2024

Aktiviteter under 2024.

Medlemsmöte 24-11-13
Anna Bergengren från Platåbergens Unesco Geopark föreläste över ämnet 
”Upplev platåbergslandskapet”.

Till SPF Seniorerna Elins medlemsmöte den 13 november hade Anna Bergengren bjudits in för att hålla en föreläsning över ämnet ”Upplev platåbergslandskapet”.
I väntan på denna föreläsning presenterade dagens programvärd Jan-Erik Andersson programmet för de 80 närvarande gästerna.
Ordföranden K-G Larsson informerade om kommande aktiviteter, däribland PUB-afton med quiz den 20 november och decemberfesten den 4 december.
Wivianne Johansson berättade om Skövde Kommuns utveckling av funktionerna Aktivitetslots och Frivilligsamordnare, som är ett stöd till dig som vill bryta ensamheten resp. vill engagera dig ideellt.

Efter den välsmakande lunchen var det dags att uppleva platålandskapet.
Geovetaren och koordinatorn Anna Bergengren berättade att geoparker endast finns på ett fåtal platser i världen. En av dessa finns mellan Vänern och Vättern och består av de 15 platåbergen med miljöer och geologi som är mycket unika.
En geopark arbetar med att berätta om geologin betydelse för fauna och flora, samt kultur- och industrihistoria och levande besöksnäring.
Platåbergens Geopark utsågs 2022 till Sveriges första Unesco Global Geopark.
Hur de västgötska platåbergen är uppbyggda gicks igenom utgående från den välkända ramsan ”USA klockan tre”.
Bergen har varit ett levebröd för många under århundraden. I en unik film, som visades, kunde vi ta del av hur man framställde kalk på Stora Stolans kalkbruk år 1935.
Ett annat exempel, som numera tillhör industrihistorien, som Anna berättade om, var uranbrytningen på Falbygden (Ranstad) på 60-talet.

Efter denna mycket informativa och lärorika föreläsning avslutades mötet med Gujes uppskattade lotteri och ett stort tack till dagens arbetslag.

Aktivitetsgruppen (Hot Lips)

Medlemsmöte 24-10-23
Herr och Fru Hackspett – Musikanter från Skaraborg underhöll.

SPF Seniorerna Elins medlemsmöte den 23 oktober hade en liten känsla av ”Oktoberfest”. Dukningen gick i höstens granna färger. Maten var Tyrolerinspirerad. Restaurant Valle serverade en utsökt Wienerschnitzel med ansjovissmör tillsammans med gröna ärtor och en fantastiskt smakrik och färggrann tysk kålsallad.

Mötet inleddes med att ordföranden Karl-Gustav Larsson hälsade nytillkomna och gamla medlemmar välkomna. Därpå följde information om bl. a kommande studiecirklar i ”Kris och krigsberedskap”. Det blir två parallella cirklar med start den 4/11. Fem mötestillfällen.

Roger Axelsson, sammankallande i valberedningen, tidigare ordförande i SPF ELIN, informerade om valberedningens arbete. Det uppstod ingen köbildning av hugade styrelseaspiranter.

Föreningens trafikombud påminde om att det nu är hög tid att tänka på vinterdäcken. Han visade också vilken märkning odubbade vinterdäck skall ha för att vara lagliga efter den 1/12 i år.

När den goda maten avnjutits äntrades scenen av dagens underhållare, Familjen Hackspett, Beppe och Marita. Vi fick en förklaring till namnet. Beppe, eller Bengt som han heter, har ägnat sina dagar åt bl. a träslöjd. När han bearbetade sina träbitar med klubba och järn lät det i verkstaden som den var bebodd av hackspettar.

De bjöd på en härlig blandning av visa och schlager. För att toppa oktoberfestkänslan sjöng de ”Du måste köpa dig en tyrolerhatt” och Owe Törnqvists ”Alptoppens ros”. Här sjöng publiken villigt med, men joddlandet kanske inte var det vackraste man hört.

Guje avslutade som vanligt mötet med sitt populära lotteri, varefter 85 nöjda, mätta och belåtna Elinmedlemmar vandrade hemåt.

Arbetslaget

Under Afrikas himmel. Naturfotografen Kent Andersson föreläste.

Till SPF Seniorerna Elins medlemsmöte den 2 oktober hade 72 medlemmar kommit.
Dagens programvärd Sheila Ingemarsson hälsade alla välkomna och presenterade dagens program. Ordföranden K-G Larsson informerade om förbundets hemsida och presenterade de webbinarer som förbundet sänder under hösten.
Vidare information gavs om Studieförbundet Vuxenskolans inbjudan om att bilda studiecirklar för att läsa om Bergslagen och/eller Jämtland. Efter avslutade cirklar kommer, om intresse finns, Skaraborgsdistriktet att anordna resor till nämnda platser.
Efter en välsmakande lunch var det dags för dagens föreläsare Kent Andersson att berätta om sina upplevelser som naturfotograf i bl.a. Kenya och Uganda.
Kent började sin föreläsning med att ge en intressant och högaktuell information om vad som händer med vår jord orsakat av mänsklig aktivitet inte minst p.g.a. den stora befolkningstillväxten som sker i exempelvis Afrika.
Forskarna pratar om det sjätte massutdöendet/utrotningen. Det senaste var när dinosaurerna dog ut för 65 miljoner år sedan p.g.a. naturkatastrofer.
Orsaken till den stora, nu pågående nedgången av biologisk mångfald är ohållbart jordbruk, avskogning och handel med vilda djur. Antalet vilda lejon utanför reservaten var i Afrika 250 000 st år 1900, 25 000 st år 2021 och beräknas vara, om denna trend fortsätter, 0 st år 2050. Minst en noshörning tjuvskjuts varje dag i Afrika. Antalet bergsgorillor är idag endast 1063 st.
Många vackra och sköna bilder på djur och fåglar, som Kent fotograferat i Uganda och Kenya, visades. Däribland kanske den vackraste fågeln av alla, Ugandas nationalfågel krontranan och den mindre vackra träskonäbben.
Mötet avslutades med Gujes uppskattade lotteri och ett stort tack till dagens arbetslag.

Arbetslaget

SPF SENIORERNA ELINs höstresa
På morgonen den 18 september i strålande väder startade Elins höstresa från Billingehov för en rundtur i Falbygden.
Första anhalten för de 58 förväntansfulla resenärerna, fördelade på Hellbergs buss och några bilar, var Löfwings Ateljé och Krog på gården Persberg. Här togs vi emot av vår värdinna Martina, som inte bara serverade oss en god förmiddagsfika, utan också berättade om Göran Löfwings levnads- och konstnärsresa från tidig skoltid fram till idag. Göran och hans fru Linda, som är krögare på gården, har tillsammans byggt ett livsverk, något av en kulturinstitution, av den gamla gården.
Resan gick därefter vidare till XR Solutions jätteterminal utanför Falköping. Här visade företagets VD Mathias Olsson oss runt i den 85 000 kvadratmeter stora omlastningsterminalen. Terminalen, som är unik med 550 meter järnvägsspår under tak, fungerar som en knutpunkt där gods överförs från järnvägstransporter till vägtransporter och vice versa.
Vår resa fortsatte därefter till Åsle Tå där vi serverades en god lunch, som följdes upp med en guidad tur runt Sveriges största samling av backstugor. Våra guider berättade livfullt om de starka personligheter som bott i dessa stugor.
Innan vi kom till vårt sista besök, som var Osterian i Falköping, åkte vi via Karleby på Sveriges äldsta väg mot Åsarp till gården Hjälmshögen.
På vägen dit passerade vi ett antal gånggrifter bl.a. Ragnvalds kulle, som enligt vår ena reseledare Bo Harder restes för ca 5000 år sedan.
På Hjämshögens gård besökte vi en riktigt gammal handelsbod och ett fantastiskt dockmuseum med hundratals dockor och andra leksaksprylar, samt ett otal kaffekoppar.
Vi tackar Elins resefixare Bosse Harder och Jan-Erik Andersson för denna mycket trevliga och intressanta resa.

Medlemsmöte 11 september

Högtryck på SPF Seniorerna ELIN:s medlemsmöte. New Oleins Jazz på högsta nivå.

Mötet inleddes med att Sheila Ingmarsson, programansvarig, hälsade de 110 närvarande medlemmarna välkomna och presenterade dagens program.

Ordföranden K-G Larsson tog därefter över och informerade bland annat om en av höstens aktiviteter. En, i dessa tider synnerligen aktuell realitet, är ”Krisberedskap”. Nu i september kommer Lena Lillienberger från Studieförbundet Vuxenskolan hålla en föreläsning med titeln: ”Bli kris- eller krigsförberedd”. Vad gör vi när el och vatten uteblir? Tanken är att sedan starta en studiecirkel som handlar om ”hemberedskap”, ”skyddsrum”, ”utrymning” mm.

Lunchen, levererad av Restaurant Valle, smakade som vanligt utmärkt. Denna dag serverades schnitzel och potatis med en fantastiskt god kantarellsås.

Sen var det dags för ”Red Wing Band”, bestående av 7 lätt grånade herrar som spelar New Oleins Jazz. Taket lyfte direkt när de drog i gång med första melodin: ”Bjugel Boy March”. Därefter följde en räcka av kända och några mindre kända melodier. När slutet på konserten närmade sig stod alla, som så kunde, upp och klappade och stampade i takt. Avslutningslåten var lite mer stillsam, den vackra hymnen: ”Just a closer walk with thee”.

Vi har redan kommit överens med kapellmästare Hans Zackrisson att ”Red Wing Band” gästar oss på nytt i juni 2025.

Mötet avslutades traditionsenligt med Gujes Lotteri.

Arbetslaget

Friskvårdsdag 07 september

Wivianne visar och berättar om föreningens aktiviteteter

SPF Seniorernas Boulemästerskap 31 aug till 01 sep

P-platsen väl preparerad
Elins lag
Match mot Ardala

Medlemsmöte 21 augusti

Till medlemsmötet den 17 augusti hade ett 70-tal medlemmar kommit för för att ta del av dagens program.
Dagens programvärd Bo Harder hälsade alla välkomna till höstsäsongens första medlemsmöte och presenterade dagens program, samt bjöd in alla till Elins höstresa, som kommer att bli en resa i Falköpingstrakten den 18 september. Vidare information gavs av ordföranden K-G Larsson om bl.a. programbladet för hösten 2024, en ny kurs i gammeldans som startar den 5 september och om planerna på att starta studiecirklar om Bli kris-eller krigsförberedd
Efter en välsmakande lunch var det dags för dagens föreläsare Janne Åberg från Hörselskadades Riksförbund att äntra scenen för att informera om dålig hörsel och sin karriär inom fotbollsvärlden.
I Sverige finns det ca 1,5 miljoner som har nedsatt hörsel. Varför så många? Flera orsaker finns. De viktigaste är arvsanlag, miljö, ålder och sjukdom. Att hörseln blir sämre beror på att antalet hårceller i snäckan slutar fungera.
För att höra bättre är hörapparater ett utmärkt hjälpmedel. Hörseltester och utprovning av hörapparater utförs av hörcentraler utan kostnad i Västra Götaland-regionen.
Efter denna mycket informativa föreläsning berättade Janne om sitt liv och sin fotbollskarriär som framför allt målvakt på hög nivå i olika lag under 60 - 70 talet. Fakta blandades med roliga anekdoter, som rev ner många skratt. Som målvakt i Skövde AIK var han med att kvala till allsvenskan 1970. Ett kuriosum är att han är den målvakt i Sverige, som på nivån div 2 och högre, har hållit nollan längst - inte mindre än 826 minuter.
Mötet avslutades med Gujes uppskattade lotteri och ett stort tack till dagens arbetslag, som den här gången hade dukat med en många och vackra sommarblommor.

 

Sommarträff på stan 07 augusti

Vi var 12 medlemmar som träffades vid Livets Brunn, Hertig Johans torg, Skövde. Mocca Deli, en relativt nyöppnad restaurang i Skövde, var målet för vår träff.
Det vackra vädret gjorde att vi kunde sitta utomhus och ha en trevlig stund över en kopp kaffe eller ett glas vin, med något gott därtill.

Sommarfesten den 5 maj

Den 5 juni träffades 70-talet ELIN-medlemmar för vårterminens sista medlemsmöte. ”ELIN:s Sommarfest”.

Mötet började med att ordföranden Karl-Gustav Larsson bland annat informerade om halvårets avslutande gemensamma aktivitet; ”SPF Seniorerna Elins orkidévandring i Nohlmarkens naturreservat 12 juni 2024 kl 1400”. Blomsterkunnig ledare är Ingan Bergström.

Efter informationen serverades en buffé tillredd av Restaurant Valle bestående av; fläskfilé, kycklingspett, ostpaj och en läcker potatissallad. Dessutom ingick en härlig sallad med melon, vindruvor och jordgubbar. Efterrätten tillreddes av dagens arbetslag under ledning av Eva Brodén. Maräng, banan, jordgubbar och vispgrädde dekorerat med chokladsås. En fantastisk sommarbuffé.

Medan efterrätten avnjöts tog dagens underhållare, ”Fredrik Åkares Drängar”, ton. De spelade en svängig och rytmisk musik som vi gamlingar gillar. Anna och Mig, Viggen, Walk of Life, Fattig Bonddräng, En Gammal Amazon och mycket mer.

Guje avslutade som vanligt eftermiddagen med sitt alltid lika populära lotteri.

Nästa medlemsmöte på Finnhovi blir den 21 augusti. Då kommer Janne Åberg att informera om hörselproblem. Han har också lovat att berätta fotbollsminnen. 

Vårresa 05-29
Vätternrundan med buss

Den 29 maj på morgonen vid Billingehov, fylldes Hellbergs buss med 38 förväntansfulla resenärer för en resa runt sjön Vättern.
På väg till vårt första stopp Olshammarsgården gav en av våra två reseledare Bo Harder information, om vad vi kunde förvänta oss av dagen – en resa med många kulturella inslag. 
Värdinnan på Olshammarsgården serverade oss inte bara en god förmiddagsfika, utan informerade också om gårdens historia. Detta var Verner von Heidenstams födelsehem. Hans födelserum är idag bevarat som museum till hans minne.
Resan fortsatte sedan till Motala. Ett namn som man förknippar med Motala är Baltzar von Platen.
Vår reseledare berättade initierat om denne man, som var en svensk greve och bl.a. amiral och riksståthållare i Norge samt grundläggare av Göta kanal.
Väl framme i Motala besökte vi Motormuseet, där två guider visade oss runt och berättade historier/anekdoter som kunde förknippas till olika föremål. Museet lär vara Sveriges mest välbesökta motormuseum.
Det innehåller inte bara gamla fordon utan även historisk fotoutrustning, mobiltelefoner, motorsågar m.m. Här hittar vi "Kar de Mummas" Rolls Royce och Verner von Heidenstams pampiga Imperial 1931. Efter museibesöket intogs en välsmakande lunch innan färden fortsatte till Ellen Keys Strand, där vi guidades runt i detta speciella hus, som Ellen själv låtit bygga. 
Ellen Key var en världsberömd författare, pedagog, fredsivrare, kvinnosakskämpe och visionär.
Sista anhalten för resan var Kroatorpet i Husqvarna där vi drack vårt eftermiddagskaffe.
Vi tackar Elins resefixare Bosse Harder och Jan-Erik Andersson, som rekognoserat våra besöksställen i förväg, för denna mycket givande dag, där vädrets makter också stod oss bi och bjöd på ett riktigt fint sommarväder.

Ellen Keys Strand 

Medlemsmöte 05-15
Kent-Ove Hwass berättar om "Hornborgasjön nu och då".

Ett 60-tal medlemmar slöt upp till SPF Seniorerna Elins medlemsmöte på Finnhovi den 15 maj.
Dagens programvärd Sheila Ingemarsson hälsade välkommen, presenterade dagens program och informerade om vårens och försommarens återståendeaktiviteter.
Dessa var tipspromenaden vid Gröna Lund, Lerdala, den 27 maj, Elins resa Vättern runt den 29 maj och orkidévandringen i Nohlmarks naturreservat den 12 juni.
Vidare information gavs av ordföranden Karl-Gustav Larsson om EU-valet den 9 juni, möjligheten för oss seniorer att sommarjobba i Skövde Kommun och om nästa Hittaut-promenad den 20 maj.
Efter en välsmakande lunch var det dags för dagens föreläsare Kent-Ove Hwass, naturfotograf och ornitolog, att äntra scenen. Han tog oss med på en resa från senaste istiden för ca 11000 år sedan fram till idag.
En resa om Hornborgasjöns historia, människor och fåglar.
På 1600-talet byggdes de första stugorna runt sjön. Flera personer har skrivit om sjön. Den mest berömde är Gustaf Kolthoff som på 1860-talet beskrev sjöns historia, fåglar m.m.
Sjön har sänkts fem gånger. Den senaste sänkningen 1933 fick förödande konsekvenser.
Hela sjön blottlades och omvandlades till ett träsk.
För att återställa sjön till en fågelsjö påbörjades en restaurering, som slutfördes 1995. Detta är/var ett av Sveriges största naturvårdsprojekt. Två falanger stred om hur stor höjningen skulle vara, ca 85 cm eller 1,5 m. Dessa stridigheter har beskrivits i en opera med namnet Trätornas träsk. Höjningen blev 85 cm.
Idag är Hornbogasjön inte bara en fågelsjö som besöks av 20-25 tusen tranor varje år, utan är också hemvist för flera mycket sällsynta fågelarter. Närmare 300 fågelarter har setts.
Efter denna mycket uppskattade föreläsning avslutades dagens trevliga möte med Gujes lotteri.

Arbetslaget avtackas

Hittaut orientering

Onsdag 08 maj samlades en liten, men tapper skara för att hämta hem några Hittut kontroller.
8 stycken kontroller runt Hållsdammen passerades utan problem.

 

Lennart Green, f.d. musiker i ”Drifters” underhöll.

Till SPF Seniorerna Elins medlemsmöte den 24 april välkomnades de 90 mötesdeltagarna av dagens programvärd Eva Brodén, som gav en kort presentation av dagens program.

SPF ELINs arbetslag för dagen hade dukat upp ett vårligt bord och den gemensamma lunchen intogs under glatt samtal runt borden.

Föreningsordförande Karl-Gustav Larsson inledde med information om säkerhetskontroller av e-post och bra artiklar om hur vi skyddar oss mot bedrägerier av olika slag, samt puffade tillsammans med Peter Roos för information om hur man använder hjärtstarter och nyttan av att kunna HLR (hjärt-lungräddning).
Ny utbildning i HLR och hjärtstarter planeras till hösten.

ELIN:s KPR representant , Wivianne Johansson, gav information gällande skillnaden mellan äldreboende och Trygghetsboende och boendet på Bagaren som numera är ett Trygghetsboende.

Dagens gäst Lennart Green, medlem av Drifters mellan 1969-2010, bjöd på musikunder-hållning, allt från Tommy Steel och Bill Haley till Frank Sinatra.
Potpurrier gavs på svenska låtar och allsång, och inte minst fick vi tips på hur vi klarar många allsångsmelodier med bara en text att komma ihåg.
Gamla godingar gör att det spritter i hela kroppen, var ett av många positiva yttranden som hördes, utöver alla bravorop och applåder.

Ja visst, golvet gungade ordentligt när stunden avslutades med att publiken twistade glatt till gamla ”Lets Twist Again”.
Mötet avslutades som sedvanligt med Gujes populära lotteri.

Arbetslaget

Länk till filmen vi tog. Filmen ligger på Youtube: https://youtu.be/uy-H5Rpj5FU
Sorry! Får inte länken att fungera riktigt.
Markera länkadressen, vänsterklicka och lägg den på Öppna https: https://youtu.be/uy-H5Rpj5FU

Studiebesök på Veterinärmuseet i Skara

Den 18 april besökte 6 vetgiriga Elin-medlemmar Veterinärmuseet i Skara. Vår ciceron, veterinärmedicinsk samordnare Marte Rodal, gav oss en mycket informativ och engagerande guidning om museet.

Veterinärmuseet i Skara är en unik plats som ligger på Sveriges Lantbruksuniversitets campus i Skara. Det är en vacker byggnad som en gång var hem för Sveriges första veterinärskola, grundad 1775 av Peter Hernquist, en av Linnélärjungarna. Idag är det Sveriges enda veterinärmuseum och visar utvecklingen av veterinäryrket under 250 år genom utställningar och filmer. Museet, som nyligen fyllde 40 år, är verkligen en plats där man kan lära sig om djurmedicinens historia och utveckling i Sverige.

Efter detta mycket intressanta besök intogs en välsmakande lunch på Kråks värdshus.

 

Medlemsmöte 04-03.  Åska - myt och verklighet.
Ett föredrag med spänning på hög nivå.

SPF Seniorerna Elin hade medlemsmöte den 3 april med knappt 70 närvarande medlemmar.
Dagens programvärd Bo Harder inledde mötet genom att hälsa såväl mötesmedlemmar som mötets föreläsare Gunnar Sporrong varmt välkomna.
Ordförande Karl-Gustav Larsson gav därefter en kort information om kommande aktiviteter.
Den 18 april görs ett studiebesök på Veterinärmuseet i Skara.
Elins vårresa äger rum den 29 maj. Det är en dagsresa runt Vättern med besök på bl.a. Motormuseet i Motala och Ellen Key´s Strand.
På båda dessa ställen blir det guidade rundvandringar.
Efter en välsmakande lunch blev det dags för åska och blixtar. Gunnar Sporrong, amatörastronom och amatörmeteorolog, som han titulerar sig själv, höll ett mycket intressant föredrag om ”Åska – myt och verklighet”.
Gunnar förklarade på ett lättfattligt sätt hur åska och blixtar uppstår. En blixt är en urladdning mellan olika delar i åskmolnet eller åskmolnets nedre del och markens yta.
Vid urladdningarna från molnet värms luften upp extremt snabbt i den bildade blixtkanalen, till cirka 25 000 grader. Luften i kanalen blir därför lysande.
Vidare så sker en mycket snabb och kraftig expansion av luften, som gör att vi hör åskan dundra. Gunnar redogjorde för olika typer av åska som väderfenomen – värmeåskväder och frontåskväder, för att sedan avsluta sitt föredrag genom att tipsa oss om hur vi bäst skyddar oss mot blixten och ge exempel på vanliga missuppfattningar som människan har om åska och blixtar.
Det var en mycket uppskattad föreläsning, som föranledde många frågor från intresserade mötesdeltagare.
Mötet avslutades med Gujes lotteri med fina priser.
I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Gunnar Sporrong


Arbetslaget

Kurs i HLR och hur man använder en hjärtstarter
Den 19 mars genomfördes en kurs i HLR (hjärt-lungräddning) och hur man använder en hjärtstartare. Vid ett hjärtstopp pumpar hjärtat inte ut blodet i kroppen.
Med hjälp av hjärt-lungräddning (HLR) kan man manuellt pumpa runt blodet i kroppen.
Kraftiga bröstkompressioner i högt tempo samt inblåsningar kan ge tillräcklig blodcirkulation och syre tills professionell hjälp anländer.
Ju snabbare bröstkompressioner och inblåsningar startar, desto större är chansen att överleva vid ett hjärtstopp.
En hjärtstartare används när en person är medvetslös och inte andas.
Man ska alltid påbörja hjärt-lungräddning och larma 112 innan hjärtstartaren är på plats och kan användas.
Thomas Gustavsson från ”Ett hjärtsäkert Skaraborg” visade och instruerade de 15 deltagarna från Elin om hur HRL utförs och hur hjärtstarter används.
Praktiska övningar gjordes på dockor.
Deltagarna konstaterade efteråt att det var en mycket lärorik och viktig kurs.

2024-03-13 Musikunderhållning av Wienerkapellet från Töreboda.

SPF Seniorerna Elins hade medlemsmöte den 13 mars med drygt 100 medlemmar närvarande. Dagens programvärd Jan-Erik Andersson hälsade mötesmedlemmar och Wienerkapellet från Töreboda, som sedan svarade för underhållningen, varmt välkomna.
Ordförande Karl-Gustav Larsson började därefter sin information med att tipsa om en hemsida Betalningshjalpen.se, som har mycket bra information om hur vi kan bli delaktiga i vår digitala vardagsekonomi.
Information gavs också om kommande aktiviteter bl.a. ett studiebesök på Veterinärmuseet i Skara den 18 april och Elins vårresa den 29 maj, som är en dagsresa runt Vättern med bl.a. ett besök på Ellen Keys Strand.
Efter lunchen tog det 14 medlemmar stora Wienerkapellet över scenen.
Kapellets konferencier och sångare Lars Forsberg gav en kort historik om Wienerkapellet.
Han berättade att orkestern spelar inte bara wienermusik utan också musik från 40-talet och även en del nyare musik.
Kapellet firade 25-årsjubileum i fjol.
Under ledning av kapellmästaren Johnny Olofsson inleddes musikunder-hållningen med ”Wien bleibt Wien” och fortsatte sedan med ”I left my heart” med Lars som solist. Liselott Andersson, kapellets andra solist, framförde bl.a. ”Min soldat” och ”We´ll meet again”.
Mellan musikstyckena berättade Lars med stor inlevelse, en och annan rolig historia.
Efter det avslutande extranumret fick Wienerkapellet stående ovationer.
Det var en mycket uppskattad underhållning.
Mötet avslutades med Gujes lotteri med fina vinster.

Arbetslaget

2024-02-21 Årsmöte

SPF Seniorerna Elin har hållit årsmöte på Finnhovi i Södra Ryd.
Ordförande Karl-Gustav Larsson hälsade de 114 medlemmarna välkomna och gav en kort information om kommande aktiviteter, innan en kort parentation hölls över de medlemmar som gått bort under det gångna året. De hedrades med musik, ett tänt ljus, en tyst minut och diktläsning.
Innan själva årsmötet inleddes serverades en god räksmörgås av dagens arbetslag.
Till mötesordförande valdes Johan Ekström och till mötessekreterare Gunnar Hedberg.
Punkterna på årsmötets dagordning avverkades i rask takt utan att några större diskussioner uppstod. Nämnas kan att årsmötet beslutade höja den årliga medlemsavgiften från 300 kr till 320 kr. 
Den nya avgiften gäller fr.o.m. år 2025.
Till ny styrelse valdes ledamöter enligt valberedningens förslag. Till ordförande på ett år valdes Karl-Gustav Larsson och till omval för två år valdes Erna Jangenfelt, Kerstin Johansson och Gunnar Hedberg. Villy Bustad valdes på ett år (fyllnadsval). Ledamöterna Wivianne Johansson och Roland Gustavsson är sedan tidigare valda fram till årsmötet 2025.
Vid årsmötets slut avtackades ledamöterna Bengt Anderson från styrelsen, Inger Frykler och Eva Brodén från aktivitetskommittén, Solveig Josefsson och Rune Kjernald från valberedningen, samt Sture Ljungqvist som sedan flera år tillbaka i tiden varit föreningens representant i KPR (kommunala pensionärsrådet).
Efter årsmötesförhandlingarna var det dags för ett mycket uppskattat ”Musik-Qiuz”. Bo Harder och Roland Gustavsson hade satt ihop 10 kluriga frågor som hade beröringspunkter till musik och artister från svunnen tid (vår ungdom).
Frågorna presenterades på ett utmärkt sätt av Sheila Ingemarsson.
Efter det att tre vinnare korats avslutades mötet med föreningens traditionella och mycket uppskattade lotteri.

Avtackning av ledamöter

Musik-Quiz

Arbetslaget avtackas. Roger och Solveig saknas på bilden.

2024-01-31  Medlemsmöte

SPF Seniorerna Elins första medlemsmöte 2024, med ett 70-tal medlemmar närvarande, ägde rum den 31 januari.
Dagens programvärd Inger Frykler hälsade såväl mötesmedlemmar som mötets föreläsare varmt välkomna.
Ordförande Karl-Gustav Larsson informerade därefter om i närtid kommande aktiviteter.
Den 7 februari är det ”Fika på stan” och den 21 februari är det årsmöte.
Handlingar till årsmötet kommer att finnas på Elins hemsida den 6 februari och inbjudan skickas ut den 12 februari samt annonseras i SLA den 16 februari.
De uppskattade vandringarna startar den 20 februari och cykelturerna i mitten av mars.
Efter lunchen var det dags för dagens föreläsare att ta över ordet. Först ut var Maritha Larsson och Daniel Falkenskog från sektor Vård och omsorg, Skövde kommun. De informerade om hur anhörigstödet fungerar. Man vänder sig till den som stödjer och hjälper en närstående som har funktionshinder, är långvarigt sjuk eller äldre. Exempel på anhörigstöd (alla insatser är kostnadsfria) är enskilda samtal, anhörigcafé, samtalsgrupper, temakvällar, bad- och avslappningsrum (spa-paket) och återhämtningsfåtölj (massagestol).
Många frågor fick svar under presentationen.
Nästa föreläsare var biträdande professor i omvårdnad Catharina Gillsjö från Högskolan i Skövde. Catharina Gillsjö är projektledare för SHC (Skaraborgs Hälsoteknikcentrum).
SHC ger möjlighet att testa, utveckla och utvärdera produkter, metoder och tjänster inom omvårdnad innan de införs i vård- och omsorgsverksamheten eller andra områden. Exempel på produkter som testas/utvecklas är robotar i vardagen, mobilt trygghetslarm, Rolloguard (rullator med bromsande hjul), sängsensorer, digital välfärdsplattform för alla åldrar och trygghetssensorer i rum.

Mötet avslutades med Gujes uppskattade lotteri.