Skövde. SPF Seniorerna verkar såväl lokalt som regionalt och centralt för en bra äldrepolitik. T ex bra pensioner, tillgång till lämpliga äldrebostäder, en god vård och omsorg, individuell valfrihet och en värdig ställning i det svenska samhället. ELIN:s äldrepolitiska grupp har till uppgift att identifiera och prioritera frågor som är viktiga för Skövdes medborgare och att söka tidigare för och bedriva opinion i dessa mot allmänheten som tillhörande tjänstemän i kommunen. olika politiska/kommunala beslut påverkar vår åldersgrupps vardag. Vi träffar S på olika områden och kan ge Seniorernas syn på vad som är viktigt, vad som saknas och vad som upplevs som en bra levnadsstandard på äldre där. På denna länk kan du se vad vi arbetar med i form av kortare noteringar. Några av oss är också alltid med på våra medlemsmöten, Fråga oss gärna! Hör av dig till någon av oss! Dina erfarenheter, idéer och tankar om hur det är att vara äldre i Skövde är viktiga! Vill du vara med och påverka de äldrepolitiska frågorna? Skicka ett Mail till: johansson.wivianne@gmail.com
Inom Regionen pågår ett spännande förändringsarbete inom projektet ”God och nära vård” Primärvården får här en mer central roll och större ansvar för att ta hand om och följa patienter och slussa vidare vid behov till rätt vårdnivå.
Samtidigt syftar projektet till att göra vården mer lättillgänglig. Här kommer också olika former av välfärdstekniska lösningar kunna komma till användning då vården i större utsträckning än idag kommer att kunna ske i hemmet.
Förändringarna sker över hela landet och kommer att införas successivt under det närmaste året. För oss äldre är det viktigt att vi på lämpligt sätt deltar i processen och ges möjligheter att förmedla våra önskemål och synpunkter för att känna delaktighet i processen.
Kontakter tas därför nu med Vårdcentralerna för att signalera att vi är positiva till att delta där vår kunskap och erfarenheter som vårdkonsumenter kan bidra till att förändringarna leder till just det projektet säger, nämligen en nära lättillgänglig och vård.
Till Seniormässan den 24 september vill våra kommunalpolitiker ha frågor att belysa i en paneldebatt, Vi sammanställer ett antal frågor som vi hoppas blir belysta av våra politiker. Samtliga pensionsorganisationer i KPR guppn har också ställt sig bakom våra frågor.
Vi intervjuade Biståndsbedömare vid vårt junimöte om hur Skövde kommun hjälper äldre i kommunen som är i behov av omsorg och service inom olika områden för att kunna bo kvar hemma så länge som möjligt. Är du intresserad av att veta mer om hur hemtjänsten och äldreomsorgen fungerar så hittar du en sammanfattning av våra frågor och kommunens svar här.
spf-ap-hela-rapporten-hemsidan-juni-24.pdf
Bagaren Trygghetsboende i Skövde
SPF Elin har haft uppe frågan i Kommunala Pensionärsrådet.
Bagaren var tidigare ett Äldreboende med biståndsbedömt stöd och tillgänglig personlig dygnet runt. Idag är det ett Trygghetsboende tillgängligt för 70+ med förtur till 90+. Omställningen har skett successivt under ett antal år och numera är det bara ett fåtal Äldreboenden kvar. Personer som bor kvar i äldreboendeformen har fortsatt stöd.
Nyinflyttade till Trygghetsboendet har, som i alla övriga Trygghetsbostäder, inget annat kommunalt stöd än hemtjänst eller andra biståndsbedömda tjänster, privata tjänster kan givetvis förekomma.
Levereras varm mat till boendet träder Livsmedelslagen och kräver särskilda satser varför Kommunen inte kan bidra med detta. Däremot menar man att ”hjälp med bricka till bordet i matsalen vid lunchinköp ska man lösa”
Vi erfar att informationen inte nått all och har också bett att man ser över information till såväl personlig, boende som anhöriga
Wivianne Johansson SPF Elin KPR-representant
SPF Elins Äldrepolitiska grupp Dialog med chefen för Vård och Omsorg i Skövde Kommun
SPF Elins Äldrepolitiska grupp har haft en givande dialog med den nya
Vård och Omsorgschefen i Skövde Kommun, Magnus Schedin (MS)
Inte oväntat ser han, liksom vi, rekryteringen av personlig med rätt
kompetens som den största utmaningen framöver, när antalet äldre blir allt fler
medan antalet yrkesverksamma sjunker.
Vad ska vård och omsorg konkurrera med? Att behöva andra
människor bättre livskvalitet ger en stolthet i arbetet, något som många
anställda uppger som avgörande för deras yrkesval.
Men det krävs också att vi ser över hur vi arbetar. Använder vi vår personal på rätt sätt?
Kan vi frigöra tid för våra sjuk- och undersköterskor om vi renodlar deras arbetsuppgifter till det de är utbildade för?
Kan samspelet med regionens primärvård och specialistvård, som idag fungerar mycket bra,
utvecklas ytterligare?
Använder vi de digitala hjälpmedel som kan effektivisera arbetet?
Detta är exempel på frågor som man arbetar med.
Samspelet med Regionen fungerar idag mycket bättre, framhåller MS.
Kan kommunens undersköterskor t ex ägna mer tid åt arbetsuppgifter de är utbildade och anställda för. Liknande synsätt inom hemtjänsten har redan låtit till en ny grupp anställda inrättades som utför andra
uppgifter, servicetjänster, som inte kräver vårdutbildning för.
Nackdelen för den äldre kan dock bli att han möter många olika ansikten, vilket kan upplevas negativt.
Digital teknik var ett annat ämne som MS tog upp.
Här finns också möjligheter att använda digitala lösningar som kan frigöra arbetstid för personalen.
Här arbetar man bla med att ta fram en nationell standard för olika hjälpmedel.
Utbildning och information om vad digital teknik kan erbjuda äldre och personligt måste också arbeta vidare på.
SPF vill på olika sätt informera sina medlemmar om IT-hjälpmedel etc.
Detta är mycket positivt anser MS. Han ser gärna ett utvecklat samspel mellan kommunen och pensionärsföreningarna för att skapa en god äldrevård i framtidens Skövde.
Något vi gärna deltar i.
Han pekar också slutligen på att vikten av att vi alla visar mänskliga medkänsla med människor i vår närhet. Personal i hemtjänst t ex är inte där hela tiden och kanske inte ser hur det egentligen står till.
Alla har heller inte anhöriga som kan bistå.
Uppmaningen från MS är tydlig ” ser ni att någon behöver hjälp Ring biståndsbedömarna” som kan gå vidare och vilken hjälp som kan behövas.
Gratis buss 70
Fullmäktige i Skövde har fattat beslut om att ändra gränsen för gratis busskort från 75-70 år. På våra frågor om när det träder i kraft får vi inget klart svar. "Förhoppningsvis innan sommaren" är det sista beskedet. På fråga om varför det dröjer är svaret " Regionen och Västtrafik har inte fattat nödvändiga beslut ännu " Vi bevakar frågan i Äldrepolitiska gruppen.
Pilotprojekt i Skövde kommun
Skövde kommun har startat ett pilotprojekt för personer med behov av trygghetslarm som vill känna sig säkra försäkringar och säkra även utanför hemmet.
Man vill undersöka möjligheterna att erbjuda alla medborgare ett trygghetslarm som fungerar både i bostaden och utanför hemmet.
Det krävs en biståndsbedömning, men man säger att ”bara att man känner sig osäker för att ex ta en promenad eller gå till affären, är orsaken nog”
Du får en klocka att bära runt handen, den fungerar som en telefon till larmcentralen och har en GPS-funktion som visar larmmottagaren var du är.
Ring Biståndsbedömaren och berätta om ditt behov. Priset kommer att vara 392 kr per månad. Har du redan annan biståndsbedömd verksamhet läggs den till denna.
Detta är ett pilotprojekt så att platserna är begränsade, men viktigt att vi anmäler intresse och ser till att projektet blir verklighet för alla.
Biståndsenheten söker du på Kontaktcenter på telefon 0500-49 80 00.