Bussresa Valdemarsvik/Kärlekens trädgård 11 juni 2024.

Referat: Bussresa till Valdemarsvik/Kärlekens trädgård 11/6-24!

Det var 40 glada pensionärer som i SPF Lindens regim förväntansfulla steg på bussen för färd mot Valdemarsvik. Stämningen var på topp, om än undrande om vädrets makter skulle vara goda! För säkerhets skull fanns regnrockar och paraply nerpackat.
Men det blev en dag som gav både sinnesro och mängder av intryck och ett väder som ingen kunde klaga på.
Vad vore en resa om inte mat och dryck ingick så när vi gled in i Valdemarsvik stod bagarmästaren på Björkagårdens Bageri och Café redo att ta emot och slå ett slag för det han hoppades skulle bli ortens svar på Grännapolkagrisarna, nämligen ett välsmakande wienerbröd.
När det obligatoriska förmiddagskaffet var avklarat gick färden vidare på slingrande väg genom en grönskande rikedom, med inslag av vatten. Till slut, som tycktes, vid vägs ände visade en liten skylt på att vi nått vårt resmål, Kärlekens trädgård.
En entusiastisk guide, trädgårdens ägare och skapare Karola Messner, tog emot oss. Och med en energi som bara finns hos dem som brinner för det man håller på med tog hon oss genom trädgården och dess historik! Hon visade på olika trädslag och om konstverken som smakfullt placerats utmed vandringsstigarna samt mosaikutsmyckningar. Rosorna hade tyvärr inte hunnit så långt i sin blomning, men Rhododendrons färgprakt, liksom Azaleor med flera arter visade på oslagbar skönhet.
I trädgården fanns även konstnärens 14 meter stora tavla Paradiset med massor av stenåldersdjur.
Besöket avslutades i konstateljén och ett historiskt anförande om den stora tavlan Världsteater, där Karola Messner samlat alla de värsta politikerna sedan faraonernas tid tills dagens.
Färden gick vidare till Gryt, där det var dags att inta lunch på Restaurang Fyrudden med utsikt över vattnet.
Mätta och belåtna gick färden till Söderköping och ett besök på Björke väveri. De nya ägarna, Helena och Maja, guidade oss runt bland maskiner som innehöll alla de tänkbara vävar av löpare och gardiner. I butiken kunde besökarna både titta och handla alster av genuint hantverk.
Dagen började lida mot sitt slut, men en kaffestund hanns avnjutas i Söderköping Brunns trädgård allt medan solens strålar värmde!
Fram mot sjutiden körde Forssjö Buss in i Katrineholm och resenärerna tackade för dagsutflykten!
Elisabeth Andersson