2018

Referat från 2018

2018-12-19 Bowling avslutning

SPF Elin och Skövde SPF hade i onsdags avslutning med julbord på O'Learys Skövde Arena. En tävling som går ut på att höja sig över sitt genomsnitt genomfördes. Vinnare blev Carolin Janneskog, Eva Cederquist och Eva Enarsson.

Jan-Erik Fasth avtackades våra ledare Eva och Mats Forsmark för deras engagemang som ledare i bowlingen. Nästa termin tar vi nya tag och börjar den 9 januari.Bowling är en sport som alla kan vara med i! Välkomna!

2018-12-05 Decemberfest







Decemberfest hos SPF Seniorerna Elin innebär att redan i dörren mötas av trevlig atmosfär och festklädda medlemmar som har hälsats välkomna med ett glas bubbel, minglar omkring bland de vackert dukade borden. Gonggongen ljuder, ordförande Bo Harder bjuder till bords. Han beklagar att alla medlemmar som önskat vara med på festen tyvärr inte fått plats, men över hundra gäster sitter nu bänkade. Vi bjuds på en trerätters supé, där logistiken sköts av nio servitörer/medlemmar, för dagen iförda svart fluga och vit skjorta.

Då vi avnjutit desserten höll vår egen Rune Kjernald, styrelseledamot i Elin, ett tal med humor och hjärtevärme som manade till eftertanke. Han inledde med att tala om vikten att ta tillvara de festliga tillfällena i livet och glädjas tillsammans, men bad oss också tänka på de medlemmar som kanske sitter ensamma och skulle uppskatta ett telefonsamtal eller besök. I vår digitaliserade värld kan ett personligt samtal vara värdefullt. Kjernald avslutade med att låta oss känna hopp inför framtiden nu när det finns 15-åriga flickor som demonstrerar för en bättre miljö. (Greta Ernman, "Fredagar för framtiden").

Den välkände tidaholmaren, Peder Sveder, tog sedan över scenen. På sitt medryckande sätt berättade han anekdoter på dialekt, vilket orsakade många glada skratt och applåder. Han varvade detta med skönsång och trevlig musik, fick oss att sjunga allsång samt avslutade med stämningsfull julmusik.

Ordföranden avslutade festligheten med att kalla in dagens aktivitetsgrupp och tacka dem för det väl genomförda arrangemanget. Efter lotteridragningen önskade vi varandra en God Jul och skildes efter en trevlig eftermiddag.

2018-12-02  

1:a Advent.  Gudstjänst med adventskaffe i Älgarås kyrka.                                    Som traditionen bjuder på första söndagen i advent så ordnade SPF Elin Seniorerna en adventsutflykt till Älgarås kyrka.  Denna lilla medeltida träkyrka är unik i Sverige.  Den har inte brunnit,  den har mycket intressanta vägg- och takmålningar och det medeltida Mariaskåpet mm.  De som besöker kyrkan inte blir besvikna.

Vi var 24 Elinmedlemmar som deltog i ett sedvanligt adventsfirande med vacker körsång och de kära gamla adventspsalmerna som vi fick sjunga med i.

Vi guidades i kyrkan dels genom ett inspelat band och dels genom att körledaren Holger Schmitt-Hallenberg i ett kort anförande presenterade kyrkan.  Därefter deltog vi i ett med församlingsborna gemensamt kyrkkaffe, där vi bjöds på smörgåstårta o pepparkaka. 

Efter att ha önskat varandra en Glad Advent återvände var och en hem till sig nöjda med dagens utflykt.                                                                                                        

2018-10-24 Medlemsmöte med Sören Eklund

2018-10-03 Medlemsmöte med Henrik Fredriksson





105 gäster besökte SPF-Elìn första höstträff och trollbands av ett alldeles högintressant föredrag framfört av Skövdesonen Henrik Fredriksson. Ämnet avhandlade Kungliga representstionsmåltider. Vi fattade inte hur kul detta kunde vara att höra om, men redan då Henrik presenterade sig ändrade vi oss. Han började på restaurang och hotellhögskolan i Grythyttan för att under fyra år studera till Ingenjör som måltidsformgivare, sommelierer och värdskap. Henrik ingår i Kungens stab av lakejer och är erfaren medarbetare på Stockholms slott, Drottningholm och i Stadshuset där kungen har sina representationsmåltider och högtidsmiddagar.
Vi fick en härlig inblick i den historiska betydelsen av den kungliga glansen som delades av krigsherrar och statsmän och att grunden ligger i att man som grundtes för gemenskap delade bröd och salt.
Närmast står ju Nobelmiddagen med 1350 gäster och mer än 200 milj åskådare på tv. Där har Henrik en betydelsefull roll som han delade med sig till oss. Bröllopsmiddagar på slottet är världskända och betydelsefulla för Sverige. Men visste ni att all tvätt av dukar och servetter sker på slottet. Annars skulle de få fötter och försvinna ut bland undersåtar.
Ställföreträdande avtackaren Gun Magnusson Särndal behövde inte uppmana till spontana applåder.

Receptet på äppelkakan som serverades vid mötet (ca 30 bitar)
225 g smör
4 ägg
5 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4-5 äpplen
ca 1 tsk kanel
pärlsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöreti en kastrull och låt svalna något.
Rör ihop ägg och socker i en skål. Blanda i smält smör, mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Skala och kärna ur äpplena och klyfta i tunna skivor och tryck ner i smeten.
Strö över kanel och lite pärlsocker
Grädda kakan i 40 min. Låt kakan svalna och skär den i rutor

2018-09-24 Halk- och teknikkörning på Kinnekulle ring
Ett stort antal medlemmar i SPF Seniorerna Skaraborgsdistriktet har under hösten utnyttjat möjligheten att under sakkunnig ledning och trygga förhållanden få öva upp sina färdigheter att hantera sin bil i både vardagliga och i riskfyllda situationer. Övningarna genomförs, vid fyra olika tillfällen på Kinnekulle Ring, i samarbete med just Kinnekulle Ring, NTF och Studieförbundet Vuxenskolan.
Måndagen den 24 september var en strålande vacker höstdag och solen sken från en klarblå himmel. 10 Elin-medlemmar, fördelade på 5 bilar, infann sig på "Ringen" kl. 1300. Första övningspasset var teknikkörning fördelat på fyra stationer. Mycket handlade om backning. Viktigt var, att hålla reda på bilens sidor och hörn:
- Vi fick backa oss igenom en slalombana. Här gällde det att titta i rätt backspegel.
- Fickparkering. Duktiga instruktörer från Kinnekulle Ring såg till att vi ställde upp bilen rätt innan vi började backningen.
Sen talade de om för oss hur vi skulle sikta och svänga. Lätt som en plätt.


Margareta fickparkerar.
Mera slalom både framåt och bakåt. Nu gällde det att inte ta ut svängarna för mycket, för då fick man mot slutet svänga väldigt mycket.

En aktiv instruktör ger goda råd.
Balansera först höger- och sedan vänster-hjulsida på en planka.

Efter avslutat pass konstaterade övningsledaren från NTF, Torbjörn Forsell, att det inte var aktuellt att dra in några körkort.
Efter en kopp kaffe och en stärkande ost- och skinkfralla var det dags för "Halkbanan". Våra förträffliga instruktörer från Kinnekulle Ring föredrog att kalla övningen för "Riskhantering". Det vi framför allt fick öva på var att bromsa. Bromsa utav bara "H-vete". Glöm det vi fick lära oss på 50-, 60-, 70- och 80-talet. Stampa bromspedalen i botten och håll den där, det är vad som gäller. Vi fick öva på halt underlag och vi fick öva på torrt underlag. Avslutningsvis fick vi bromsa med undanmanöver. Även då hade vi stor glädje och hjälp av elektroniken. Sista rundan fick vi köra riktigt fort. Då kunde varken föraren eller elektroniken rädda upp situationen. Men vi lärde oss att om vi håller anpassad hastighet, har bra däck med rätt lufttryck och utnyttjar den moderna tekniken, så har vi stora möjligheter, om inte andra komplikationer uppstår att få njuta av vår pension i många år framöver.

Halkbanan var nyttig för både bilförare och bil. Underrede och skärmar blev skinande rena.

Distriktsordföranden Rune och hans fru Birgitta var intresserade åskådare.
De senaste veckorna har man i pressen kunnat läsa om äldre är lämpliga som bilförare. Man har diskuterat vid vilken ålder det är dags att dra in körkortet. I min värld finns det ingen som helst koppling till ålder när det gäller lämplighet som bilförare. Det som styr min lämplighet som bilförare är inte min ålder, det är min fysiska och mentala status. Ju äldre jag blir, desto större är risken att jag drabbas av ett handikapp som gör mig olämplig. Det kan man diskutera, inte ålder. Jag välkomnar ett instrument som tar bort olämpliga bilförare, oavsett ålder.
TV 4 skickade, med anledning av denna åldersfixering, ett reportageteam till "Rinken" för att följa våra övningar. Syftet med detta reportage, som är tänkt att visas i nyheterna kommande helg (29 – 30/9) är att visa positiva äldre bilförare som både vill och kan.
TV 4 filmar

Delar av "Elins Racing Team" efter en lång och givande dag.
Ett stort tack till Ella Johansson och Distriktsstyrelsen som sett till att denna nyttiga, givande och framför allt roliga övning kunnat genomföras!
Bo Harder / Trafikombud SPF Elin

2018-01-17 Medlemsmöte med Anders Mårtensson.
SPF Seniorerna Elins uppstart för året gick i humorns tecken. Efter att medlemmarna hade avnjutit en god lunch gick Anders Mårtensson, imitatör och sångare, upp på scenen. Han presenterade sig med ett citat, att han precis som politikerna under ett valår, samlar på röster. Mårtenssons imitationer av Lars Berghagen, Ernst-Hugo Järegård och Kalle Moreus var strålande, men det som tände publiken var när han växlade mellan olika politiker som Göran Persson, Carl Bildt, Annie Lööf med fl. Dessutom var hans texter fyndiga och träffande.

En mångfald av kändisar passerade under framträdandet, med likheter både vad gällde rösten, gester och klädsel. The grand finale blev Tommy Körberg och "Stad i ljus" och "Fattig bonddräng" där Mårtensson gjorde en fullvärdig imitation av artisten.

Ordföranden, Sture Ljungqvist, höll en kort föreningsinformation. Efter lotteridragningen avtackades kökspersonalen som skött logistiken på ett föredömligt sätt och ordföranden avslutade mötet.

Anders Mårtensson som Cornelis Vreeswijk

Några av träffdeltagarna.

Jan Ejdebäck med vår nya hjärtstartare.

2018-01-23 Skidtur på Billingen.
Äntligen kom snön så att Roland Gustavsson kunde erbjuda skidåkning i grupp. Fem glada skidåkare gav sig ut i fem-km-spåret, som var alldeles lagom långt för vissa, för kort för vissa.
Efter en lång o trevlig fikapaus vid Rövarhålan fortsatt tre vidare på milspåret vi andra åkte mot skidstadion. Spåren kunde ha varit bättre, men det får en underordnad betydelse när det är så vackert i skogen och vi har så trevligt tillsammans. Vem vet vintern kanske kommer tillbaka och då blir det en tur på Blängen.

4 av 5 skidåkare.

2018-01-26 IT-kaféet startat.
Nästan 50 SPF-are var på plats när IT-kaféet som SPF Seniorerna driver på fredagsförmiddagar tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan hade säsongspremiär. IT-kaféet ger SPF:s medlemmar möjlighet att få tips, råd och hjälp med sina datorer. Varje träff har ett tema, t ex IT-säkerhet, bildbehandling, operativsystemet Windows 10, att använda Facebook, e-posthantering. Det brukar också finnas plats för diskussion om aktuella IT-frågor och någon kan få hjälp med ett akut eget problem. I och med det alltmer utbredda användandet av surfplattor finns en särskild "klass" för iPad –användare, en grupp för surfplattor med operativsystemet Android och en som arbetar med PC. Ingen föranmälan behövs. Det är bara att komma med sin egen dator eller låna en av Vuxenskolans. Träffarna pågår varje fredag fram till den 23 mars.

Här jobbar man med surfplattor och telefoner med Android.

Flest deltagare är det i gruppen som arbetar med surfplattor och telefoner från Apple.

2018-01-31 "Kreativa kvinnor" på studiebeesök i Skultorp. Kreativa kvinnor fick en inspirerande förmiddag i Godsmagasinet, Skultorp då vi gästades av Siv Westlin-Andersson. Hon föreläste under rubriken "30 år utan mönster, ett liv med trassliga trådar." Via ett bildspel fick vi möjlighet att följa hennes konstnärliga mönster fått idé till, med utgång från naturen, minnesbilder och även yrkesområden. Hon tipsade om olika tekniker och praktiska råd som hon arbetat fram för att få ett bättre färdigt resultat. Vi fick många praktiska råd att ta med hem till det egna arbetet. Siv betonade också att man skall sätta sina egna mål för vad man skall åstadkomma, detta ger oftast bäst resultat. Hon hade med sig ett stort antal alster, tröjor, schalar och mössor som vi till vår stora förtjusning fick prova, kolla kvalitéer och teknik på efter kaffepausen.
Siv tackades med applåder och en blomma.

Här studeras och provas några av Sivs alster.

Siv (t v) och Eva.

2018-02-07 ELIN:s årsmöte. 
Årsmötet var mycket välbesökt. Efter det att den traditionella räksmörgåsen inmundigats inleddes årsmötet med att SPF Seniorernas förbundsordförande, Eva Eriksson, redogjorde för förbundet och vilka frågor förbundet prioriterar inför valet i höst. Sedan vidtog årsmötesförhandlingarna under ledning av mötesordföranden Sören Andrén. Sekreterare var Solveig Josefsson. Sture Ljungqvist redogjorde för föreningens verksamhet under 2017 varefter styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Därefter vidtog val av funktionärer. Det blev en del förändringar i styrelsen. Ordförandeklubban övertogs av Bo Harder. Övriga ledamöter i styrelsen blev Erna Jangenfelt, Brittmarie Eriksson, Rune Kjernald, Berndt Carlsson, Solveig Josefsson och Ulf Thulin. Efter det att nästan hela föredragningslistan klarats av ajournerades mötet och "Elins husband" under Jan Ejdebäcks ledning underhöll med gamla godingar innan årsmötet av slutades med avtackning av avgående funktionärer och sedvanlig lotteridragning.

Eva Eriksson på scenen.

ELIN:s kassör Brittmarie Eriksson redogör för föreningens ekonomi.

Musikunderhållning med ELIN:s husband och Ingan Bergström som allsångsledare.

Bl a avtackades Birgitta Axelsson som lämnar valberedningen.

ELIN:s nyvalde ordförande Bo Harder (t v) gratuleras av mötesordföranden Sören Andrén.

2018-03-01 Skidtur på Blängen.
Det var ingen trängsel i spåret när Elins "Skidpatrull" gav sig ut på en runda torsdagen den 1/3. Tre glada amatörer samlades kl 1400 på parkeringen vid Blängen. Det var -8 grader och vind från NO så när vi kom ut på mossen bet det lite i kinderna. Därför bestämde vi oss för att ta spåret som leder söder ut över Lerdalavägen och ut på Fjäramossen och Våtemossen. Där hamnade vi i lä och hade en skön tur. Efter dryga två timmar var vi tillbaka på parkeringen. Vi bestämde oss för att ta en ny skidtur kommande torsdag. Att starta kl 1400 var perfekt.

Lena och Kurt på skidor.

2018-02-28 Medlemsmöte med info om konsumenträtt.

Efter lunchen redogjorde Mimona Pettersson, Helen Bergström och Camilla Wahlin, från Budget- och skuldrådgivningen och Konsumentvägledningen, om vad som gäller när vi som konsumenter inhandlar en vara eller en tjänst från en näringsidkare. Reklamera kan vi göra i tre år. Avser det en fastighet är det tio år. Under garantitiden, som minst är sex månader, behöver vi som konsument inte bevisa att felet fanns från början. Näringsidkaren har rätt att först försöka avhjälpa felet. Lyckas inte det får konsumenten häva köpet och få pengarna tillbaka. Konsumentköplagen är en tvingande lag som inte kan avtalas bort. Allmänna Reklamationsnämnden tar upp anmälan från konsument som vill anmäla en näringsidkare som inte följer de bestämmelser som finns.


Elins nye ordförande, Bo Harder, presenterade de nya styrelseledamöterna och deras ansvarsområden innan det var dags för den sedvanliga lotteridragningen.

2018-03-15 Studiebesök hos Högskolan i Skövde
Ett tjugotal intresserade SPF-are togs emot av Erik Hällgren som gav oss en övergripande bild av högskolan och dess verksamhet. Vi fick bl a veta att där finns ca 7400 studenter och ca 450 anställda som studerar och/eller forskar inom informationsteknologi, företagande, biovetenskap mm. Särskilt uppskattat blev en praktisk demonstration av hur en 3D-skrivare arbetar och kan utnyttjas. Patrik Gustavsson från Institutionen för ingenjörsvetenskap visade och berättade om den. Besökarna imponerades också av skolans funktionella lokaler vid en rundvandring som avslutades i det ljusa, fina högskolebiblioteket.

Studiebeökarna i en av Högskolans hörsalar.


Patrik Gustavsson berättar om 3D-skrivare.


Besöket avslutades i högskolebiblioteket.

2018-03-21 Stig Östlund berättar om sitt liv.

Efter att en god lunch med gratinerad lax ätits berättade prästen Stig Östlund, Norra Billingens pastorat, vid senaste medlemsmötet om hur han, 1958 13 år gammal, emigrerade från Sverige tillsammans med hela familjen om 6 personer och en missionär till Texas i USA. Hans pappa ville starta ett bageri där. Avresan skedde från Göteborg med båten "Nya Kungsholmen". Sjösjukan gjorde att han inte kunde äta på 5 dygn men sen blev det bättre. Färden från New York ner till Texas, en sträcka på 400 mil, företogs med bil helt överlastad med resväskor och annan packning. Så småningom hamnade familjen i Austin där pappan bakade svenska pepparkakor som Stig och hans bror cyklade omkring och sålde i svenskbygderna. Han avslutade den delen av storyn med att sätta sig framför pianot och sjunga några sånger.

Mötet avslutades med kaffe, information från ordföranden Bo Harder och den sedvanliga lotteridragning.

Stig Östlund avtackas av Gunbritt.

2018-04-18 Sommarmode.
Våren/sommaren anlände vid SPF seniorerna Elins aprilmöte då Assbecks Fashion House, Helen och Håkan Rapp visade sommarens mode på våra fantastiska mannekänger. Damerna blommade ut i full prakt, lite kortare byxor, kaftaner i vackra pasteller, blommiga overaller och även praktiska, sportiga modeller i jackor och jeans visades Frågan är dock om inte våra herrar var de som blev eftermiddagens höjdpunkt. Tröjor i pastellfärger, randiga murarskjortor, snygga jackor i skinn och sportigare material presenterades. Blommiga skjortor och även stilrena kostymer med pastellfärgade tillbehör förvandlade våra vanliga, trevliga herrar till "toppmodeller"! Så trevligt att se!

Vi åt naturligtvis en god lunch tillsammans innan mannekängerna gjorde sitt framträdande, som vanligt välordnat och trevligt framdukat. Efter mannekänguppvisningen informerade vår ordförande, Bo Harder, om föreningsaktiviteter. Då lotteridragningen var avklarad, tackade ordföranden aktivitetskommittén för dagens program och vi gick ut i vårsolen inspirerade av dagens tema.

Britt-Marie

Elvy

Guje

Inger

Kurt

Margareta

Roland

Stig

Intresserad publik

Avtackning med gula rosor.

2018-04-19 Politikerdebatt.

Pensionärsorganisationerna i Skövdes Kommunala Pensionärsråd bjöd in företrädare för de politiska partier som är representerade i kommunfullmäktige till en frågestund/debatt i kommunhusets sessionssal. Ett antal förberedda frågor gicks igenom och fick kommentarer från politikerna. Och frågor ställdes i salen.
T ex diskuerades frågan om gratis bussresor från 65, tillgången på platser i särskilt boende och trygghetsbostäder och tillgången på personal i äldreomsorgen.

2018-04-25 Våravslutning bowling.

Spf Seniorerna Skövde och Elin hade avslutning med en tävling .Tävlingen gick ut på att spela bättre än sitt genomsnitt. Segrare blev Lore Limbrecht, 2:a Jan Rambro 3:a Lena Lehtiranta. Efter prisutdelning åt vi lunch tillsammans och uppvaktade våra ledare Eva och Mats Forsmark med blommor.

2018-05-02 Kreativa Kvinnor på studiebesök i Borås.
Vårens kursutbud för SPF Seniorerna Elins Kreativa kvinnor avslutades med en resa till Borås. Ett delmål var ett besök på Textilmuseet. Högskolans utställning "Smarta textilier" väckte vår nyfikenhet, då vi alla är intresserad av vad forskningen i detta ämne innebär. En engagerad och kunnig receptionist visade oss runt. Vi fick se tekniker runt hur kläder kan övervaka vår hälsa, hur textilier kan återanvändas på nytt, miljövänliga funktionskläder och kläder gjorda av papper. Även en del designprodukter som visade helt nya användningsområden fångade vårt intresse. En mycket intressant visning som väckte många tankar hos oss!

Efter att ha styrkt oss med god mat besökte vi den fascinerande och välkända kyrkogården i Borås. Vacker, välplanerad och stämningsfull!

Abecitas museum stod sedan på programmet. Efter lite shopping i butiken var det dags att besöka utställningen på tre olika plan. En historisk bakgrund till Abecitas underkläders utveckling, en annorlunda fotoutställning och alster i andra tekniker.

Vi tackade vår duktiga väninna/reseledare som lagt upp programmet och återvände till Skövde fulltankade med nya intryck!

2018-05-16 Jan-Erik Fasth berättar om Galapagos.

Vid SPF Elins senaste medlemsmöte serverades en lunch bestående av svensk husmanskost, köttbullar med lingon, potatis och sallad. Därefter berättade Jan-Erik Fasth om hans resa till Galapagosöarna, öarna som förändrade världen. Öarna består av en vulkanisk ögrupp i Stilla Havet väster om Sydamerika. De tillhör Ecuador. De är kända för sin egenartade växt- och djurvärld som första gången utforskades av Charles Darwin under hans jordenruntfärd innan han 1859 lade fram teorin om arternas uppkomst genom naturligt urval eller de bäst rustade rasernas bestånd i kampen för tillvaron. Han fann på öarna många exempel på att den art som är mest lämpad överlever. I dag är öarna nationalpark. På öarna finns jättesköldpaddorna, som givit ögruppen dess namn, galapago är det spanska ordet för sköldpadda, fregattfågeln , som mäter 2,20 meter mellan vingspetsarna , sjölejon, pingviner, havsleguaner och landleguaner, albatrossen, en stor fågel med 2,35 meter mellan vingspetsarna. Vi fick även se hur Jan-Erik snorklade tillsammans med lekfulla sjölejon.

Vårligt dukade bord.

2018-05-23 Utbildning i hjärt- och lungräddning samt hjärtstartare.
Nu kan 25 Elin-pensionärer använda Hjärtstartaren – inte bara doktorn.
Pensionärer är medvetna, pigga och vill fortsätta ha ett gott liv.
Och även pensionärer vill hjälpa medmänniskor i nöd. Det såg vi när SPF Elin i Skövde hade utbildning på den hjärtstartare som skänkts av Kärnsjukhusets Hjärtfond.
Utbildare var Röda Korsanställde Iraj Mirshahi som med varsam hand och sammetslen röst hand- ledde pensionärerna att hantera svåra nödlägen med särskild tonvikt på hjärtstopp och användandet av hjärtstartaren. Med stort engagemang lärde man sig ta hand om olika situationer och även om ämnet var allvarligt fanns många tillfällen till skratt. Och nu kan man använda hjärtstartaren, det fick man papper på.
Detta var en av 24 hjärtstartare som donerats av Kärnsjukhusets Hjärtfond under hösten 2017. Utbildningen som finansieras av Hjärtfonden kompletterades denna gång med medel från Allmänna arvsfonden så att de flesta intresserade skulle kunna få sin utbildning.

Några av ELIN:s "Hjärtstartare", Irja Mirshahi i rött.

Jan Ejdebäck med hjärtstartare och Irja Mirshahi.

Ulf tränar hjärtmassage.

2018-05-28 Uppskattnignslunch.
Måndag den 28 maj hade ELIN:s styrelse inbjudit till uppskattningslunch på Hotell Billingen. Särskilt inbjudna var cirkel- och aktivitetsledare samt en del andra funktionärer som helt utan ersättning eller andra förmåner bidrar till föreningens breda och för alla medlemmar värdefulla verksamhet. 

Elinmästerskap i golf
Elinmästerskap i glof spelades tidigare i våras. Årets Elinmästare är Rune Eriksson


2018-05-30 Endags bussresa till Örebro mm.

Örebro slott var ett av besöksmålen.

Årets vårresa med buss genomförde SPF Elin onsdag den 30 maj. Med de nära 50 medlemmar som anmält sig åkte vi från Arena Skövde tidigt på morgonen med stopp och besök i Laxå, Örebro, Kumla och Olshammar, innan vi vände hemåt igen. En heldag med stålande sol och en temperatur upp mot 30 grader som högst.
I Laxå besökte vi Ramundeboda kyrka, som första gången uppfördes 1688 vid Bodaresjön på vägstgötagränsen, för att 1898, stock för stock, monteras ner och uppföras på nytt på gamla Stenholmen nära järnvägsstationen i Laxå. En träkyrka med vacker inredning och fina takmålningar.
I Örebro drack vi förmiddagskaffe i vattentornet Svampen som invigdes 1958. Där hade vi också fin utsikt över Örebro, Kilsbergen och Hjälmaren. Sedan blev det besök på Örebro slott, som uppfördes som försvarsborg runt 1300-talet, men från 1764 är resident för Landshövdingen i Örebro län. Två duktiga guider tog oss runt i slottet och berättade dess historia fram till vår tid.
I Kumla besökte vi Sjöparkens Växthus, en relativt nybyggd anläggning vid sidan av den stora allfartsvägen, som förutom mycket välordnade odlingar, blommor, växthus och örter, också hade en restaurang där vi åt vår lunch. Utanför anläggningen fanns gräsytor och en anlagd sjö, där man kunde idka fritidsaktiviteter och bad.
Från Kumla gick färden vidare till Olshammar och besök på Olshammars Herrgård, uppförd 1822 och belägen med utsikt över Vättern. Gården är mest känd som Verner von Heidenstams barndomshem och den intilliggande Birgittakyrkan, som uppfördes 1620. Efter en guidad tur inne i kyrkan serverades vi eftermiddagskaffe inne i herrgårdsbyggnaden. Under kaffestunden fick vi ytterligare information om byggnaderna och Heidenstam.
En i sammafattning mycket trevlig resa med härlig gemenskap. Ett särskilt tack riktas till vår egen researrangör Stig Karlsson och vår egen reseguide Karl-Ivar Ekesbo samt vår busschaufför Sebastian.

Ramundeboda kyrka i Laxå.


Eftermiddagskaffe på Olshammars Herrgård.

2018-06-13 Vårens sista medlemsmöte - med Jan-Olof Andersson.

Jan-Olof Andersson med sin gitarr.

SPF-Elins halvårsavslutning på onsdagen lockade till fullt hus i den lövade lokalen. Om det var den härliga grillbuffén som lockade mest eller vår lokala och mycket uppskattade trubadur och vissångare gitarristen Jan-Olov Andersson från Tidan, spelar egentligen ingen roll. Båda får ta kredit. Alla skulle nog uppskatta ingredienserna igen vid annat tillfälle. Jan-Olovs beskrivning av sin bakgrund, sitt avundsvärda sätt att på ett naturligt sätt forma texter och musik till en helt igenom uppskattad presentation, var njutbar till alla delar. Livet har fått många guldkorn på grund av både talang, skicklighet och tur, mest tur, menade han. Vi andra ansåg nog att talangen stod främst. Som när han som ung tonåring fick åka med Bert Karlsson till Nalen i Stockholm. Det var långa köer vid entrén, men med Bert i täten stegade de fram till vaktmästaren och sa. Ursäkta att vi är lite sena, men nu är vi här!De blev kvar i tre dar och Jan-Olov fick vara med och lira lite med Dompan och de andra. Lite tur skadar ju inte.Sedan blev det utbildning i både Göteborg och Stockholm och en lysande karriär med närkontakt med alla av våra stora visskapare och vissångare.

Det ansvariga matlaget klarade med glans av servicen runt borden och det blev en förbålt trevlig eftermiddag där också vår store kaffekokare och köksmedarbetare under alla Elins år, Lars Nilsson, avtackades med blommor och ett kilo Zoegas.

Researrangören Stig Karlsson och hans ekonomiske medarbetare Britt-Marie Eriksson hyllades också med blommor

Ett mäktigt lotteri avslutade som vanligt dagen.


Andäktig publik.

2018-08-22 Höstens första medlemsmöte med Lars-Erik Frendberg 

SPF SENIORERNA ELIN SKÖVDE höll sitt första medlemsmöte för hösten onsdag den 22 augusti. Ordföranden Bo Harder inledde med att hälsa alla 100 samlade medlemmar välkomna efter sommaruppehållet och gemensamt med programansvarige Stig Pettersson informera om dagens lunch och program. Lunchen som serverades bestod av fläskfilégryta med tillbehör och för den senare underhållningen svarade Lars-Erik Frendberg från Trollhättan för. Musiken och sången pendlade mellan visor och rock, med inslag av roliga och uppmuntrande historier av varierande slag. Mycket uppskattat. Efter underhållningen inledde Bo Harder med att berätta om vad som hänt under sommaren och kommande program. Vår medlem Rune Kjernald, tillika Distriktsordförande, lämnade också lite information, bl.a. om SPF:s två främsta uppgifter - Trivsamma träffar och Politikerpåverkan.
Om höstens resor och aktiviteter informerade sedan Roland Gustavsson. Dagens medlemsmöte avslutades med lottdragning. En i sammanfattning mycket trevlig och underhållande eftermiddag

2018-09-02 Friskvårdsdag på Billingen i Skövde.



Traditionsenligt arrangerade Skövde kommun Friskvårdsdag den första söndagen i september. Ett trettiotal föreningar hade bemannat "stånd" utefter en promenadslinga på ca tre kilometer och med frågor i en poängpromenad ojämt utplacerade utefter vägen. Bästa tänkbara väder lockade mängder av människor i alla åldrar - inte minst seniorer. SPF Seniorerna (Elin och Skövde) var på plats och berättade om föreningarnas verksamhet och försökte locka nya medlemmar.

2018-09-04 Distriktsmästerskap i golf


Årets distriktsmästerskap spelades på Brevikens golfbana. Perfekt väder, bra bana och ett bra arrangemang gjorde att det blev en trevlig tävling.
Elin hade sex deltagare som alla spelade mycket bra, men tyvärr så spelade några hemmaspelare ännu bättre så det blev inga medaljer för oss.
Vi fick dock med oss ett pris hem, ett paket med tre stycken golfbollar.
Bra så!

2018-09-05 Studiebesök / Halvdagsresa

I lite grådisigt väder gick denna eftermiddagsutflykt till några kulturminnen i området.
Först åkte vi till Askeberga stenar, som på vägpilarna kallas skeppssättning. Den saknar dock både för och bog varför historikerna varit tveksamma. Dock är det tydligt att denna troligen rituella plats var sjönära på den tiden Östen stod två meter högre, och den formades förmodligen för c:a 1500 år sedan. Platsen har utforskats på olika sätt, men har inte grävts ut. Man är rätt övertygade om att det finns spännande fynd mitt i stensättningen, men tunga bevis saknas fortfarande.
Sedan åkte vi till Vaholms bro, som sannolikt är Sveriges enda övertäckta bro. Bron ligger i en hängverkskonstruktion. Brohuset är rest i en enkel stolpverkskonstruktion och är fristående från brokonstruktionen. Bron var avsedd att sammanbinda godsets ägor på ömse sidor om ån Tidan. Den byggnadsminnesförklarades 2010.
Fikar man i Tidan gör man det på Österbergs kafé, som är vida berömda för sina bakverk. Detta kunde vi intyga.
Det sista målet var Vallby Sörgården, som är en välbevarad Vadsbogård från tidigt 1800-tal byggd på historisk mark med fornminnen från järnåldern. Sigun Gröning guidade engagerat och hade koll på alla gamla redskap och verktyg med historia från förra sekelskiftet, men också på folket som bott i huset. Den sista var Tyra som lämnade huset utan arvingar 1966. Gården är Skaraborgs enda kulturreservat.
Nöjda och påminda om gamla tider återvände vi till våra varma bostäder med varmt o kallt vatten och elspis.

2018-09-12 Medlemsmöte med Bengt-Åke Öhgren

September månads välbesökta medlemsmöte inleddes med en god lunch. Därefter berättade prästen Bengt-Åke Öhgren om Amish-folket.
I grunden är amish en protestantisk rörelse med ursprung i mennonitrörelsen på 1500-talet och har behållit dess religiösa innehåll. Amish är ett fredligt folk, som anser att tekniken och flärden har gått för långt. Man lever ytterst sparsamt i princip i självhushåll och man har behållit 1800-talets jordbruksmetoder. Häst och vagn är vanligaste transportmedlet medan bensin o diesel liksom el endast används i undantagsfall. Klädseln är enkel i svart, blått och vitt. Man skyr starka färger såsom rött. Man är goda hantverkare och det gäller allt från byggen i traditionell stil till möbler och textilarbeten. Kyrkor byggs inte utan gudstjänst hålls ute i gårdarna under husförhörsliknande former. Språket i hemmet är en tysk dialekt, som man har med sig från sitt ursprung i södra Tyskland.
Amish är i första hand förekommande i Pennsylvania USA, men finns i flera stater. Man räknar med att det finns c:a 300 000 amish i världen. I Sverige drivs en del jordbruk under amishliknande former, men någon organiserad amishrörelse finns knappast.
Bengt-Åke avtackades med solros och varma applåder.