Matglädje säsong 2

Säsong 2 av vår Matcirkel.
Recept finns på menyn nedan.

Kommande tillfällen är 26 november och 10 december 16.30 till ca 19!
Vi kommer att ses totalt 8 ggr. Datum för 2025 kommer senare.

Recept:

Träff nr 2

Förrätt

Rödbetstartar

Picklad rödlök
2 rödlökar
1/2 dl ättiksprit (12%)
1 dl socker
2 dl vatten
Skala och skär löken i små klyftor. Lägg i en kastrull med övriga ingredienser och koka upp. Låt svalna i lagen.

600 g rödbetor (förkokta)
2 msk  grov dijonsenap
2 msk hackad färsk dragon
eller estragon på burk
1/2 dl kapris hackas
1/2 olivolja
2 msk färsk pressad citronsaft
2 tsk Worcester sås
Salt och svartpeppar
Skär rödbetor i små tärningar och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Lägg rödbetsblandningen och toppa med picklad rödlök på assietter vid servering.

Huvudrätt

Vegetarisk Moussaka

500 g potatis
1 aubergine
1 zucchini
1 paprika
2 förp halloumi

Tomatsås
1  liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 1/2 tsk kanel
2 msk tomatpuré
1 förp krossade tomater
1 1/2 dl vatten
Färsk basilika
Salt och peppar
Hacka gul lök, vitlök samt morot (riven) och fräs i en kastrull med olivolja. Tillsätt kanel och tomatpuré och fräs lite till. Häll i krossade tomater och vatten koka upp och låt sedan sjuda i ca 30 min,  tills såsen kokat samman.

Bechamelsås
2 ägg
2 dl kesella
250 g cremefraiche
Rivet citronskal
Salt och peppar
Vispa ägg, kesella, cremefraiche och rivet citronskal. Krydda med salt och peppar.

Sätt ugnen på 200-225 grader

Pensla en ugnsfast form med olivolja. Skiva och varva potatis, aubergine, zucchini, paprika(strimlad)  tomatsås och skivad halloumi ( spara 1/2 halloumi som rivs och strös på toppen) samt Bechamelsås.
Avsluta med Bechamelsås och riven halloumi.
Låt Moussakan ”vila” lite före servering!
Skickat från min iPhone

 

Träff nr 1

Förrätt

Ugnsbakade morötter  (4 pers)

Sätt ugnen på 200 grader

5 morötter
Salt och peppar
1/2 dl olivolja
1 msk ströbröd
1/2-1 dl parmesanost
1/2 dl hackad bladpersilja
1 tsk citron

Skala och dela morötterna, kraftigare morötter delas i kvartar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra. Ringla över olivolja. Strössla över ströbröd och parmesanost.
Grädda i ca 20-25 min, tills morötterna har en mjuk konsistens med krispig kärna.
Sprid bladpersilja och citron zest över och servera.

Huvudrätt

Vegetarisk pasta bolognese med Belugalinser (4 pers)

2 dl Belugalinser
1 morot
200g rotselleri
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
4 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
6 dl vatten
2 tsk oregano
2 tsk basilika
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Riv morot, rotselleri och hacka lök och vitlök.
Fräs löken i olja någon minut. Tillsätt tomatpuré, linser, krossade tomater, vatten och kryddor.
Låt puttra under lock tills linserna blir mjuka, ca 30 min. Rör om då och då. När linserna är mjuka är det klart. Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta, garnera med lite ruccola.
Vi serverade med pasta som var blandning
30% bönpasta/70% durumvete. Ny upplevelse för de flesta som blev positivt mottagen.

Efterrätt

Tosca äpplen (4 pers) 

Sätt ugnen på 225 grader

4 äpplen
50 g mandel hackas
50 g smält smör
1/2 dl socker
1 msk mjöl
2 msk vatten

1 1/2 dl yoghurt (10%)
1 tsk honung
1/2 tsk kanel

Koka smör, hackade mandlar, socker, mjöl och vatten. Låt sjuda ca 3 min.

Dela och kärna ur äpplena. Lägg med skalsidan ned i en smord ugnssäker form.
Bred på mandelsmeten. Grädda mitt i ugnen ca 15 min eller tills äpplena är mjuka.

Blanda yoghurt, honung och kanel.
Servera äpplena med en klick yoghurt.

Nyttigheter!

Belugalinser är den mest näringsrika av alla linser. Mycket rika på kostfibrer, proteiner, kalcium, järn och folsyra. Även samma kraftiga antioxidant som finns i blåbär och björnbär.
Belugalinser har odlats i över 9 tusen år. Linsen anses vara den finaste och godaste bland linserna. Baljväxternas ”kaviar”!
God i sallader, grytor och som del i färs eller biffar. Namnet har linsen fått efter den ryska kaviaren, då den liknas vid grov stör-rom.
Belugalinser behöver inte blötläggas!

Bönpasta
Mer kostfibrer och rik på proteiner. Mindre portioner och längre mättnadskänsla.