Frilufsarna gick i fårhagen

och fikade på takterrassen

En riktig sommarpromenad, värd sitt egentliga namn, om inte benämningen skitpromenad passar bättre, när 19 Frilufsare slitit sig från semesterbestyr och därför utgick från Roger Starks hus i stadsdelen Slagsta.

De kloka orden fanns på anslagstavlan, där vi fick historielektion.   Foto: Leif Korsman

Strövområdet kring Klippbergen har betats av kreatur i hundratals år. För närvarande är det ett dussintal får som gör så gott de kan för att hålla terrängen något så när öppen. Ändå var det, vilket man förvarnat om i förväg, platser med högt gräs. Och den som inte hade fårskit på skorna efter promenaden hade förmodligen inte höjt blicken och tittat tillräckligt på den vackra naturen inklusive klippformationerna.


Då var alla på rätt sida grinden. Skogsluft nästan mitt i stan, Sveriges grönaste stad!

Vid den här passagen hade nog alla fårskit under skorna.

Allra först gick vi på cykel- och gångvägar och nådde naturskyddsområdet Klippbergen, som är en av Eskilstunas värsta knölar. Vi rundade knölen, trampade vidare i högt gräs. Hemma hos Roger igen tog alla av sig skorna  innan vi i gick upp på takterrassen för att fika. Och prata. Vi passerade fina enar, nyponbuskar och vildäpplen, samt nöp något hallon på vägen. I det omväxlande landskapet tycks även en hel del insekter trivas.


En lång rad Frilufsare i det höga gräset vid Klippbergen.

När alla hade munnen full och satt andäktigt (?) passade Leif på att informera om nästa veckas promenad.         Foto: Roger Stark

Sträckan runt denna stora knöl till berg är inte så lång. Sedan alla återkommit till grinden till fårhagen vände alla åter till utgångspunkten. Dagens ledare, Roger Stark, öppnade dörren till takterrassen där den medhavda matsäcken togs fram. Som vanligt konstaterade vi att samtalen är bland det viktigaste med de här promenaderna. På terrassen blev det mera prat. Roger fick också god hjälp att plocka bort en hel del överflödiga körsbär från det dignande trädet.

Text: Roger Stark

PS
Hedlandet näst i tur för Frilufsarna som promenerar hela sommaren, se alla promenader här.