Härliga Hälsans stig

utgör vår blå sträcka

Sommarens andra Extrarunda för Frilufsarna inom SPF Seniorerna Eskilstuna avverkades på delar av Hälsans stig i Torshälla. Med allt vatten utmed sträckan är det här den blå vandringen.

Det var Roger Stark som var ledare den här gången. Medvetet var gånghastigheten låg. ”Det är bra, man ska inte gå fortare än man hinner prata”, sa Ann-Marie och fick medhåll.


Visst är det lummigt och grön vid sidan av den blå sträckan i Torshälla.   Foto: Leif Korsman

På en skylt ute i vattnet stod det ANKRING FÖRBJUDEN så här går ankfåglarna lydigt i bredd.

Promenaden gick först bredvid Torshälla kanal och sedan motströms utmed Torshällaån. Utöver blå vågor såg vi röda och vita blommor, blåklint och annan planerad växtlighet. Dessutom kantades en del av sträckan utmed ån av härligt goda hallon. Sirkka och Karl-Axel har träffats i Frilufsarnas gäng och gör numera det mesta gemensamt, bland annat försåg de sig med fina hallon.

Vändpunkten, där vi tog fram våra matsäckar, var vid den numera internationellt kända, OCR-banan i Krusgårdsparken. Där hölls stora tävlingar för bara drygt en vecka sedan. Roger gjorde ett hopplöst försök att nå upp till ringarna. Några andra tävlingsryck blev det dock inte av någon av dagens deltagande Frilufsare. Det gick lugnt tillväga på den cirka fyra kilometer korta sträckan, som startade och avslutades vid Torshargs idrottsplats.


”Man ska inte gå fortare än man hinner prata”, sa Ann-Marie (röd jacka) till bland andra Berit, som går bredvid.                     Foto: Roger Stark

Sirkka och Karl-Axel gör det mesta tillsammans, även plockar hallon.

Sommarens extrapromenader har blivit populära bland en viss del av Frilufsarna – alla är ju inte bortresta på semester! Kanske är det inte promenaderna, att avverka en viss sträcka, som lockar allra mest. De allra flesta tycker om det avstressande tempot, samtalen och den gemensamma fikastunden som höjer livskvaliteten.

Sonja och Ann-Marie hade av olika anledningar avstått Frilufsarnas promenader en tid (Sonja över ett år) men nu var båda tillbaka. Nästa torsdag går vi igen, liksom veckan därpå…

Text: Roger Stark

Kommande promenader, se via denna länk.