12 december Säsongsavslutning Matglädje 2

På torsdagseftermiddagen träffades vi i matcirkeln, den sista träffen för i år. Med mycket glatt humör lagades de olika rätterna till vår buffé.
Det blev mycket uppskattat resultat och vi avnjöt måltiden i en härlig stämning, med stor spännvidd på samtalsämnen.
Vår nästa träff blir torsdagen den 16 januari 2025!

God Jul och Gott Nytt År !

  • Många goda och nyttiga rätter på säsongsavslutningen bord

    Kyckling ”Tigania”
    5 msk olivolja
    1 röd paprika
    1 grön chili
    600 g kycklinglårfilé
    Citronsaft från 1 citron
    1 tsk oregano
    2 msk senap
    1 msk honung
    Salt och peppar
    Hetta upp stekpannan med 2 msk olivolja .
    Lägg i den små skurna paprikan och chilin låt vara 3-4 min. Lägg sedan åt sidan i en skål.
    Skär ner kycklingfilén i små bitar och stek tills filén har fin gyllen brun färg.
    Häll över citronsaften, sänk värmen. Tillsätt oregano, senap och honung, låt puttra 3-4 min. Tillsätt paprika och chili blanda, låt stå kvar med värme några minuter.

    Rödbetsbiffar
    600 g rödbetor råa
    200 g morötter
    2 ägg
    1 gul lök
    ca 2 dl ströbröd
    Salt och peppar
    Stek i olja!

    Riv rödbetor och morötter på rivjärnets grova sida. Finhacka och bryn lök tills den får lite färg.
    Blanda ihop alla ingredienser i en bunke.
    Låt smeten stå och svälla i 5 min.
    Om smeten känns lös tillsätt lite mer ströbröd. Forma biffar och stek i 4-5 min på varje sida.
    Servera gärna med fetaost!

    ”Gigantes” stora vita bönor i tomatsås
    3 förp vita bönor
    1 gul lök
    2 selleristjälkar
    1 morot
    4 vitlöksklyftor
    1 msk oregano
    400 g krossade tomater
    1 lagerblad
    2 dl vatten
    Olivolja
    Salt och peppar

    Hacka lök, vitlök, selleri, och morot i små tärningar. Hacka vitlök fint. Hetta upp olivolja och stek lök, selleri och morot tills allting får färg. Vänd i vitlök och oregano och stek lite till. Tillsätt krossade tomater, vatten, lagerblad, salt, peppar och blanda. Låt såsen puttra under lock ca 30 min.

    Värm ugnen till 200 g
    Lägg bönorna i en kastrull gnsform. Häll såsen över bönorna. Blanda och ringla över olivolja. Täck formen med folie. Baka i ugnen ca 20 min. Toppa med exempelvis fetaost och/eller persilja, oregano. Serveras med gott bröd

    Frasig fetaost
    2 förp fetaost
    1 dl vetemjöl
    1 ägg
    1 dl ströbröd
    Torka fetaosten med hushållspapper och vänd den i vetemjöl därefter i uppvispat ägg och sist i ströbröd.
    Stek osten i rikligt med olivolja tills den fått fin gyllene färg. Vänd osten och stek på båda sidor.

    Tzatziki
    3 dl grekisk yoghurt
    Ca 1/2 gurka rivs och pressa bort
    vätskan
    2-3 klyftor krossad vitlök
    1,5 tsk vinäger
    Salt och peppar

    Grekisk sallad
    Tomater
    Gurka
    Paprika
    Röd lök
    Oliver
    150 g fetaost
    Olivolja
    Salt och peppar
    Skär ner tomater, gurka och paprika.
    Skiva rödlöken
    Blanda och toppa ev med feta ost och oliver
    Ringla över olivolja

    Hallon cheesecake i glas
    250 g hallon
    250 g Kesella naturell eller dessert kvarg
    2 st Digestive kex
    Lägg hallonen i 4 små glas och täck med kvarg.
    Före servering toppa med krossade Digestive kex
    Klart!

    Nyttigheter några utvalda ur buffén:

    Vindruvsblad
    De är rika på vitaminer och mineraler och de anses vara en hälsosam ingrediens i matlagning. Det har naturligt lågt kaloriinnehåll, fett och socker, samtidigt som de innehåller fibrer och antioxidanter. Vindruvsblad sägs också ha vissa hälsofördelar som att vara anti-inflammatoriska och stödja matsmältningen.

    Vita bönor
    Utmärkt proteinkälla och rika på fibrer.
    Forskning visar att personer som äter mer bönor har en lägre risk för hjärtsjukdomar. Bönor är också kända för att hjälpa till att kontrollera blodsockret och diabetes.

    Kyckling
    Tack vare låg fetthalt, fullvärdigt protein, viktiga vitaminer och mineraler är kyckling en av de nyttigaste köttprodukter som finns. Protein är det näringsämne som krävs för att vi ska kunna bygga nya celler.

    Hallon
    Innehåller vitaminer som exempelvis vitamin K, vitamin C, vitamin B. De innehåller även mineraler och andra nyttigheter såsom folat, koppar, magnesium och karoten. Hallon sägs ha antimikrobiella egenskaper, något som hjälper till att hindra tillväxt av svamp och bakterier i matsmältningska