12 december Säsongsavslutning Matglädje 2
På torsdagseftermiddagen träffades vi i matcirkeln, den sista träffen för i år. Med mycket glatt humör lagades de olika rätterna till vår buffé.
Det blev mycket uppskattat resultat och vi avnjöt måltiden i en härlig stämning, med stor spännvidd på samtalsämnen.
Vår nästa träff blir torsdagen den 16 januari 2025!
God Jul och Gott Nytt År !
Kyckling ”Tigania”
5 msk olivolja
1 röd paprika
1 grön chili
600 g kycklinglårfilé
Citronsaft från 1 citron
1 tsk oregano
2 msk senap
1 msk honung
Salt och peppar
Hetta upp stekpannan med 2 msk olivolja .
Lägg i den små skurna paprikan och chilin låt vara 3-4 min. Lägg sedan åt sidan i en skål.
Skär ner kycklingfilén i små bitar och stek tills filén har fin gyllen brun färg.
Häll över citronsaften, sänk värmen. Tillsätt oregano, senap och honung, låt puttra 3-4 min. Tillsätt paprika och chili blanda, låt stå kvar med värme några minuter.
Rödbetsbiffar
600 g rödbetor råa
200 g morötter
2 ägg
1 gul lök
ca 2 dl ströbröd
Salt och peppar
Stek i olja!
Riv rödbetor och morötter på rivjärnets grova sida. Finhacka och bryn lök tills den får lite färg.
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke.
Låt smeten stå och svälla i 5 min.
Om smeten känns lös tillsätt lite mer ströbröd. Forma biffar och stek i 4-5 min på varje sida.
Servera gärna med fetaost!
”Gigantes” stora vita bönor i tomatsås
3 förp vita bönor
1 gul lök
2 selleristjälkar
1 morot
4 vitlöksklyftor
1 msk oregano
400 g krossade tomater
1 lagerblad
2 dl vatten
Olivolja
Salt och peppar
Hacka lök, vitlök, selleri, och morot i små tärningar. Hacka vitlök fint. Hetta upp olivolja och stek lök, selleri och morot tills allting får färg. Vänd i vitlök och oregano och stek lite till. Tillsätt krossade tomater, vatten, lagerblad, salt, peppar och blanda. Låt såsen puttra under lock ca 30 min.
Värm ugnen till 200 g
Lägg bönorna i en kastrull gnsform. Häll såsen över bönorna. Blanda och ringla över olivolja. Täck formen med folie. Baka i ugnen ca 20 min. Toppa med exempelvis fetaost och/eller persilja, oregano. Serveras med gott bröd
Frasig fetaost
2 förp fetaost
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl ströbröd
Torka fetaosten med hushållspapper och vänd den i vetemjöl därefter i uppvispat ägg och sist i ströbröd.
Stek osten i rikligt med olivolja tills den fått fin gyllene färg. Vänd osten och stek på båda sidor.
Tzatziki
3 dl grekisk yoghurt
Ca 1/2 gurka rivs och pressa bort
vätskan
2-3 klyftor krossad vitlök
1,5 tsk vinäger
Salt och peppar
Grekisk sallad
Tomater
Gurka
Paprika
Röd lök
Oliver
150 g fetaost
Olivolja
Salt och peppar
Skär ner tomater, gurka och paprika.
Skiva rödlöken
Blanda och toppa ev med feta ost och oliver
Ringla över olivolja
Hallon cheesecake i glas
250 g hallon
250 g Kesella naturell eller dessert kvarg
2 st Digestive kex
Lägg hallonen i 4 små glas och täck med kvarg.
Före servering toppa med krossade Digestive kex
Klart!
Nyttigheter några utvalda ur buffén:
Vindruvsblad
De är rika på vitaminer och mineraler och de anses vara en hälsosam ingrediens i matlagning. Det har naturligt lågt kaloriinnehåll, fett och socker, samtidigt som de innehåller fibrer och antioxidanter. Vindruvsblad sägs också ha vissa hälsofördelar som att vara anti-inflammatoriska och stödja matsmältningen.
Vita bönor
Utmärkt proteinkälla och rika på fibrer.
Forskning visar att personer som äter mer bönor har en lägre risk för hjärtsjukdomar. Bönor är också kända för att hjälpa till att kontrollera blodsockret och diabetes.
Kyckling
Tack vare låg fetthalt, fullvärdigt protein, viktiga vitaminer och mineraler är kyckling en av de nyttigaste köttprodukter som finns. Protein är det näringsämne som krävs för att vi ska kunna bygga nya celler.
Hallon
Innehåller vitaminer som exempelvis vitamin K, vitamin C, vitamin B. De innehåller även mineraler och andra nyttigheter såsom folat, koppar, magnesium och karoten. Hallon sägs ha antimikrobiella egenskaper, något som hjälper till att hindra tillväxt av svamp och bakterier i matsmältningska