Friluftsgrupp/Frilufsarna
Frilufsarnas ledningsgrupp (från vänster): Eva Wallin, Hans Löthman, Leif Korsman, Doris Rutemark och administratören Roger Stark.
Gruppen som ansvarar för friluftsaktiviteterna består av:
- Eva Wallin 070 953 56 71
- Doris Rutemark 070 304 24 94
- Leif Korsman 070 283 20 20
- Roger Stark 070 514 63 08
- Hans Löthman 073 950 88 20
Frilufsarnas höstprogram 2024
Hela programmet med extra rundor finns här nedan och här finns det ursprungliga programmet.
Det program som här presenteras för 2024 kommer helt säkert utökas med ytterligare träffar. När nya idéer till besöksställen för promenader blommar upp kommer kalendern kompletteras.
Torsdagen 4 juli, Kvicksund/Gösholmen, Sommarens första extrarunda, samåkning klockan 10:00 från Biltema. Passagerare betalar 20 kronor till chauffören.
Promenaden går dels på grusvägar mellan sommarbostäder, dels i fin skogsmiljö. Totalt cirka fyra kilometers promenad. Matsäcken äter vi i trädgården hemma hos Eva Wallin på Gösholmen. För att nå fram till Evas hus går vi på en lång, fin och bred brygga.
Eva Wallin vet mera, telefon 070 953 5671.
Torsdagen 18 juli, Hälsans stig i Torshälla, Sommarens andra extrarunda. Samling på parkeringen utanför Torshargs idrottsplan. Promenaden startar klockan 10:00.
Vi går utmed Torshälla kanal, men kommer snart att trampa grusvägen som går utmed ån. Sträckan är cirka fyra kilometer och det finns fina platser där vi kan njuta av samtal och medhavd matsäck. Roger Stark vet mera, telefon 070 514 6309.
Torsdagen 25 juli ska vi hem till Roger, men det är inte han som är knölen utan det är Klippbergen vi ska runda innan vi tar fram matsäcken på altanen på Enebrovägen 14 i Slagsta. Några Frilufsare har varit där förut. Klockan 10:00 inleds promenaden från Enebrovägen 14. Bilarna får vi parkera hos snälla grannar.
En anslagstavla berättar att här har gått betesdjur i flera hundra år. Men för oss Frilufsare är det helt nya marker. Nu finns ett antal får som hjälper till att hålla marken öppen. Trots att fåren betar är det i vissa områden mycket högt gräs, vilket vi som promenerar bör tänka på när vi klär oss.
Promenaden fram till Klippbergen går huvudsakligen på cykelvägar, men vi ska även korsa Västerleden. Väl inne på Klippbergens fina område kan vi finna en mångfald av olika slags blommor, örter och till och med vildäpplen. Och kanske trampa i en och annan fårskit! Promenaden är bara cirka fyra kilometer. Inga backar varken på väg till Klippbergen eller på vår naturvandring i gröngräset där. Roger Stark vet mera, telefon 070 514 6309.
Torsdagen 1 augusti startar vi klockan 10:00 från Tuna Park för att ta oss an nästa extra sommarrunda, som går till Hedlandet. Där var vi förra året och bland annat såg massor av fina fjärilar.
Här fikar vi. Räcker inte platserna vid vindskyddet finns stenar att sitta på. Foto: Leif Korsman.
Vid Hedlandet är det snålt med parkeringsplatser så samåkning är extra önskvärt. Passagerare betalar 30 kronor till chauffören. Det här blir sommarens fjärde extrarunda. Hedlandets bana ligger inom ett naturskyddsområde. Ja, Frilufsarna vandrar hela sommaren och många naturskyddsområden besöker vi.
Räkna med mångfald av fjärilar.
Nya naturupplevelser väntar. Promenaden vid Hedlandet bjuder skön skog och vacker utsikt över del av Hjälmaren. Bilden är från förra året. Foto: Roger Stark
Upplysningsvis påpekas att den här banan har några partier som kan upplevas som rejält jobbiga. Backen upp till toppen, där vi äter vår matsäck vid ett vindskydd, får upp pulsen en aning. Men väl uppe andas vi ut, pratar och äter vår matsäck.
Leif Korsman vet mera, telefon 070 283 2020.
Torsdagen 8 augusti, Vilsta/Skjulsta. Säsongspremiär, start från Vilsta Raststuga klockan 10:00. Den här vägen känner vi alla, eller inte! Under några år har Frilufsarna både inlett säsongerna och avslutat dem på stigar i Vilstaskogen. Men Vilsta- och Skjulstaskogen är omväxlande och har många olika stigar. Vilken stig som Leif Korsman leder oss till Skjulsta får vi uppleva när vi kommer på plats.
I alla fall är det klart att promenaden till Skjulsta går genom skogen. I Skjulsta äter vi vår matsäck. Det blir promenad på grusvägen utmed ån på vår väg tillbaka till Raststugan. Total sträcka cirka 5 kilometer.
Leif Korsman vet mera, telefon 070 283 2020.
Torsdagen 15 augusti, Askholmen, där vi i höstas för första gången följde Eva Wallin på hennes hemmabana mellan Kvicksund och Tumbo.
Samåkning i bilar från Biltema klockan 10:00. Passagerare betalar 30 kronor till chauffören.
I de centrala delarna av detta naturreservat finns fina ekbackar med många grova träd. De gamla ädellövträden är kvar från den tid då hagarna var mer öppna.På något liggande träd eller på en mossbelupen sten sätter vi oss för att äta vår matsäck.
Eva Wallin vet mera, telefon 070 953 5671.
Fredagen 23 augusti, Ramsund i Sundbyholm, OBS! fredag. Vi ska till äppelodlingen hos Eva och Patrik, men först en promenad.
Gemensam avfärd från Biltema klockan 10:00, passagerare betalar 20 kronor till chauffören.
Vi inleder med en promenad som är lite kortare än vanligt. Efter en promenad får vi information om äppelodlingen, samt får ta ett smakprov direkt från träden. Vi kan även köpa ekologiska äpplen. Roger Stark vet mera, telefon 070 514 6308.
Torsdagen 29 augusti, Åsborgen Ärla. När vi samsats om plats i bilar för samåkning startar vi mot Ärla från Skogsängens idrottsplats klockan 10:00. Passagerare betalar 30 kronor till chauffören.
Bilresan till Ärla är cirka 15 kilometer och banan vi ska gå är cirka fyra kilometer. Promenaden utgår från Åsborgens idrottsplats, ledda av Leif Korsman. Den första biten är uppförsbacke, men inte brant och det är breda fina banor. Lite längre fram går vi på en smalare stig. När vi nått toppen av åsen är det fin utsikt mot ravinen. När vi sett oss mätta vänder vi och snart är vi vid den konstgjorda sjön. I närheten av den äter vi vår matsäck.
Leif Korsman vet mera, telefon 070 283 2020.
Torsdagen 5 september, Åholmen. Avfärd klockan 10:00 från parkeringen från bortre delen av Biltema. Samåkning, passagerare betalar 30 kronor till chauffören.
Denna sommarpromenad tar oss Frilufsare vidare till andra sidan Kvicksundsbron. Strövområdet innehåller trevliga och lättframkomliga stigar både kors och tvärs, där vi i maklig takt tar oss fram. Dagens ledare, Eva Wallin, kanske kommer med rekommendationen att ömsom höja blicken och titta på trädkronorna, ömsom kolla alla växter på marken.
Lite mera om Åholmen. Inspirerad av Linné skapade dåvarande ägaren, Gustaf Reuterholm, år 1760 en plantage med olika växter. Där finns fortfarande olika parkträd, buskar och örter. 1913 donerades Åholmen till staten och från 1999 ansvarar Statens fastighetsverk för tillsyn och förvaltning av detta kulturområde.
Vår fikarast när vi var på Åholmen 2 maj i år. Foto: Roger Stark
Samtalen är viktigare än motionen.
Den här dagen kan vi troligen också passa på att köpa fryst fisk hos yrkesfiskaren Gustav Welin. Det är välkänt och känns riktigt att ringa på dörrklockan och be få köpa gös eller abborre. Eftersom det är vardag är säkert någon hemma och öppnar gärna dörren till frysboxarna.
Glöm inte matsäcken. Det finns fina platser för fikastunden.
Eva Wallin vet mera, telefon 070 953 5671.
Torsdagen 12 september, Ekeby kyrkoruin. Promenaden inleds klockan 10:00 från parkeringen vid Tuna Park. Om du kommer i bil kör du in från rondellen på Västerleden där du både ser Mekonomen och Tuna Park.
Förra året var det här är en helt ny runda för oss Frilufsare inom SPF Seniorerna Eskilstuna. Då, som nu, med Doris Rutemark som ledare fram till Ekeby kyrkoruin.
Sväng av från Västerleden vid rondellen där du både kan se entréerna till Tuna Park och Mekonomen
Strax bakom Ekeby Ridskola finns den anslagstavla som upplyser om Ekeby kyrkoruin
Från parkeringen vid Tuna Park går vi företrädesvis på lättgångna vägar. Inte förrän vi kommer nära kyrkoruinen hamnar vi på en skogsstig. Förutom att det är en bana utan direkta svårigheter är det en relativt kort sträcka. Tur och retur cirka fyra kilometer. Fikarasten kan vi antingen ha på murarna till den gamla kyrkan eller på stenar med utsikt över Ekeby våtmark.
Doris Rutemark vet mera, telefon 070 304 24 94.
Torsdagen 26 september, spångarna i Hälleforsnäs. Enligt tradition återvänder vi till spångarna i Hälleforsnäs.
Klockan 10:00 åker vi från parkeringen vid Skogsängens Idrottsplats. Samåkning i bilarna och passagerare betalar 30 kronor till chauffören.
Bilkaravanen söker sig fram till Edströmsvallen där vi parkerar bilarna och riktigt kan känna historiens vingslag att här spelades svensk toppbandy för några årtionden sedan med spelare som till exempel Håkan Spångberg, Kent ”Kösa” Pettersson, Wille Zazis, Pelle Holmén och Börje Hellberg.
På skogsvägar tar vi oss fram till spångarna, som är breda och nygjorda.
Skogsvägarna är breda och fina, samt att spångarna fått översyn och delvis är nya, delvis reparerade, Det finns flera goda anledningar till att vi återvänder till den här platsen varje år, gärna både vår och höst.
Vi äter matsäcken på naturskön plats med utsikt över vattnet. Vindskydd finns det också ifall vädret skulle vara vrångt. När vi hunnit prata och äta vår matsäck fortsätter vi på en liten smalare stig och är snart tillbaka vid bilarna. Inte långt därifrån ligger Jürss Mejeri med många goda ostar.
Roger Stark vet mera, telefon 070 514 6308.
Torsdagen 3 oktober, ”Irma-rundan” från Gustavsborgs idrottsplats i Hällbybrunn. Irma Enesved bor i Gustavsborgs IP:s närhet och bjuder oss på sin vardagsrunda, som hon alltså känner mycket bra. Dessutom är det här är en helt ny runda för Frilufsarna.
Lätt att hitta om man kör från Tuna Parksområdet mot Hällby. Där finns en tydlig vägskylt som pekar mot Gustavsborg. Det går till och med at ta 3:ans buss som har sin ändhållplats där du ska gå av.
Frilufsaren Irma uppger att hon tar oss upp på rullstensåsen och någon stans utmed promenaden finns det fina stenar och stockar att sitta på när vi äter vår matsäck. Totalt går vi exakt 4,9 kilometer i bra terräng innan vi är tillbaka vid Gustavsborg.
Irma Enesved vet mera, telefon 070 580 61 40.
Torsdagen 10 oktober, Måsta äng/Årbystugan. Sensommarpromenad, eller rent av höstpromenad, i Årby naturreservat.
Måsta Äng ligger naturskönt. På en grusväg lämnar vi Måsta för att snart nå Årbyskogen.
Vi samlas framför äldreboendet Måsta Äng, där det finns gott om parkeringsplatser. Det är också nära till busshållplats. Dagens ledare, Hans Löthman, är väl bekant i området eftersom han kan se Måsta Äng från villan.
Vi startar promenaden klockan 10:00 och går cirka fem kilometer. Det är varierande natur med smala stigar och öppna områden, men vi ger oss också i kast med en del av naturen med ett par rejäla höjdskillnader. De brantaste backarna har vi dock valt bort.
Matsäcken äter vi förmodligen vid Raststugan. Förr var Raststugan centrum för Friluftsfrämjandet som med egen personal hade café. Nu är det kommunen som sett till att det finns många fina bänkar och bord. Kanske får vi se skogsmulle också?
Hans Löthman vet mera, telefon 073 950 8820.
Torsdagen 24 oktober, Sörmlandsleden vid Näshultasjön, avfärd från Skogsängens IP klockan 10:00. Möjlighet till samåkning, passagerare betalar 30 kronor till chauffören.
Det var med en promenad på den här sträckan för elva år sedan som vår vandringsgrupp bildades. Gruppen har senare självsvåldigt tagit sig namnet Frilufsarna.
Denna bild togs 2023, nämligen tio år efter att Roger Stark och Maj-Britt Besterman startat Frilufsarna. Foto: Leif Korsman
Från den tiden är alltjämt Roger Stark med och arrangerar utflykterna. Roger och Maj-Britt Besterman ligger bakom idéerna med gemensamma promenader. Maj-Britt var ledare under tio år, men valde att inför 2024 lämna sin plats i arrangörsgruppen. Hon avtackades förstår grundligt vid SPF Seniorernas senaste årsmöte.
Vi planerar att gå genom skog och ängsmark åt ena hållet, fram till fikaplats. Vi går på grusvägar tillbaka. Totalt cirka 5 kilometer. Ett hett tips; vid våra tidigare höstpromenader i det här området har vi gett oss tid att plocka både gula kantareller och svart trumpetsvamp.
Leif Korsman vet mera, telefon 070 283 2020.
Torsdagen 14 november, Kronskogen. Vi samlas vid Tuna Parks parkering närmast rondellen vid Västerleden. Klockan 10:00 ger vi oss iväg på skogsstigar utmed Parken Zoo och campingstugor. Någonstans utmed den cirka fem kilometer långa banan äter vi vår medhavda matsäck. Dagens ledare Eva Wallin anvisar bra plats för fikarasten.
Bakom Parken Zoos stängsel kanske vi kan hälsa på kameler och zebror.
Sväng av från Västerleden vid rondellen där du kan se entréerna till både Tuna Park och Mekonomen.
Premiär höstsäsongen 2022 och deltagarrekord med 30 Frilufsare. Nu är rekordet högre, över 40.
Bland hasselbuskar kanske det finns svart trumpetsvamp, men att plocka hasselnötter är förbjudet enligt en mycket gammal lag. Så strunta i nötterna och håll er till matsäcken, som vi njuter av någonstans utmed den cirka fem kilometer långa banan.
Eva Wallin vet mera, telefon 070 953 5671.
Torsdagen 28 november, OK Tors bana i Torshälla. Avfärd från bortre delen av Biltema klockan 10:00. Samåkning, passagerare betalar 20 kronor till chauffören.
Obs! Om du vill åka direkt till startplatsen så följ anvisningarna på bilderna nedan.
Dagens ledare, Roger Stark, åker inte till samlingsplatsen vid Biltema, utan kör direkt till nästa samlingspunkt och inväntar de som samåker för att vara på plats för att anvisa parkeringsplatser.
Från Torshälla förbi kyrkogård, sväng mot Solvik och…
…passera hästgården – sedan är du strax framme.
Vilken bana vi väljer beror på väder och underlag. Flera alternativ finns. Lockas vi att ta elljusspåret kan vi lova brett och jämnt underlag om än med några branta backar. Om vi istället tar någon annan sträcka blir det lite längre, men istället plattare.
Du slipper bära på ryggsäcken med matsäck eftersom vi fikar när vi har klarat av promenaden. Några bänkar att sitta vid finns inte, utan det är gott om stenar, stubbar och liggande stockar att slå sig ner på.
Roger Stark vet mera, telefon 070 514 6308.
Tisdagen 3 december, stadsvandring utmed Eskilstunaån och under lysande julgirlanger på stan. Start klockan 18:00 från Willys på Kungsgatan, nära ”fiskvagnen”. Vi går över bron till andra sidan Eskilstunaån och går sedan till stadsparken, där vi låter julstämningen komma. Innan vi är färdiga passerar vi även Fristadstorget. Ingen matsäck i dag.
Konstutställningen i Form&Färg-huset vid Rademachersmedjorna utgör ett etappmål.
Leif Korsman vet mera, telefon 070 283 2020.
Torsdagen 5 december, en extra promenad kring Ängsholmen och Mälby. Gemensam bilfärd med samåkning från Biltema klockan 10:00. Passagerare betalar 20 kronor till chauffören.
Aldrig har man väl sett ett område med så varierande bebyggelse? Banan är anpassad att passa årstidens växlingar. Det blir cirka fem kilometer på småvägar bland gamla sommarstugor och nybyggda villor, samt med härlig utsikt över Mälaren.
Frilufsarna Boel och Göran har sommarstuga i området och de tar oss med på en av sina vandringsrundor. Det är också de som anvisar såväl parkeringsplatser som fikaplats, för matsäck har vi som vanligt med oss.
Roger Stark vet mera, telefon 070 514 6308.
Torsdagen 12 december, säsongsavslutning Vilsta/Skjulsta. Säsongsavslutning med start och mål vid Vilsta Raststuga. Promenaden, som inleds klockan 10:00, blir cirka 4 kilometer.
Hur vi väljer bana beror på väder och eventuell snö. Är det snö får vi inte gå i skidspåren.
Troligen äter vi matsäcken utomhus i Skjulsta, men inomhus i Raststugan är ett alternativ om vädret är vrångt.
Hans Löthman vet mera, telefon 073 950 8820.
Frilufsarnas vårprogram 2025
Torsdagen 16 januari, säsongspremiär Vilsta – Skjulsta med grillning av korv i Skjulsta. Föreningen bjuder på korv, korvbröd, senap och ketchup, men dryck får du hålla med själv. Roger Stark vet mera, telefon 070 514 6308.
Torsdagen 6 februari, Snopptorp – Vilsta med start vid Skogsängens IP. Leif Korsman vet mera, telefon 070 283 2020.
Torsdagen 20 februari, Kronskogen med start vid Tuna Park. Leif Andersson vet mera, telefon 070 545 1688.
Torsdagen 13 mars, Balsta med start vid IFK Eskilstunas klubbstuga. Leif Korsman vet mera, telefon 070 283 2020.
Torsdagen 27 mars, Ekeby kyrkoruin med start vid Tuna Park. Doris Rutemark vet mera, telefon 070 304 2494.
Torsdagen 10 april, Ekeby reningsverk – Ekholmen (eventuellt med en informatör om fåglar) Leif Andersson vet mera, telefon 070 545 1688.
Torsdagen 24 april, Sofiebergsåsen. Roger Stark vet mera, telefon 070 514 6308.
Torsdagen 8 maj, Hällbybrunn med start vid Hällbybrunns IF:s klubbstuga. Irma Enesved vet mera telefon 070 580 6140.
Torsdagen 15 maj, Åholmen, ett strövtåg bland vitsippor och andra skönheter av försommarens flora. På eget initiativ möjlighet att köpa fisk hos yrkesfiskaren Gustav Welin. Eva Wallin vet mera, telefon 070 953 5671.
Torsdagen 22 maj, Måsta äng – Årbystugan. Roger Stark vet mera, telefon 070 514 6308.
Torsdagen 12 juni, säsongsavslutning vid Stora Sundby slott med vandring i slottsparken. Vår förening bjuder Frilufsarna på entré. Eva Wallin vet mera, telefon 070 953 5671.